Στον απόηχο της τετραήμερης επίσκεψης του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός κατά την επιστροφή του στη Ελλάδα έκανε την πρώτη του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebbok και αναφέρθηκε τον πρωτογενή τομέα και στην μεγάλη επιτυχία που φέρνει για την Ελλάδα και τους Έλληνες παραγωγούς η Συμφωνία Γεωγραφικών Ενδείξεων μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας.

Σύμφωνα με αυτή, προστατεύονται πλέον 6 σημαντικά ελληνικά προϊόντα: η φέτα, το ούζο, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου, τα κρασιά Σάμου και το λάδι Λασιθίου, ενώ στο μέλλον υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν ακόμα περισσότερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας και τόνισε πως «η ΝΔ πιστεύει στις αστείρευτες δυνατότητες των Ελλήνων παραγωγών που συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά μοναδικά προϊόντα υψηλής ποιότητας που μας κάνουν όλους περήφανους».

Μάλιστα υπογράμμισε πως «με τη συμφωνία αυτή 100 αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε. προστατεύονται έναντι απομιμήσεων και έχουν αποκλειστικά δικαιώματα σχετικά με το όνομά τους και το γεγονός ότι προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές παραγωγής».

«Έτσι η Ελλάδα θα είναι παρούσα ακόμα πιο δυναμικά στις προοπτικές που παρουσιάζει η μεγάλη Κινεζική αγορά», υπογράμμισε.
Με συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων Κινεζικών επιχειρήσεων και με μία μεγάλη υπόσχεση για αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, έκλεισε σε εγκάρδιο κλίμα η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα.

Μεγάλη ήταν και η υπόσχεση που δόθηκε στα όσα αφορούν το εμπόριο και τον τομέα των εισαγωγών και εξαγωγών των ελληνικών και κινεζικών προϊόντων.
Ενώ όσο αφορά, την Διεθνή Έκθεση στη Σαγκάη, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ήταν διπλάσια σε σχέση με πέρσι, ενώ αντίστοιχα και διπλάσια η παρουσία των ελληνικών εκθεμάτων.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, η ομιλία του πρωθυπουργού σε ένα κοινό εκατοντάδων εκλεκτών καλεσμένων από όλο τον κόσμο, στην επίσημη τελετή έναρξης της έκθεσης, «του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει ακόμα πιο ηχηρό το μήνυμα της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων».

Σημειώνεται ότι τη δική του μάχη για τα ελληνικά προϊόντα και συγκεκριμένα τη φέτα, είχε κάνει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο οποίος και στις τρεις συναντήσεις τους σε συνόδους υπουργών Γεωργίας, στις Βρυξέλλες, στο Ελσίνκι και στο Λουξεμβούργο είχε επανειλημμένα μιλήσει για την προστασία προέλευσης τους.

Οι επίμονες προσπάθειες του κ. Βορίδη απέδωσαν αφού στο κείμενο κάτω από το οποίο θα μπουν οι υπογραφές του Κινέζου υπουργού Εμπορίου και του ευρωπαίου Επιτρόπου γεωργίας, 100 ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα συν της φέτας, θα μπορούν να επισημανθούν και να πωλούνται στην Κίνα μόνον εφόσον έχουν παραχθεί σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές περιοχές (η Φέτα στην Ελλάδα).

Η ευρωπαϊκή αυτή νίκη έχει ξεχωριστή ελληνική αξία γιατί αφορά και ένα από τα πλέον εμβληματικά ελληνικά προϊόντα. Ένα προϊόν το οποίο πέρασε από… 40 κύματα και κινδύνευσε πολλές φορές να… απελληνοποιηθεί σε μια αχανή χώρα όπως η Κίνα.