Αποκάλυψη Σταϊκούρα: Έως 48 δόσεις η πάγια ρύθμιση για τις οφειλές με εισοδηματικά κριτήρια
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα» και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα για σειρά θεμάτων, όπως το έκτακτο βοήθημα του Δεκεμβρίου. Τις μειώσεις φόρων για φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις. Τη νέα κλίμακα, το αφορολόγητο και τις αγορές με κάρτες. Τη μείωση φόρων στην αγορά ακινήτων και την έκπτωση φόρου για επισκευές. Τις αυξήσεις στις συντάξεις και τα αναδρομικά και τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε για το κοινωνικό μέρισμα ότι αν προκύψει 1 δισ. ευρώ υπερπλεόνασμα -κάτι που θα φανεί στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του Νοεμβρίου- ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα κρίνει και θα αποφασίσει αν θα δοθεί. «Θέλουμε να υπάρχει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, αν προκύψει υπερπλεόνασμα θα δούμε τι θα κάνουμε».
Ο κ. Σταικούρας απέφυγε να δεσμευτεί αν θα χορηγηθεί το έκτακτο επίδομα και τόνισε ότι δεν θέλει να αναφερθεί στο θέμα αν δεν ξέρει καν το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τον προϋπολογισμό προσθέτοντας πως αν δοθεί το κοινωνικό μέρισμα θα είναι μόνο για φέτος.
Οι νέοι φορολογικοί συντελεστές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα, τόνισε. Αποκάλυψε ότι με τους νέους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, για όσους έχουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ο φόρος πέφτει στο 9% από 22% και όσοι έχουν έως 20 χιλιάδες ευρώ θα πληρώσουν 22% φόρο, θα φορολογηθούν ακριβώς με τον ίδιο φορολογικό συντελεστή που ίσχυε μέχρι στιγμής.
Διευκρίνισε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα.
«Πρόταγμά μας είναι να βοηθήσουμε τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στους στόχους του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Όσοι έχουν εισόδημα έως 8.500 ευρώ θα δουν μείωση του φόρου κατά 20%, ενώ για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ η φορολογική ελάφρυνση θα κυμανθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις μεσαίες η φορολογική ελάφρυνση θα ανέρχεται σε 41%.
Ορισμένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ:
Η μείωση από το 22% στο 9% του χαμηλού συντελεστή φορολογίας για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για το τμήμα του εισοδήματος από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 22%. Όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα μειωθούν κατά μία εκατοστιαία μονάδα.
Ο συνυπολογισμός και των δαπανών για ενοίκια για την κάλυψη του ορίου 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων που πρέπει να δηλώνουν από το 2020 όλοι οι φορολογούμενοι. Έχει διαπιστωθεί φοροδιαφυγή με την μη δήλωση ενοικίων από ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην ευκολία κάλυψης του ορίου 30% από τα νοικοκυριά παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν πως για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ οι ηλεκτρονικές δαπάνες που δηλώνονται ανέρχονται στο 44% του εισοδήματος, για εισοδήματα από 10.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ δηλώνονται ηλεκτρονικές δαπάνες κατά μέσο όρο 36% και για τα υψηλότερα το μέσο ποσοστό δαπανών διαμορφώνεται στο 18%.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που οι ηλεκτρονικές δαπάνες τις οποίες θα δηλώνει ένας φορολογούμενος είναι κάτω από το όριο του 30%, επί της διαφοράς θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%. Είπε επίσης ότι υπάρχουν σκέψεις να θεσπιστούν κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών στους οποίους παρατηρούνται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.
Η μετάταξη στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% από το 24% για τα κράνη ασφαλείας, τα παιδικά καθίσματα και βρεφικά είδη.
Η μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών για επιχειρήσεις στο 24% από 28%, καθώς και η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων που θα διανεμηθούν το 2020 απο το 10% στο 5%.
Η αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ για όλα τα νεόδμητα ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια από το 2006 καθώς και η αναστολή του φόρου υπεραξίας για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Η έκπτωση 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευής ακινήτων από το φόρο εισοδήματος.
Η θέσπιση πάγιας ρύθμισης των οφειλών των φορολογούμενων προς την εφορία σε 24 έως 48 δόσεις, Θα προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα καθορίζεται το ύψος της δόσης. Το επιτόκιο της ρύθμισης δεν θα είναι σταθερό.
Η θέσπιση κινήτρων για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ενώ θα προβλέπονται υπερεκπτώσεις φόρου για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης από επιχειρήσεις, όπως η ηλεκτροκίνηση.
Ειδικό καθεστώς κινήτρων για όσους έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Εξετάζεται το μοντέλο της Ιταλίας, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.
Η μείωση στο 10% του φόρου στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε δύο ακόμη μέτρα στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση: τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από το 2020 και μετά, τα οποία, εξήγησε, θα περιληφθούν σε άλλα νομοσχέδια.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι το 2020 θα ληφθούν αποφάσεις που αφορούν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τον αιγιαλό, την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τα καπνικά, καθώς και στη φορολογία των αυτοκινήτων.
Στο θέμα των ΙΧ, είπε ότι το επόμενο έτος η κυβέρνηση θα καταλήξει στις αποφάσεις της, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κοινοτική οδηγία, το ζήτημα της ανανέωσης του στόλου αλλά και τη θέσπιση κινήτρων για ηλεκτροκίνηση.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες – υπερβαίνουν τα 2 δισεκ. ευρώ – ο Χ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η εκκαθάρισή τους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σχετικό σχέδιο έχει αποσταλεί στους θεσμούς. Ανέφερε πάντως ότι υπάρχει μέρος των οφειλών αυτών για το οποίο δεν υπάρχουν είτε αποδέκτες είτε σχετικά παραστατικά.
Για το ενδεχόμενο να επιτευχθεί υπερπλεόνασμα στο τέλος του έτους ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα φανεί από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού εντός Νοεμβρίου. «Ο πρωθυπουργός θα κρίνει και θα αξιολογήσει πώς θα διανεμηθεί το όποιο υπερπλεόνασμα, αν προκύψει» δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις που αφορούν τόσο την πλευρά των φορολογικών ελαφρύνσεων όσο και των δαπανών .
