«Θέλω η πρώτη ερώτηση που θα κάνουν οι ελληνικές τοπικές αρχές στους ξένους που θέλουν να επενδύσουν να είναι ‘πως μπορώ να σας βοηθήσω;’». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της νέας μονάδας παραγωγής της ελληνικής εταιρίας Kleemann στη Σαγκάη.

Αφορμή στάθηκε αυτό που τόνισαν νωρίτερα τα αδέλφια Κουκόντζου, ιδιοκτήτες της εταιρίας, ότι οι τοπικές αρχές της Σαγκάης τους βοήθησαν σημαντικά και συνεργάστηκαν μαζί τους στην επένδυση που πραγματοποίησαν.

Ο πρωθυπουργός θέλησε με τον τρόπο αυτό, αλλά και τη γενικότερη παρουσία του να τονίσει την ανάγκη εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων ως «κλειδί» για την γενικότερη εξωστρέφεια και ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του χαιρέτισε τους «δύο νέους και επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες που μας κάνουν υπερήφανους», όπως είπε, ενώ τόνισε πως αποδεικνύουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να πετύχουν στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα πλέον κοιτάει μπροστά, θέλει να προσελκύσει κινεζικές και διεθνείς γενικά επενδύσεις και αντικρίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το όραμα των ιδιοκτητών της Kleemann «πηγαίνει πέρα από τα κέρδη, καθώς φροντίζετε τους υπαλλήλους σας γιατί γνωρίζετε ότι στο τέλος της ημέρας οι άνθρωποι κάνουν την εταιρία τόσο πετυχημένη». Δήλωσε υπερήφανος που «το όνομα μιας ελληνικής εταιρίας θα εκπροσωπείται στην Κίνα» και που στο πανύψηλο κτήριο της Kleemann «η ελληνική σημαία θα ανεμίζει ψηλά ως απόδειξη του τι μπορούσαν να κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις όταν αγκαλιάζουν το μέλλον με φιλοδοξία».

Το πρόγραμμα της Δευτέρας

Τη Δευτέρα, στις 03:40 ώρα Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου, κ. Yang Jianrong.

Αμέσως μετά, στις 04:00 ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στα εγκαίνια του ελληνο-κινεζικού Επιχειρηματικού Φόρουμ. Η Ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει ευκαιρίες συνεργασίας με στελέχη δεκάδων Κινεζικών εταιρειών σε κατ’ ιδίαν επαφές.

Στις 05:30 ώρα Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο της COSCO από τον πρόεδρο της εταιρείας, κ. Xu Lirong. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Στις 09:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Κίνας.

Στις 10:30 ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Xi Jinping στον προεδρικό ξενώνα της Σαγκάης, όπου θα γίνουν επίσημες διμερείς επαφές.

Στις 13:00, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει στο δείπνο - γκαλά που θα παραθέσει ο κ. Xi προς τιμήν των ηγετών των τιμώμενων χωρών.