Την άποψη ότι το γαλλικό βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων και της Αλβανίας δεν βοηθάει την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και εκδήλωσε την ανησυχία του για την Αλβανία λέγοντας ότι έχει σοβαρά προβλήματα διαφθοράς, έλλειψης δημοκρατίας και πολιτικού κατακερματισμού.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών η επέκταση της ΕΕ στα Βαλκάνια συνιστά εθνική πολιτική για πάνω από 20 χρόνια και επισήμανε πως «πάντα θέλαμε να έχουμε στα βόρειά μας, χώρες που να ναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, γιατί αυτό εξομαλύνει τις σχέσεις»

«Εμείς θα σας έλεγα ότι δεν φοβόμαστε τόσο τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, πολύ περισσότερο φοβόμαστε τις πολιτικές εξελίξεις στα Τίρανα, γιατί αν υπάρχει ένας αδύναμος κρίκος στη γειτονιά μας, είναι ακριβώς η Αλβανία», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και εξήγησε ότι η Αλβανία έχει σοβαρά προβλήματα διαφθοράς, έλλειψης δημοκρατίας και πολιτικού κατακερματισμού και οι εξελίξεις δεν βοηθούν στην αντιμετώπισή τους.

Για τον πολιτικό αναβρασμό στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι όντως ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ απείλησε να παραιτηθεί αν δεν λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. Όπως είπε, η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, επικοινώνησε με τον Ζάεφ, του επεσήμανε πως το καλύτερο είναι να μην παραιτηθεί και συνέστησε ψυχραιμία.