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα ενημερώσει τους θεσμούς σχετικά με τις αποφάσεις της για το υπερπλεόνασμα, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε», διευκρίνισε ο Χ. Σταϊκούρας.
Για τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου και των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων της. «Θα πρέπει να δούμε ποιές είναι οι αποφάσεις, να γνωρίζουμε το ύψος των αναδρομικών και το χρονικό διάστημα που αφορούν», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Χρήστου Σταϊκούρα στον ΣΚΑΪ
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «θα βγει σε διαβούλευση την άλλη εβδομάδα, και θέλουμε να νομοθετήσουμε μέσα στο Νοέμβριο όπως έχουμε δεσμευτεί». Σημείωσε πως το νομοσχέδιο αφορά το νομικό κομμάτι, και θα ακολουθήσουν κι άλλα τα επόμενα χρόνια. Όπως είπε, «στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώνει κάθε χρόνο σταθερά φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, άμεσους και έμμεσους και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά επιδιώκουμε το μη δημοσιονομικό κομμάτι να είναι ένα σταθερό ενιαίο σε βάθος τετραετίας».
Ο πίνακας δείχνει ότι η Ελλάδα (με στοιχεία του 2017) είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη απόκλιση από τον μ.ο των χωρών του ΟΟΣΑ στο ποσοστό που αντιπροσωπεύουν οι φόροι στον ΑΕΠ.
Για το αν θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση και σε ποιους πολίτες, και αν η μεσαία τάξη θα βγει κερδισμένη, ο κ. Σταϊκούρας τοποθετήθηκε: «Η εικόνα που δείξατε έχει δύο μεγέθη. Τον αριθμητή (φορολογικά έσοδα) και τον παρανομαστή (πλούτος). Το ζητούμενο είναι πως αυξάνεις τον αριθμητή μέσω του παρανομαστή και όχι μέσω μέτρων λιτότητας κυρίως με υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
Η υπερφορολόγηση φέρνει φοροδιαφυγή
Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε έναν πίνακα με το «κενό ΦΠΑ», που είναι «πόσο εισπράττεις από ΦΠΑ σε σχέση με το πόσο θα έπρεπε να εισπράττεις, με βάση τους συντελεστές που έχεις».
Σημείωσε ότι μετά το 2014 το κενό ΦΠΑ διογκώθηκε γιατί υπερφορολογήθηκε η ελληνική κοινωνία και άρα «διευρύνθηκε η φοροδιαφυγή».
«Τί να κάνεις για να ενισχύσεις το διαθέσιμο εισοδημάτων πολιτών μέσω της μείωσης των φόρων και όχι μέσω της αύξησης των δαπανών, και δεύτερον, τί να κάνεις για να μειώσεις τη φοροδιαφυγή. Τα μέτρα που θα δείτε στο φορολογικό νομοσχέδιο καλύπτουν αυτά τα στοιχεία», τόνισε.
Για τη μεσαία τάξη, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Πρόταγμα της κυβέρνησης είναι να βοηθήσουμε τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% μεσοσταθμικά. Η μείωση αυτή ήταν μεγάλη για τους πολλούς, ωφελήθηκε όλη η κοινωνία από αυτό αλλά περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα». Πρόσθεσε ότι «7,2 εκατ. πολίτες με αξία από ένα ευρώ έως 500 χιλιάδες ευρώ ακίνητη περιουσία, είδαν το 86% της συνολικής ωφέλειας που προέκυψε το 2019. Μέχρι 200.000 ήταν το 67%. Ωφελήθηκε το φτωχότερο 10% της κοινωνίας πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα, και για πρώτη φορά, και η μεσαία τάξη. Το νέο νομοσχέδιο ωφελεί και τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα».
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 8.500 ευρώ θα έχουν μείωση φορολογικής επιβάρυνσης κατά 20%. «Όσοι έχουν πάνω από 26.000 ευρώ, θα δουν ένα μονοψήφιο ποσοστό. Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα υπάρχει ωφέλεια κατά 41%».
Για τις αντικειμενικές αξίες, είπε ότι «θα κάνουμε μια άσκηση την οποία προσδοκούμε να ολοκληρωθεί τον Μάϊο του 2020 για να κάνουμε ορθολογικότερη αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας του πολίτη. Φαίνεται ότι υπάρχει πλούτος εντός κάποιων ζωνών (15%) που δεν πληρώνει». Έκανε λόγο για γεωγραφικές περιοχές που τα εν λόγω νοικοκυριά θα έπρεπε να πληρώσουν υψηλό τίμημα και αν τελικά αυτός ο χώρος προκύψει πως είναι έτσι, θα πάει υπέρ της μεσαίας τάξης, δηλαδή επιπλέον μείωση ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία τάξη.
pinakas_2.jpg pinakas_2_part_2.jpg pinakas_2_part_3.jpg
Για τον δεύτερο πίνακα ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αποδεικνύει δύο πράγματα. «Πρώτον, ότι οι πολιτικοί της σημερινής κυβέρνησης δεν έχει ταξικό πρόσημο, όλη η κοινωνία ωφελείται», προσθέτοντας ότι τα μεσαία εισοδήματα δεν μπορεί να ορίζονται μόνο σε εκείνη τη κλίμακα (του πίνακα).
Η νέα κλίμακα φορολογίας - Δεν αλλάζει το αφορολόγητο
Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αν είναι «κλειδωμένη» η κλίμακα που έχει διαρρεύσει, σύμφωνα με την οποία, εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 9% και οι επόμενες 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%, ο υπουργός είπε: «Ναι, θα είναι από το 22% στο 9% μέχρι τις 10.000. Δεν θα διαφοροποιηθεί το 10 μέχρι 20.000, θα είναι 22%, και όλα τα άλλα θα μειωθούν κατά 1% (η κλίμακα)».
Πρόσθεσε ότι ισχύει η αύξηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, βάζοντας πλέον και πάνω από τα τέσσερα παιδιά, κάτι που μέχρι τώρα δεν υπήρχε.
