Θερμά δεκτός έγινε νωρίς σήμερα το πρωί (ώρα Κίνας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Σαγκάης. «Η Ελλάδα είναι ο καλός μας φίλος στην Ευρώπη, έχουμε καλές διμερείς σχεσεις. Και οι δυο χώρες μας εχουν λαμπρό πολιτισμό και μακρόχρονη ιστορία», είπε ο Λι Κιάνγκ, κάνοντας ειδική αναφορά στον Κομφούκιο, τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα. «Αυτή η επισκεψή σας θα αναπτύξει τις διμερείς μας σχέσεις και στο μέλλον», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η Σανγκάη είναι το οικονομικό κέντρο της Κίνας.

«Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε καινούργιες συνεργασίες», είπε χαρακτηριστικά προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, στον οποίο αποκάλυψε επίσης ότι είναι της μόδας στη Σαγκάη να βγάζουν φωτογραφίες νυφικού στην Κρήτη και στην Σαντορίνη!

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα για τη θερμή υποδοχή. «Είναι πολύ μεγάλη τιμή που επισκέπτομαι τη χώρα σας ως πρωθυπουργός. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Κίνα, την είχα επισκεφθεί το 1995. Πρέπει να σας πω οτι έχω μείνει εντυπωσιασμενος από την οικονομική πρόοδο της σπουδαίας χώρας σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα είναι η δεύτερη οικονομία του κόσμου και έχει πετύχει να βγάλει 800 εκατ. ανθρώπους από τη φτώχεια. «Η Ελλάδα και η Κίνα συνδέονται απο μια βαθιά πολιτιστική σχέση» είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε, τέλος, την Κίνα «επειδή αυτή την κρίσιμη δεκαετία εσείς μείνατε στη χώρα μας και συνεχίσατε να επενδύετε». Αναφέρθηκε στην Cosco και στην επένδυση των 600 εκατομμυρίων που μπορεί να φθάσει το 1 δισ.

Στόχος είναι ο Πειραιάς να γίνει το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου, όπως είπε. Πρόσθεσε δε ότι στην Ελλάδα προσδοκούμε την περίοδο 2020-21 να έχουμε 500.000 τουρίστες από την Κίνα.