Ανακατατάξεις στον εκλογικό χάρτη φέρνει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που αναμένεται να έχει συζητηθεί και ψηφιστεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, μία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας από 12 που είναι σήμερα στους 15, ώστε όποιο κόμμα επιθυμεί, φυσικά, να συμπεριλαμβάνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του και εκπροσώπους της Ομογένειας.

Η αλλαγή αυτή προκαλεί, όπως είναι φυσικό, «καραμπόλες», με αφαίρεση εδρών από άλλες εκλογικές περιφέρειες. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», οι τρεις περιφέρειες που θα χάσουν από μία έδρα είναι ο Νότιος Τομέας Αθηνών (η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας), η Αχαΐα και είτε η Α’ Αθηνών είτε η Θεσπρωτία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εσωτερικών, που συντόνισε και επιμελήθηκε την επιχείρηση συναίνεσης με την αντιπολίτευση, επικρατεί ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με όλα τα κόμματα και αισιοδοξία ότι το νομοσχέδιο μπορεί τελικά να ψηφιστεί ακόμα και από 300 βουλευτές.

Οι βασικές παράμετροι του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

î Δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους αποκτούν όσοι Ελληνες έχουν ελληνικό ΑΦΜ και τα τελευταία 35 χρόνια έχουν μείνει στην Ελλάδα για τουλάχιστον δύο χρόνια -είτε εργαζόμενοι είτε σπουδάζοντας είτε για τη στρατιωτική τους θητεία, είτε συνεχόμενα είτε σπαστά- και μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα. Ετσι, για παράδειγμα, όλοι όσοι έφυγαν από την Ελλάδα μετά το 1987 σε κάθε περίπτωση καλύπτονται από τη νέα νομοθεσία και μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό. Αν κάποιος, π.χ., έφυγε το 1970 θα πρέπει να αποδείξει ότι από το 1985 μέχρι σήμερα έχει ζήσει για δύο χρόνια στη χώρα μας.

î Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη με αυτή όσων ψηφίζουν στο εσωτερικό. Οι Ελληνες του εξωτερικού θα εκλέγουν ουσιαστικά δηλαδή κι εκείνοι την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

î Τα ψηφοδέλτια που θα λαμβάνουν θα είναι τα Επικρατείας όλων των κομμάτων, που θα αριθμούν 15 βουλευτές, χωρίς φυσικά δικαίωμα σταυροδοσίας.

î Δικαίωμα επιστολικής ψήφου δεν θα υπάρχει. Θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία στα οποία θα στήνονται οι κάλπες, δηλαδή τις πρεσβείες, τα προξενεία και όποια άλλα μέρη συμφωνηθούν, όπως π.χ. ελληνικά σχολεία. î Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι Ελλήνων του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει απλώς να μπουν στο Taxis ώστε να δηλώσουν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στο εξωτερικό και να «ανεβάσουν» σχετικό έγγραφο. Στη συνέχεια θα παραμένουν εγγεγραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους που θα συγκροτηθούν για τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός συνόρων.

î Ο συνολικός αριθμός των απόδημων Ελλήνων που θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ενδέχεται να μην εγγραφούν στους ειδικούς καταλόγους είτε γιατί δεν τους ενδιαφέρει είτε γιατί θέλουν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Η πρώτη εκτίμηση, πάντως κάνει λόγο για 407.000.

î Βάσει του Συντάγματος, για να περάσει το νομοσχέδιο απαιτείται να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 51 (παρ. 4) προβλέπει πως «... Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την επικράτεια.

Ως προς τους εκλογείς αυτούς, η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την επικράτεια».

Η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα συζητήσει την Τετάρτη την αλλαγή που πρέπει να γίνει στο άρθρο αυτό, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη, ώστε να ακολουθήσει το σχετικό νομοσχέδιο.


*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