Και για τους επαγγελματίες υποχρεωτικό το 30% του εισοδήματος με e-συναλλαγές
Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως δεν συνδέεται το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με «δήθεν χτίσιμο αφορολόγητου. Το αφορολόγητο ισχύει». Διευκρίνισε ότι το 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων θα ισχύσει. «Ήταν 10%, 15% και 20% ανάλογα με τα εισοδήματα», πρόσθεσε. «Όποιος δεν πιάσει το ποσοστό αυτό, το πέναλτι που θα έχει θα είναι η φορολόγηση που υπήρχε μέχρι τώρα. Αλλάζει το ποσοστό, η κάλυψη (περιλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και το πραγματικό εισόδημα από τα ενοίκια)». Πρόσθεσε ότι στο θέμα των ενοικίων η κυβέρνηση έχει διαπιστώσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Όπως είπε, υπάρχουν σκέψεις που να συνδέουν τους ελεύθερους επαγγελματίες με κίνητρα των πολιτών ώστε να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές, συναλλασσόμενοι με αυτή τη κατηγορία, που φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα υπάρχει η πρόβλεψη για μετάταξη στον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, από το 24% στο 13%, για τα κράνη ασφαλείας για τα παιδικά καθίσματα και τα βρεφικά είδη. «Θέλουμε να αρχίσουμε να υλοποιούμε πολιτικές και για την υπογεννητικότητα». Θα υπάρχει μείωση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019. Θα υπάρχει μείωση της φορολογίας των κερδών για χρήση του 2019 που θα διανεμηθούν το 2020 από το 10% στο 5%. Θα προβλέπεται η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές αλλά όπως είπε και ο πρωθυπουργός, και στις οικοδομές που εκδόθηκαν άδειες από 1/1/2006. Θα προβλέπεται η αναστολή του φόρου υπεραξίας, για τρία χρόνια ώστε να διευκολύνουμε τις μεταβιβάσεις στην ακίνητη περιουσία. Στόχος είναι να αυξήσουμε το μερίδιο της οικοδομής στον συνολικό πλούτο της χώρας. Ήταν στο 12% και ουσιαστικά έχει μηδενιστεί. Θα το πάμε σε λογικά επίπεδα δηλαδή 4% με 5% του πλούτου».
Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε φανατικός υποστηρικτής ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τη σύνθεση του πλούτου της χώρας. Κατανάλωση επενδύσεις και οι εξαγωγές-εισαγωγές, με τα δύο τελευταία συστατικά να πρέπει να αυξηθούν πολύ περισσότερο. «Στόχος της κυβέρνησης στη τρέχουσα τετραετία, είναι οι επενδύσεις ύψους 100 δισ.», υπογράμμισε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων την περασμένη τετραετία κατρακύλησε στο χαμηλότερο ύψος της τελευταίας δεκαετίας. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση τα ΝΔ, το 2020 θα πιάσει τον στόχο για αύξηση 600 εκατ. ευρώ στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Το 80% των υπερπλεονασμάτων θα πηγαίνει σε μειώσεις φόρων
«Ότι υπερπλεόνασμα προκύπτει για τα επόμενα χρόνια, επιδίωξή μας είναι κατά 70% με 80% να κατευθύνεται σε μειώσεις φόρων και κατά 20% με 30% σε αυξήσεις δαπανών», σημείωσε.
Έκπτωση φόρου 40% για δαπάνη επισκευών
Ο κ. Σταϊκούρας συνέχισε: «Κίνητρα ενεργειακής αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών. Φόρος εισοδήματος για υπηρεσίες. Θα εξειδικευτεί αυτό με υπουργική απόφαση».
Έως 48 δόσεις η πάγια ρύθμιση από 1/1/2020
«Θα υπάρχει η πρόβλεψη για την πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (όλων των οφειλών). Θα περιλαμβάνονται και κληρονομιές και δωρεές. Σε 24 έως και 48 δόσεις. Η δόση θα είναι με εισοδηματικά κριτήρια αλλά ο αριθμός τον δόσεων θα είναι μεγαλύτερος», είπε και πρόσθεσε ότι θα ισχύσει από 1/1/2020.
Ο κ. Σταϊκοούρας τόνισε πως θα έχουμε κίνητρα για δράσεις κοινωνικής εταιρικής ευθύνης στον εργαζόμενο και στην επιχείρηση. Συγκεκριμένα, κάρτες μαζικών μέσων μεταφοράς, χρήση αυτοκινήτων και δάνεια. Πρόσθεσε πως θα υπάρχουν και προβλέψεις για υπερεκπτώσεις φόρου για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξής όπως η ηλεκτροκίνηση. Σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο για επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει κίνητρα για την αντικατάσταση των αυτοκινήτων παλαιάς ρυπαντικής τεχνολογίας και την αγορά καινούργιων φιλικών προς το περιβάλλον καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προσαρμόσει τα τέλη κυκλοφορίας με τους ρύπους των αυτοκινήτων (όσους περισσότερους ρύπους εκπέμπει ένα αυτοκίνητο, τόσο αυξημένα τέλη κυκλοφορίας θα έχει).
Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας-κίνητρα για την απόσυρση ΙΧ
Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως υπάρχει ζήτημα ανανέωσης του στόλου και αύξησης της χρήσης της ηλεκτροκίνησης. «Το ποσοστό στη χώρα μας είναι 1% όταν ο μ.ο στην Ευρώπη είναι στο 7%. Πρέπει η κατεύθυνσή μας να είναι προς τα εκεί». Για το αν υπάρχει η ιδέα να αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας για τα ρυπογόνα ΙΧ, σημείωσε πως «δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω ακόμα».
