Κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούν αυτή την ώρα ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.



Νωρίτερα, ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη θερμή και ευγενική φιλοξενία σε όλη την κινέζικη αποστολή.

«Πριν από λίγες ημέρες η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την έκθεση εισαγωγών στη Σαγκάη όπου η Ελλάδα ήταν μία από τις τιμώμενες χώρες. Γνωρίζω ότι ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι» σημείωσε για να προσθέσει.

«Η κίνα είναι αφοσιωμένη σε ένα οικονομικό άνοιγμα και προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες. Έχετε δεσμευτεί ότι θα δώσετε θέσεις εργασίας, από τη συνεργασία μας μπορούν να ωφεληθούν όλοι».

Ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι η συνεργασία των δύο χωρών μετέτρεψε τον Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «η επίσκεψή σας στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά τη δική μου στη Σαγκάη σηματοδοτεί μία νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας» .

Οι δύο χώρες, πρόσθεσε, μπορούν να κερδίσουν πολλά. «Η Ελλάδα αναγνωρίζει την Κίνα όχι μόνο ως μία μεγάλη δύναμη αλλά ως μία χώρα που κατέκτησε όχι εύκολα έναν πρωταγωνιστικό οικονομικό, πολιτικό γεωστρατηγικό ρόλο» σημείωσε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης.