Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ζόραν Ζάεφ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ θα δώσουν το «παρών» στο Thessaloniki Summit που θα πραγματοποιηθεί στη συμπρωτεύουσα το διήμερο 14 και 15 Νοεμβρίου.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους Μπορίσοφ και Ζόραν Ζάεφ.

Στη διάσκεψη θα δώσουν επίσης το «παρών» δεκάδες προσωπικότητες διεθνούς κύρους, κορυφαίοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ευρωβουλευτές, βουλευτές κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Η παρουσία του Ζόραν Ζάεφ στο συγκεκριμένο φόρουμ έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα μετά το «όχι» Μακρόν στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων και των Τιράνων, προκάλεσε ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια με προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει ότι «πτυχές» της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψε με τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί και να μην εφαρμοστούν.

Μητσοτάκης και Ζάεφ είχαν συναντηθεί τον Σεπτέμβριο στα Ηνωμένα Έθνη. Στη συζήτησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Επανέλαβε όμως, όπως και πριν τις εκλογές του Ιουλίου, ότι πλέον αποτελεί μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Ο πρωθυπουργός είχε καλέσει τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Διαβάστε επίσης: Τα Δυτικά Βαλκάνια στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος