Στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώνστας στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως «ο τρόπος που προβάλλονται αυτά που είπε ο κ. Ζάεφ συναρτώνται με μια αντίστοιχη κριτική που είχα ακούσει από στελέχη της κυβέρνησης ότι δηλαδή υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του erga omnes επειδή αναβλήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Αυτό είναι εντελώς ανακριβές πρώτον γιατί το erga omnes κατοχυρώθηκε απόλυτα και μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης ενώ θυμίζω στη διαπραγμάτευση που είχε ξεκινήσει η ΝΔ στο τραπέζι ήταν η διπλή ονομασία, άλλη στο εσωτερικό άλλη στο εξωτερικό. Το όλο ζήτημα έγκειται στην πρόβλεψη της Συμφωνίας για το πώς αντικαθίσταται τα διοικητικά έγγραφα στη γειτονική χώρα» και συμπλήρωσε ότι «η Συμφωνία προβλέπει ότι από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ όλα τα νέα έγγραφα πρέπει να φέρουν το συμβατικό και συνταγματικό όνομα της χώρας, Βόρεια Μακεδονία.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής το ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ένα ζήτημα όμως για τα έγγραφα που ήδη έχουν εκδοθεί στο παρελθόν γιατί η Συμφωνία λεει ότι μέσα σε μια πενταετία όλα τα έγγραφα που προορίζονται για εξωτερική χρήση πρέπει να αντικατασταθούν. «Και μετά για όλα τα εκατοντάδες εκατομμύρια έγγραφα τα οποία δεν σχετίζονται με εξωτερική χρήση προβλέπει μια σύνδεση της αντικατάστασής τους με το άνοιγμα των αντίστοιχων κεφαλαίων της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης της χώρας αυτής. Αυτό που είπε ο κ.Ζάεφ είναι ότι εφόσον δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης τότε αυτό το κομμάτι της Συμφωνίας προφανώς δεν έχει ακόμα αφετηρία έναρξης. Και ξαναλέω αυτό συνδέεται με ένα εξαιρετικά έλασσον ζήτημα της εφαρμογής της συμφωνίας για έγγραφα διοικητικά που ήδη έχουν εκδοθεί στο παρελθόν και που αυτό ακριβώς προβλέπεται από τη συμφωνία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών στην περίπτωση που εκλεγεί νέα κυβέρνηση στη Β. Μακεδονία, επισήμανε πως «η παραβίαση μιας διεθνούς συμφωνίας έχει σοβαρότατες επιπτώσεις για τη χώρα που την παραβιάζει. Γίνεται αποσυνάγωγη, μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις σε αυτή. Θεωρώ ότι ούτε καν το εθνικιστικό VMRO δεν έχει πει ότι πρόκειται να ακυρώσει τη συμφωνία. Βέβαια η εφαρμογή της Συμφωνίας θα είναι πολύ δυσκολότερη όταν έχεις έναν συνομιλητή με τις γνωστές εθνικιστικές θέσεις και για αυτό το λόγο εμείς καταλογίζουμε σημαντική ολιγωρία στην κυβέρνηση γιατί αυτό το διάστημα των 100 ημερών, που ήταν το πιο ευεπίφορο για την άλλη πλευρά να δει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών όπως θα έπρεπε, σε όλη αυτή την περίοδο δεν υπήρχε καμία συνεδρίαση ούτε της επιτροπής για τα σχολικά βιβλία ούτε της επιτροπής για τα σήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν δεν εκμεταλλευόμαστε σωστά τον πολιτικό χρόνο όχι μόνο ξοδεύουμε το πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο που αποκομίσαμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά στην πραγματικότητα δεν υπερασπιζόμαστε καν τα εθνικά μας συμφέροντα όπως θα έπρεπε».

Τέλος, σε ό, τι αφορά το νομοσχέδιο για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε πως «περιμένουμε να δούμε την ακριβή διατύπωση για να τοποθετηθούμε αν θα είμαστε υπέρ ή κατά του συγκεκριμένου νόμου»