Σε ποιους θα δοθεί το έκτακτο βοήθημα Δεκεμβρίου
Για το υπερπλεόνασμα που είναι κοντά στο ένα δισεκατομμύριο και το πως θα το αξιοποιήσει η κυβέρνηση, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε: «Δόθηκε επίδομα από τη προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάιο του 2019 εμπροσθοβαρώς, όχι γιατί υπήρχε ο διαθέσιμος χώρος τότε αλλά επειδή είχαμε εκλογές. Εγώ θα ήθελα να δούμε τα στοιχεία του Νοεμβρίου. Θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός στην εισήγηση που θα κάνω στον πρωθυπουργό, και τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρίνει και θα αξιολογήσει πως θα διανεμηθεί το όποιο υπερπλεόνασμα εάν προκύψει». Βασική προϋπόθεση είναι να συνεχιστεί η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και ότι το βοήθημα θα είναι μόνο για φέτος, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας λέγοντας παράλληλα ότι δεν θέλει να καλλιεργεί προσδοκίες για το έκτακτο βοήθημα.
Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%. «Θα θέλαμε περισσότερο το οποίο θα επηρέαζε και το 2020 αλλά δυστυχώς βρήκαμε μια ελληνική οικονομία να σέρνεται», πρόσθεσε.
Αναδρομικά στις συντάξεις
Για το πως θα δώσει το ελληνικό δημόσιο τα αναδρομικά που οφείλει, καθώς ο κ. Βρούτσης είχε ανακοινώσει ότι το νέο ασφαλιστικό θα περιλαμβάνει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που θα φέρουν υψηλότερες κύριες συντάξεις και επικουρικά, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε: «Επειδή επικαλεστήκατε τη Δικαιοσύνη, οι αποφάσεις δικαίωσαν απόλυτα τη κριτική που είχε ασκήσει η ΝΔ ως αντιπολίτευση, για το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θέλω οι συνάδελφοί μου στο υπουργείο να αποτυπώσουν την τρέχουσα κατάσταση, τις οφειλές της ελληνικής πολιτείας και το σχέδιο που θα δρομολογηθεί. Είμαστε σε επαφή με τον συναρμόδιο υπουργό. Θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις στο πλαίσιο όμως του δημοσιονομικού χώρου που υφίσταται και τον δημοσιονομικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης». Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι δεν γίνονται μαγικά με τα αναδρομικά στις συντάξεις.
Στο ερώτημα εάν ο δημοσιονομικός χώρος δεν επαρκεί για να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις, τί θα προκύψει; Ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Επιβεβαιώνεται από τις τοποθετήσεις σας γιατί εγώ είμαι πολύ επιφυλακτικός στο να τοποθετηθώ στο όποιο υπερπλεόνασμα πως θα διανεμηθεί. Όλα πρέπει να συνεκτιμηθούν με βάση τα πραγματικά δεδομένα και γεγονότα. Νομίζω πως θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιήσουμε και αυτές τις δικαστικές αποφάσεις. Την φορολογική πολιτική δεν θα την αλλάξουμε αλλά στην αναλογία μπορούμα να καλύψουμε και αυτές τις υποθέσεις».
Είπε ότι «τα αναδρομικά δίνονται και τελειώνει η υπόθεση» ενώ οι αποφάσεις και το νομοσχέδιο, η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος έχει μόνιμα χαρακτηριστικά». «Εκείνο συνεπώς θα επηρεάζει και τον κρατικό προϋπολογισμό στα επόμενα χρόνια και θέλει σοβαρή μελέτη».
Για τις χρεώσεις τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια
Στο θέμα των χρεώσεων των τραπεζών, ότι μερικές είναι εξωφρενικές όπως στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε έχει ξεκινήσει ήδη η μείωση των χρεώσεων. Για τα κόκκινα δάνεια σημείωσε πως η συζήτηση για το τραπεζικό ζήτημα πρέπει να έχει ένα στόχο, πως θα αρχίσουν οι τράπεζες να δίνουν δάνεια «με ρεαλιστικούς όρους και όχι επιτόκια σαν αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν, σε υγιείς επιχειρήσεις. Για να γίνει αυτό πρέπει να βοηθήσουμε τις τράπεζες στο ενεργητικό και στο παθητικό τους».
Πρόσθεσε ότι η ΝΔ μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, βοηθώντας και τις επιχειρήσεις εκτός από τα νοικοκυριά. «Οι τράπεζες έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια τα τελευταία 4 τρίμηνα κατά περίπου 15 δις. ευρώ και έρχεται η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει την υλοποίηση ενός συστημικού σχήματος (σχέδιο Ηρακλής) κατά τα πρότυπα της Ιταλίας προκειμένου να μειώσει ακόμα με περισσότερο τον όγκο των κόκκινων δανείων». Πρόσθεσε ότι το σχέδιο έχει πάρει την έγκριση της Ε.Ε. αλλά δεν υλοποιήθηκε από τη προηγούμενη κυβέρνηση. «Είμαστε έτοιμοι μέσα στο Νοέμβριο να νομοθετήσουμε».
Για τους φόβους των πολιτών που φοβούνται μη χάσουν το σπίτι τους και τί αλλάζει, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τους πολίτες που χρωστούν και εκείνους που δεν χρωστούν. «Το ιδιωτικό χρέος δεν πρέπει να το βλέπουμε μεμονωμένα. Ο πολίτης χρωστάει σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και σε funds. Χρειάζεται να σοβαρή πρόταση από τη πολιτεία. Εννιά σχήματα υπάρχουν για να βοηθήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τη τεράστια διόγκωση του ιδιωτικού χρέους κυρίως τη τελευταία τετραετία που αυξήθηκε αυτό κατά 60% λόγω της υπερφορολόγησης. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες (όπως με τις 120 δόσεις), να μειώνουν τον όγκο του ιδιωτικού χρέους κάνοντας μια διάκριση μεταξύ αυτών που δεν μπορούν να πληρώσουν και πρέπει να βοηθηθούν μέσα και από τη προστασία της πρώτης κατοικίας που ορθώς νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και ήρθαμε εμείς να βελτιώσουμε, αλλά και της διάκρισης σε σχέση με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Από σήμερα οι τράπεζες έχουν πρόσβαση σε στοιχεία εφοριών σχετικά με τους πολίτες που είναι στο νόμο Κατσέλη έτσι ώστε να διακρίνουμε ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν πληρώνουν και κρύβονται πίσω από αυτόν τον νόμο».
