Βορίδης: Επιτυχία για τους Έλληνες παραγωγούς το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στα ελληνικά προϊόντα
4950574
Πολιτική

Βορίδης: Επιτυχία για τους Έλληνες παραγωγούς το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στα ελληνικά προϊόντα

Τις τεράστιες ευκαιρίες που γεννά η η διμερής συμφωνία Ελλάδας - Κίνας για τον Κρόκο Κοζάνης και το ελληνικό ακτινίδιο ανέδειξε με δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, με τα δύο πρωτόκολλα που υπέγραψε ανοίγει ο δρόμος για τους Έλληνες παραγωγούς προκειμένου να αυξήσουν τις εξαγωγές τους σε μία τεράστια αγορά όπως η κινεζική.

Ο κ. Βορίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας η οποία, με τη σημαντική συμβολή της Κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά, προστατεύει για πρώτη φορά έξι εμβληματικά προϊόντα ΠΟΠ: τη Φέτα, το Ούζο, τη Μαστίχα Χίου, τις ελιές Καλαμάτας, τα κρασιά Σάμου και το λάδι Σητείας Λασιθίου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η σχετική συμφωνία εξασφαλίζει τη διακίνηση μόνο ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων στην Κίνα.

Σχολιάζοντας τις δύο αυτές - ιδιαιτέρως επωφελείς για την αγροτική ανάπτυξη - συμφωνίες που υπεγράφησαν, ο Υπουργός επισήμανε ότι τα ελληνικά προϊόντα αποκτούν ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αχανή κινεζική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για την υπογραφή του πρωτοκόλλου εξαγωγής κρόκου Κοζάνης στην Κίνα και την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου για τα ακτινίδια είχε οριστικοποιηθεί κατά τη συνάντηση η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις τότε δηλώσεις του ο κ. Βορίδης είχε εμφανιστεί βέβαιος για την αίσια έκβαση της συμφωνίας μέσα στο Νοέμβριο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε πλήρως.

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα