«Σαν… αιμοβόρους δράκουλες αντιμετώπιζε η Ελλάδα τους επενδυτές», εκτιμά ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς, εκπέμποντας σιγουριά για την πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο οικονομικό πεδίο, ενώ στο μεταναστευτικό διαπιστώνει ανάγκη χρόνου προσαρμογής των νέων σχεδίων, ώστε να αποφεύγεται ο αιφνιδιασμός των τοπικών κοινωνιών.

Ο ίδιος, στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο Radio North 98, αναφέρθηκε στο εγχείρημα του «Ποταμιού» με την ψυχραιμία της χρονικής απόστασης, αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών και σχολίασε τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

Πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί το θετικό κλίμα για τη κυβέρνηση στα οικονομικά;

Η δική μας κυβέρνηση έχει μια απλή φιλοσοφία: περισσότερες επενδύσεις με κανόνες, σεβασμό στο περιβάλλον και σαφέστατα προς το εργασιακό μας Δίκαιο. Αυτό που έχει κάνει ο Μητσοτάκης έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρονιά. Η Ελλάδα έδειχνε έναν φόβο προς τους επενδυτές λες και οι επενδυτές είναι μόνο οι αιμοβόροι δράκουλες που βλέπουμε στις ταινίες.

Στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση βρήκε πράγματα που δεν περίμενε;

Η Ελλάδα έγινε δυστυχώς μια χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, έπειτα και από το “σήμα” που είχε δώσει το 2015 ο κ. Τσίπρας, ότι “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”. Αυτό που κάνουμε πλέον είναι το εξής: προχωράει ο νόμος για την απόδοση γρήγορης απάντησης σε όσους αιτούνται άσυλο. Πλέον μέσα σε τρείς με έξι μήνες το αργότερο θα ξεκαθαρίζει αν κάποιος είναι πρόσφυγας ή όχι και αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο, οι οικονομικοί μετανάστες, όσοι ήρθαν χωρίς χαρτιά, θα επιστρέφουν πίσω στις χώρες τους.

Υπάρχει επαρκής ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης στις τοπικές κοινωνίες για το μεταναστευτικό ζήτημα;

Θεωρώ ότι ο αιφνιδιασμός είναι κακό στοιχείο. Χρειάζεται ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και φυσικά προγραμματισμός. Να σας θυμίσω όμως ότι τους τελευταίους 3 μήνες έχουν φτάσει γύρω στις 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες στην χώρα. Είμαστε σε μια κρίση. Δεν είναι μια απλή ρουτίνα. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει αυτά που πρέπει, έτσι ώστε, οι τοπικές κοινωνίες να μην αιφνιδιάζονται, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται λίγος χρόνος γα να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Όσοι ζητάνε προστασία αν δεν πληρούν τα κριτήρια θα μπαίνουν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και θα επιστρέφουν στην χωρά από την οποία ήρθαν. Αυτό είναι το “κλειδί” για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό. Από την άλλη πιέζουμε την Ε.Ε για να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, καθώς μόνο με διεθνή σύμπραξη μπορεί να διορθωθεί αυτή η κατάσταση.

Kατά πόσο στις συγκεντρώσεις κατοίκων υπάρχουν στοιχεία που υποκινούν ακραίες συμπεριφορές;

Ενδεχομένως να υπάρχουν και τέτοια άτομα, όμως το σημαντικό είναι άγνοια του κόσμου. Όταν ο κόσμος δεν έχει πληροφορηθεί, ο καθένας μπορεί να σκέφτεται ότι θέλει και αντιδράει με τον δικό του τρόπο. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι τα νησιά δεν μπορούν να σηκώσουν τέτοιο βάρος από μόνα τους. Είναι αδιανόητο. Και οφείλουμε όλοι και στην ηπειρωτική αλλά και στη στεριανή Ελλάδα, να βοηθήσουμε την κατάσταση. Σε λίγο καιρό η πολιτική της κυβέρνησης θα έχει αποτελέσματα. Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια μόλις 1806 άτομα επεστράφησαν στη Τουρκία βάση της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας. Αυτό θα αλλάξει!

Θεωρείτε ότι το «Ποτάμι» ήταν ένα πυροτέχνημα; Τί πήγε στραβά;

Ήταν ένα ενδιαφέρον πολιτικό πείραμα. Αυτό που οδήγησε στο να έχει ημερομηνία λήξης, ήταν το γεγονός πως συγχωνεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ για να φτιάξουν ένα καινούργιο κόμμα, που μετά το ονόμασαν ΚΙ.ΝΑΛ. Το ΠΟΤΑΜΙ στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 225 χιλιάδες ψήφους και όταν ο Θεοδωράκης είχε βάλει υποψηφιότητα για αρχηγός τον ψήφισαν μόνο 25 χιλιάδες. Εκεί τελείωσε το ζήτημα.

Είχαμε δει τότε ότι το ΠΟΤΑΜΙ «φλέρταρε» και με την ΝΔ; Ισχύει κάτι τέτοιο;

Εγώ δεν έχω αυτή την αίσθηση. Είχα κατεβάσει μάλιστα και πρόταση μου στο συνέδριο που είχε κάνει το «Ποτάμι» για προεκλογική στήριξη προς τη Νέα Δημοκρατία. Είχε πάει καλά, αλλά αρκετοί στάθηκαν απέναντι μου. Πάντως, συνολικά, μπορώ να πω ότι το «Ποτάμι» πρόσφερε πράγματα στη πολιτική κουλτούρα.

Θεωρείτε ότι και άλλα κόμματα θα έπρεπε να κάνουν κινήσεις όπως το «Ποτάμι» που δώρισε την κρατική επιχορήγηση;

Πιστεύω πως ναι. Εδώ έχουμε κόμματα που δεν ξέρουμε καν και συνεχίζουν να παίρνουν κρατική επιχορήγηση, επειδή συμμετείχαν στις εκλογές πριν πέντε χρόνια!

Είστε ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών;

Το πρόβλημα είναι ότι η συμφωνία αυτή μέσω του ΣΥΡΙΖΑ έδεσε χειροπόδαρα τη χώρα. Και έδωσε σε τρίτους όπως είδαμε τώρα με τη Γαλλία και την Ολλανδία τη δυνατότητα να ορίζουν αυτή τη συμφωνία. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε μέσω του ΥΠΕΞ, είναι να παρακολουθούμε όπου υπάρχει σημείο τριβής, να παρεμβαίνουμε για να μην έρθουν τα πάνω κάτω.

Θεωρείτε ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο να χρειαστεί η φρουρά για να διώξει τον κ. Πολάκη και τον κ. Τζανακόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Εύχομαι να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Ευθύνη σε αυτό έχει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι να μην μπούνε στην αίθουσα. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά να μην υπάρξει πρόβλημα στη νομιμότητα της διαδικασίας, καθώς αυτή η επιτροπή έχει χαρακτήρα εισαγγελικής αρχής και εάν οι πράξεις της και οι άνθρωποι που συμμετέχουν πάσχουν από ακυρότητα, τότε αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε και αν βγει στη πορεία μπορεί να καταπέσει στα δικαστήρια, προς όφελος εκείνων που ήθελα να κρυφτούν σε αυτήν την υπόθεση.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