Προστασία πρώτης κατοικίας
«Η προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ολοκληρώνεται 31/12/2019. Εμείς έχουμε δώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στους θεσμούς και συζητούμε μαζί τους μεταξύ άλλων και το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Όταν έχω συγκεκριμένα στοιχεία θα τα ανακοινώσω».
Πηγή: skai.gr
Ο υπουργός Οικονομικών είπε για το κοινωνικό μέρισμα ότι αν προκύψει 1 δισ. ευρώ υπερπλεόνασμα -κάτι που θα φανεί στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του Νοεμβρίου- ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα κρίνει και θα αποφασίσει αν θα δοθεί. «Θέλουμε να υπάρχει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, αν προκύψει υπερπλεόνασμα θα δούμε τι θα κάνουμε».
Ο κ. Σταικούρας απέφυγε να δεσμευτεί αν θα χορηγηθεί το έκτακτο επίδομα και τόνισε ότι δεν θέλει να αναφερθεί στο θέμα αν δεν ξέρει καν το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τον προϋπολογισμό προσθέτοντας πως αν δοθεί το κοινωνικό μέρισμα θα είναι μόνο για φέτος.
Οι νέοι φορολογικοί συντελεστές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα, τόνισε. Αποκάλυψε ότι με τους νέους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, για όσους έχουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ο φόρος πέφτει στο 9% από 22% και όσοι έχουν έως 20 χιλιάδες ευρώ θα πληρώσουν 22% φόρο, θα φορολογηθούν ακριβώς με τον ίδιο φορολογικό συντελεστή που ίσχυε μέχρι στιγμής.
Διευκρίνισε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα.
«Πρόταγμά μας είναι να βοηθήσουμε τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στους στόχους του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Όσοι έχουν εισόδημα έως 8.500 ευρώ θα δουν μείωση του φόρου κατά 20%, ενώ για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ η φορολογική ελάφρυνση θα κυμανθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις μεσαίες η φορολογική ελάφρυνση θα ανέρχεται σε 41%.
Ορισμένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ:
Η μείωση από το 22% στο 9% του χαμηλού συντελεστή φορολογίας για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για το τμήμα του εισοδήματος από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 22%. Όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα μειωθούν κατά μία εκατοστιαία μονάδα.
Ο συνυπολογισμός και των δαπανών για ενοίκια για την κάλυψη του ορίου 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων που πρέπει να δηλώνουν από το 2020 όλοι οι φορολογούμενοι. Έχει διαπιστωθεί φοροδιαφυγή με την μη δήλωση ενοικίων από ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην ευκολία κάλυψης του ορίου 30% από τα νοικοκυριά παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν πως για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ οι ηλεκτρονικές δαπάνες που δηλώνονται ανέρχονται στο 44% του εισοδήματος, για εισοδήματα από 10.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ δηλώνονται ηλεκτρονικές δαπάνες κατά μέσο όρο 36% και για τα υψηλότερα το μέσο ποσοστό δαπανών διαμορφώνεται στο 18%.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που οι ηλεκτρονικές δαπάνες τις οποίες θα δηλώνει ένας φορολογούμενος είναι κάτω από το όριο του 30%, επί της διαφοράς θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%. Είπε επίσης ότι υπάρχουν σκέψεις να θεσπιστούν κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών στους οποίους παρατηρούνται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.
Η μετάταξη στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% από το 24% για τα κράνη ασφαλείας, τα παιδικά καθίσματα και βρεφικά είδη.
Η μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών για επιχειρήσεις στο 24% από 28%, καθώς και η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων που θα διανεμηθούν το 2020 απο το 10% στο 5%.
Η αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ για όλα τα νεόδμητα ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια από το 2006 καθώς και η αναστολή του φόρου υπεραξίας για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Η έκπτωση 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευής ακινήτων από το φόρο εισοδήματος.
Η θέσπιση πάγιας ρύθμισης των οφειλών των φορολογούμενων προς την εφορία σε 24 έως 48 δόσεις, Θα προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα καθορίζεται το ύψος της δόσης. Το επιτόκιο της ρύθμισης δεν θα είναι σταθερό.
Η θέσπιση κινήτρων για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ενώ θα προβλέπονται υπερεκπτώσεις φόρου για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης από επιχειρήσεις, όπως η ηλεκτροκίνηση.
Ειδικό καθεστώς κινήτρων για όσους έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Εξετάζεται το μοντέλο της Ιταλίας, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.
Η μείωση στο 10% του φόρου στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε δύο ακόμη μέτρα στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση: τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από το 2020 και μετά, τα οποία, εξήγησε, θα περιληφθούν σε άλλα νομοσχέδια.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι το 2020 θα ληφθούν αποφάσεις που αφορούν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τον αιγιαλό, την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τα καπνικά, καθώς και στη φορολογία των αυτοκινήτων.
Στο θέμα των ΙΧ, είπε ότι το επόμενο έτος η κυβέρνηση θα καταλήξει στις αποφάσεις της, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κοινοτική οδηγία, το ζήτημα της ανανέωσης του στόλου αλλά και τη θέσπιση κινήτρων για ηλεκτροκίνηση.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες – υπερβαίνουν τα 2 δισεκ. ευρώ – ο Χ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η εκκαθάρισή τους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σχετικό σχέδιο έχει αποσταλεί στους θεσμούς. Ανέφερε πάντως ότι υπάρχει μέρος των οφειλών αυτών για το οποίο δεν υπάρχουν είτε αποδέκτες είτε σχετικά παραστατικά.
Για το ενδεχόμενο να επιτευχθεί υπερπλεόνασμα στο τέλος του έτους ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα φανεί από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού εντός Νοεμβρίου. «Ο πρωθυπουργός θα κρίνει και θα αξιολογήσει πώς θα διανεμηθεί το όποιο υπερπλεόνασμα, αν προκύψει» δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις που αφορούν τόσο την πλευρά των φορολογικών ελαφρύνσεων όσο και των δαπανών .
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα ενημερώσει τους θεσμούς σχετικά με τις αποφάσεις της για το υπερπλεόνασμα, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε», διευκρίνισε ο Χ. Σταϊκούρας.
Για τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου και των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων της. «Θα πρέπει να δούμε ποιές είναι οι αποφάσεις, να γνωρίζουμε το ύψος των αναδρομικών και το χρονικό διάστημα που αφορούν», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Χρήστου Σταϊκούρα στον ΣΚΑΪ
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «θα βγει σε διαβούλευση την άλλη εβδομάδα, και θέλουμε να νομοθετήσουμε μέσα στο Νοέμβριο όπως έχουμε δεσμευτεί». Σημείωσε πως το νομοσχέδιο αφορά το νομικό κομμάτι, και θα ακολουθήσουν κι άλλα τα επόμενα χρόνια. Όπως είπε, «στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώνει κάθε χρόνο σταθερά φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, άμεσους και έμμεσους και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά επιδιώκουμε το μη δημοσιονομικό κομμάτι να είναι ένα σταθερό ενιαίο σε βάθος τετραετίας».
Ο πίνακας δείχνει ότι η Ελλάδα (με στοιχεία του 2017) είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη απόκλιση από τον μ.ο των χωρών του ΟΟΣΑ στο ποσοστό που αντιπροσωπεύουν οι φόροι στον ΑΕΠ.
Για το αν θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση και σε ποιους πολίτες, και αν η μεσαία τάξη θα βγει κερδισμένη, ο κ. Σταϊκούρας τοποθετήθηκε: «Η εικόνα που δείξατε έχει δύο μεγέθη. Τον αριθμητή (φορολογικά έσοδα) και τον παρανομαστή (πλούτος). Το ζητούμενο είναι πως αυξάνεις τον αριθμητή μέσω του παρανομαστή και όχι μέσω μέτρων λιτότητας κυρίως με υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
Η υπερφορολόγηση φέρνει φοροδιαφυγή
Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε έναν πίνακα με το «κενό ΦΠΑ», που είναι «πόσο εισπράττεις από ΦΠΑ σε σχέση με το πόσο θα έπρεπε να εισπράττεις, με βάση τους συντελεστές που έχεις».
Σημείωσε ότι μετά το 2014 το κενό ΦΠΑ διογκώθηκε γιατί υπερφορολογήθηκε η ελληνική κοινωνία και άρα «διευρύνθηκε η φοροδιαφυγή».
«Τί να κάνεις για να ενισχύσεις το διαθέσιμο εισοδημάτων πολιτών μέσω της μείωσης των φόρων και όχι μέσω της αύξησης των δαπανών, και δεύτερον, τί να κάνεις για να μειώσεις τη φοροδιαφυγή. Τα μέτρα που θα δείτε στο φορολογικό νομοσχέδιο καλύπτουν αυτά τα στοιχεία», τόνισε.
Για τη μεσαία τάξη, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Πρόταγμα της κυβέρνησης είναι να βοηθήσουμε τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% μεσοσταθμικά. Η μείωση αυτή ήταν μεγάλη για τους πολλούς, ωφελήθηκε όλη η κοινωνία από αυτό αλλά περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα». Πρόσθεσε ότι «7,2 εκατ. πολίτες με αξία από ένα ευρώ έως 500 χιλιάδες ευρώ ακίνητη περιουσία, είδαν το 86% της συνολικής ωφέλειας που προέκυψε το 2019. Μέχρι 200.000 ήταν το 67%. Ωφελήθηκε το φτωχότερο 10% της κοινωνίας πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα, και για πρώτη φορά, και η μεσαία τάξη. Το νέο νομοσχέδιο ωφελεί και τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα».
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 8.500 ευρώ θα έχουν μείωση φορολογικής επιβάρυνσης κατά 20%. «Όσοι έχουν πάνω από 26.000 ευρώ, θα δουν ένα μονοψήφιο ποσοστό. Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα υπάρχει ωφέλεια κατά 41%».
Για τις αντικειμενικές αξίες, είπε ότι «θα κάνουμε μια άσκηση την οποία προσδοκούμε να ολοκληρωθεί τον Μάϊο του 2020 για να κάνουμε ορθολογικότερη αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας του πολίτη. Φαίνεται ότι υπάρχει πλούτος εντός κάποιων ζωνών (15%) που δεν πληρώνει». Έκανε λόγο για γεωγραφικές περιοχές που τα εν λόγω νοικοκυριά θα έπρεπε να πληρώσουν υψηλό τίμημα και αν τελικά αυτός ο χώρος προκύψει πως είναι έτσι, θα πάει υπέρ της μεσαίας τάξης, δηλαδή επιπλέον μείωση ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία τάξη.
pinakas_2.jpg pinakas_2_part_2.jpg pinakas_2_part_3.jpg
Για τον δεύτερο πίνακα ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αποδεικνύει δύο πράγματα. «Πρώτον, ότι οι πολιτικοί της σημερινής κυβέρνησης δεν έχει ταξικό πρόσημο, όλη η κοινωνία ωφελείται», προσθέτοντας ότι τα μεσαία εισοδήματα δεν μπορεί να ορίζονται μόνο σε εκείνη τη κλίμακα (του πίνακα).
Η νέα κλίμακα φορολογίας - Δεν αλλάζει το αφορολόγητο
Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αν είναι «κλειδωμένη» η κλίμακα που έχει διαρρεύσει, σύμφωνα με την οποία, εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 9% και οι επόμενες 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%, ο υπουργός είπε: «Ναι, θα είναι από το 22% στο 9% μέχρι τις 10.000. Δεν θα διαφοροποιηθεί το 10 μέχρι 20.000, θα είναι 22%, και όλα τα άλλα θα μειωθούν κατά 1% (η κλίμακα)».
Πρόσθεσε ότι ισχύει η αύξηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, βάζοντας πλέον και πάνω από τα τέσσερα παιδιά, κάτι που μέχρι τώρα δεν υπήρχε.
Και για τους επαγγελματίες υποχρεωτικό το 30% του εισοδήματος με e-συναλλαγές
Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως δεν συνδέεται το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με «δήθεν χτίσιμο αφορολόγητου. Το αφορολόγητο ισχύει». Διευκρίνισε ότι το 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων θα ισχύσει. «Ήταν 10%, 15% και 20% ανάλογα με τα εισοδήματα», πρόσθεσε. «Όποιος δεν πιάσει το ποσοστό αυτό, το πέναλτι που θα έχει θα είναι η φορολόγηση που υπήρχε μέχρι τώρα. Αλλάζει το ποσοστό, η κάλυψη (περιλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και το πραγματικό εισόδημα από τα ενοίκια)». Πρόσθεσε ότι στο θέμα των ενοικίων η κυβέρνηση έχει διαπιστώσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Όπως είπε, υπάρχουν σκέψεις που να συνδέουν τους ελεύθερους επαγγελματίες με κίνητρα των πολιτών ώστε να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές, συναλλασσόμενοι με αυτή τη κατηγορία, που φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα υπάρχει η πρόβλεψη για μετάταξη στον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, από το 24% στο 13%, για τα κράνη ασφαλείας για τα παιδικά καθίσματα και τα βρεφικά είδη. «Θέλουμε να αρχίσουμε να υλοποιούμε πολιτικές και για την υπογεννητικότητα». Θα υπάρχει μείωση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019. Θα υπάρχει μείωση της φορολογίας των κερδών για χρήση του 2019 που θα διανεμηθούν το 2020 από το 10% στο 5%. Θα προβλέπεται η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές αλλά όπως είπε και ο πρωθυπουργός, και στις οικοδομές που εκδόθηκαν άδειες από 1/1/2006. Θα προβλέπεται η αναστολή του φόρου υπεραξίας, για τρία χρόνια ώστε να διευκολύνουμε τις μεταβιβάσεις στην ακίνητη περιουσία. Στόχος είναι να αυξήσουμε το μερίδιο της οικοδομής στον συνολικό πλούτο της χώρας. Ήταν στο 12% και ουσιαστικά έχει μηδενιστεί. Θα το πάμε σε λογικά επίπεδα δηλαδή 4% με 5% του πλούτου».
Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε φανατικός υποστηρικτής ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τη σύνθεση του πλούτου της χώρας. Κατανάλωση επενδύσεις και οι εξαγωγές-εισαγωγές, με τα δύο τελευταία συστατικά να πρέπει να αυξηθούν πολύ περισσότερο. «Στόχος της κυβέρνησης στη τρέχουσα τετραετία, είναι οι επενδύσεις ύψους 100 δισ.», υπογράμμισε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων την περασμένη τετραετία κατρακύλησε στο χαμηλότερο ύψος της τελευταίας δεκαετίας. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση τα ΝΔ, το 2020 θα πιάσει τον στόχο για αύξηση 600 εκατ. ευρώ στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Το 80% των υπερπλεονασμάτων θα πηγαίνει σε μειώσεις φόρων
«Ότι υπερπλεόνασμα προκύπτει για τα επόμενα χρόνια, επιδίωξή μας είναι κατά 70% με 80% να κατευθύνεται σε μειώσεις φόρων και κατά 20% με 30% σε αυξήσεις δαπανών», σημείωσε.
Έκπτωση φόρου 40% για δαπάνη επισκευών
Ο κ. Σταϊκούρας συνέχισε: «Κίνητρα ενεργειακής αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών. Φόρος εισοδήματος για υπηρεσίες. Θα εξειδικευτεί αυτό με υπουργική απόφαση».
Έως 48 δόσεις η πάγια ρύθμιση από 1/1/2020
«Θα υπάρχει η πρόβλεψη για την πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (όλων των οφειλών). Θα περιλαμβάνονται και κληρονομιές και δωρεές. Σε 24 έως και 48 δόσεις. Η δόση θα είναι με εισοδηματικά κριτήρια αλλά ο αριθμός τον δόσεων θα είναι μεγαλύτερος», είπε και πρόσθεσε ότι θα ισχύσει από 1/1/2020.
Ο κ. Σταϊκοούρας τόνισε πως θα έχουμε κίνητρα για δράσεις κοινωνικής εταιρικής ευθύνης στον εργαζόμενο και στην επιχείρηση. Συγκεκριμένα, κάρτες μαζικών μέσων μεταφοράς, χρήση αυτοκινήτων και δάνεια. Πρόσθεσε πως θα υπάρχουν και προβλέψεις για υπερεκπτώσεις φόρου για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξής όπως η ηλεκτροκίνηση. Σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο για επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει κίνητρα για την αντικατάσταση των αυτοκινήτων παλαιάς ρυπαντικής τεχνολογίας και την αγορά καινούργιων φιλικών προς το περιβάλλον καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προσαρμόσει τα τέλη κυκλοφορίας με τους ρύπους των αυτοκινήτων (όσους περισσότερους ρύπους εκπέμπει ένα αυτοκίνητο, τόσο αυξημένα τέλη κυκλοφορίας θα έχει).
Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας-κίνητρα για την απόσυρση ΙΧ
Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως υπάρχει ζήτημα ανανέωσης του στόλου και αύξησης της χρήσης της ηλεκτροκίνησης. «Το ποσοστό στη χώρα μας είναι 1% όταν ο μ.ο στην Ευρώπη είναι στο 7%. Πρέπει η κατεύθυνσή μας να είναι προς τα εκεί». Για το αν υπάρχει η ιδέα να αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας για τα ρυπογόνα ΙΧ, σημείωσε πως «δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω ακόμα».
Σε ποιους θα δοθεί το έκτακτο βοήθημα Δεκεμβρίου
Για το υπερπλεόνασμα που είναι κοντά στο ένα δισεκατομμύριο και το πως θα το αξιοποιήσει η κυβέρνηση, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε: «Δόθηκε επίδομα από τη προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάιο του 2019 εμπροσθοβαρώς, όχι γιατί υπήρχε ο διαθέσιμος χώρος τότε αλλά επειδή είχαμε εκλογές. Εγώ θα ήθελα να δούμε τα στοιχεία του Νοεμβρίου. Θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός στην εισήγηση που θα κάνω στον πρωθυπουργό, και τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρίνει και θα αξιολογήσει πως θα διανεμηθεί το όποιο υπερπλεόνασμα εάν προκύψει». Βασική προϋπόθεση είναι να συνεχιστεί η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και ότι το βοήθημα θα είναι μόνο για φέτος, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας λέγοντας παράλληλα ότι δεν θέλει να καλλιεργεί προσδοκίες για το έκτακτο βοήθημα.
Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%. «Θα θέλαμε περισσότερο το οποίο θα επηρέαζε και το 2020 αλλά δυστυχώς βρήκαμε μια ελληνική οικονομία να σέρνεται», πρόσθεσε.
Αναδρομικά στις συντάξεις
Για το πως θα δώσει το ελληνικό δημόσιο τα αναδρομικά που οφείλει, καθώς ο κ. Βρούτσης είχε ανακοινώσει ότι το νέο ασφαλιστικό θα περιλαμβάνει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που θα φέρουν υψηλότερες κύριες συντάξεις και επικουρικά, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε: «Επειδή επικαλεστήκατε τη Δικαιοσύνη, οι αποφάσεις δικαίωσαν απόλυτα τη κριτική που είχε ασκήσει η ΝΔ ως αντιπολίτευση, για το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θέλω οι συνάδελφοί μου στο υπουργείο να αποτυπώσουν την τρέχουσα κατάσταση, τις οφειλές της ελληνικής πολιτείας και το σχέδιο που θα δρομολογηθεί. Είμαστε σε επαφή με τον συναρμόδιο υπουργό. Θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις στο πλαίσιο όμως του δημοσιονομικού χώρου που υφίσταται και τον δημοσιονομικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης». Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι δεν γίνονται μαγικά με τα αναδρομικά στις συντάξεις.
Στο ερώτημα εάν ο δημοσιονομικός χώρος δεν επαρκεί για να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις, τί θα προκύψει; Ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Επιβεβαιώνεται από τις τοποθετήσεις σας γιατί εγώ είμαι πολύ επιφυλακτικός στο να τοποθετηθώ στο όποιο υπερπλεόνασμα πως θα διανεμηθεί. Όλα πρέπει να συνεκτιμηθούν με βάση τα πραγματικά δεδομένα και γεγονότα. Νομίζω πως θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιήσουμε και αυτές τις δικαστικές αποφάσεις. Την φορολογική πολιτική δεν θα την αλλάξουμε αλλά στην αναλογία μπορούμα να καλύψουμε και αυτές τις υποθέσεις».
Είπε ότι «τα αναδρομικά δίνονται και τελειώνει η υπόθεση» ενώ οι αποφάσεις και το νομοσχέδιο, η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος έχει μόνιμα χαρακτηριστικά». «Εκείνο συνεπώς θα επηρεάζει και τον κρατικό προϋπολογισμό στα επόμενα χρόνια και θέλει σοβαρή μελέτη».
Για τις χρεώσεις τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια
Στο θέμα των χρεώσεων των τραπεζών, ότι μερικές είναι εξωφρενικές όπως στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε έχει ξεκινήσει ήδη η μείωση των χρεώσεων. Για τα κόκκινα δάνεια σημείωσε πως η συζήτηση για το τραπεζικό ζήτημα πρέπει να έχει ένα στόχο, πως θα αρχίσουν οι τράπεζες να δίνουν δάνεια «με ρεαλιστικούς όρους και όχι επιτόκια σαν αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν, σε υγιείς επιχειρήσεις. Για να γίνει αυτό πρέπει να βοηθήσουμε τις τράπεζες στο ενεργητικό και στο παθητικό τους».
Πρόσθεσε ότι η ΝΔ μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, βοηθώντας και τις επιχειρήσεις εκτός από τα νοικοκυριά. «Οι τράπεζες έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια τα τελευταία 4 τρίμηνα κατά περίπου 15 δις. ευρώ και έρχεται η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει την υλοποίηση ενός συστημικού σχήματος (σχέδιο Ηρακλής) κατά τα πρότυπα της Ιταλίας προκειμένου να μειώσει ακόμα με περισσότερο τον όγκο των κόκκινων δανείων». Πρόσθεσε ότι το σχέδιο έχει πάρει την έγκριση της Ε.Ε. αλλά δεν υλοποιήθηκε από τη προηγούμενη κυβέρνηση. «Είμαστε έτοιμοι μέσα στο Νοέμβριο να νομοθετήσουμε».
Για τους φόβους των πολιτών που φοβούνται μη χάσουν το σπίτι τους και τί αλλάζει, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τους πολίτες που χρωστούν και εκείνους που δεν χρωστούν. «Το ιδιωτικό χρέος δεν πρέπει να το βλέπουμε μεμονωμένα. Ο πολίτης χρωστάει σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και σε funds. Χρειάζεται να σοβαρή πρόταση από τη πολιτεία. Εννιά σχήματα υπάρχουν για να βοηθήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τη τεράστια διόγκωση του ιδιωτικού χρέους κυρίως τη τελευταία τετραετία που αυξήθηκε αυτό κατά 60% λόγω της υπερφορολόγησης. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες (όπως με τις 120 δόσεις), να μειώνουν τον όγκο του ιδιωτικού χρέους κάνοντας μια διάκριση μεταξύ αυτών που δεν μπορούν να πληρώσουν και πρέπει να βοηθηθούν μέσα και από τη προστασία της πρώτης κατοικίας που ορθώς νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και ήρθαμε εμείς να βελτιώσουμε, αλλά και της διάκρισης σε σχέση με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Από σήμερα οι τράπεζες έχουν πρόσβαση σε στοιχεία εφοριών σχετικά με τους πολίτες που είναι στο νόμο Κατσέλη έτσι ώστε να διακρίνουμε ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν πληρώνουν και κρύβονται πίσω από αυτόν τον νόμο».
Προστασία πρώτης κατοικίας
«Η προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ολοκληρώνεται 31/12/2019. Εμείς έχουμε δώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στους θεσμούς και συζητούμε μαζί τους μεταξύ άλλων και το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Όταν έχω συγκεκριμένα στοιχεία θα τα ανακοινώσω».
Πηγή: skai.gr