«Αδύναμος κρίκος ήταν πάντα η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό», υποστήριξε η βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στο Radio North 98 και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Μωυσή.

Συγκεκριμένα χαρακτήρισε «ανοησίες» τα όρια στη θάλασσα, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει ταβάνι στην υποδοχή προσφύγων», ενώ εξέφρασε την άποψη, πως υπάρχει… διαφορά πολιτικής τοποθέτησης ανάμεσα στην barbeque πρόκληση προς τους Μουσουλμάνους και σε προκλήσεις τύπου «όσιου παστίτσιου» προς τους Χριστιανούς.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Πολύς θόρυβος τελικά, τζάμπα και βερεσέ γι’ αυτό το περιβόητο barbeque; Απ’ ότι είδα, οι ψήστες ήταν λιγότεροι από τους δημοσιογράφους. Μήπως τους παραδιαφημίσαμε τις προηγούμενες μέρες και εσείς που το «σηκώσατε» το θέμα αρκετά και εμείς που σας παρακολουθήσαμε;

Αυτή είναι μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση, είναι μία σκέψη που την έκανα κι εγώ. Είναι πολύ δύσκολο, στην προσπάθειά μας να αξιολογήσουμε τον δημόσιο λόγο, το αν έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις, πως κατασκευάζει πραγματικότητες, πολλές φορές μπορεί και να το αναδεικνύουμε (το θέμα που καταγγέλουμε). Σε κάθε περίπτωση όμως, υπήρχε ένα κάλεσμα για ρατσιστικό barbeque, ένα ακροδεξιό κάλεσμα. Όταν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, από τοπικούς βουλευτές και την κ. Ράπτη μέχρι τον αρμόδιο υφυπουργό για τα θέματα Μακεδονίας – Θράκης, επικροτούν ή αποδέχονται αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας, τότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι έχουμε περάσει σε άλλες μέρες.

Δεν ήταν όλες οι δηλώσεις ίδιες. Για παράδειγμα και ο κ. Καράογλου, δεν επικρότησε τη συγκεκριμένη ενέργεια, νομίζω είπε απλά πως όποιος θέλει τρώει και πίνει ό,τι θέλει…

Όταν ο δημόσιος λόγος ενός υπουργού δεν είναι πώς το υπουργείο του θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με ποιες δομές… θα περιμέναμε κάτι τέτοιο από τον υπουργό, να αναλάβει την ευθύνη. Ο υπουργός ένιωσε την ανάγκη να πει ότι δεν συμφωνεί, αλλά ότι μπορούμε να ψήνουμε όπου θέλουμε, λες και δεν μπορούμε να ψήνουμε όπου θέλουμε.

Δεν υπάρχει όμως ένα θέμα υποκρισίας στην αντιμετώπιση του πράγματος; Θεωρώντας πρόκληση, μια ενέργεια με στόχο να προσβάλει, να λοιδορήσει, να χλευάσει το θρησκευτικό συναίσθημα του ανθρώπου που βρίσκεται εδώ και ψάχνει να βρει στον ήλιο μοίρα, έρχεται το θέμα της αλά καρτ ευαισθησίας που κατά πολύ κόσμο επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν είδαμε την ανάλογη ευαισθησία όταν υπήρχε ο χλευασμός στο θρησκευτικό συναίσθημα με την περίπτωση του Παστίτσιου, που τότε τον θεωρούσατε… ελευθερία της έκφρασης.

Δεν έχω την ίδια εκτίμηση σε σχέση με τις καταδίκες. Είναι διαφορετικές οι πολιτικές τοποθετήσεις, με την αγωνία, εν μέσω προσφυγικής κρίσης, να στραφούν κάποιοι ενάντια σε άλλους ανθρώπους. Μπορεί και η προσωπική μου άποψη να ταυτίζεται σε κάποιον βαθμό μ αυτό, επειδή υπάρχουν πάντα και τα προσωπικά πιστεύω του καθένα. Όμως τώρα έγινε αυτό (το barbeque) και όχι τυχαία. Στα νησιά βλέπουμε μπλόκα από κατοίκους για να μην κατέβουν άλλοι πρόσφυγες, το ίδιο βλέπαμε στην ενδοχώρα. Είχαμε ανθρώπους να φτάνουν να λιθοβολούν κόσμο στα Βρασνά, είχαμε τη ρατσιστική συγκέντρωση από μαθητές πια στα Γιαννιτσά. Είναι γενικευμένο…

Προσφυγικό. Το διαχειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, το «λούστηκε». Σήμερα το «λούζεται» η ΝΔ, διότι άνοιξαν οι ροές, έρχονται περισσότεροι. Υπό τις σημερινές συνθήκες, εσείς τι διαφορετικό θα κάνατε;

Δεν είναι μία θεωρία, να σας πω ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα έκανε. Έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαχειρίστηκε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση με την έναρξη και την ένταση του πολέμου στη Συρία, διαχειρίστηκε τεράστιες εισροές προσφύγων και αυτό που έκανε ήταν πρωτίστως να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη, αλλά και με πολιτική σοβαρότητα, με ανάληψη ευθύνης. Πήγε στο εξωτερικό και είπε σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μια αποθήκη ψυχών, ούτε μπορεί να πνίγει ανθρώπους στη θάλασσα. Οφείλει κάθε ευρωπαϊκή χώρα να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αντιστοιχεί.

Και η Ν.Δ. δεν το λέει αυτό; Το λέει.

Η ΝΔ βρήκε ένα πλάνο έτοιμο, έγιναν πάρα πολλές μετεγκαταστάσεις, επανενώσεις οικογενειών, υπήρχε συμφωνία Ελλάδος – Τουρκίας, υπήρχαν κάποιες επιστροφές, οικειοθελείς αποχωρήσεις, πρόγραμμα ενσωμάτωσης στις τοπικές κοινωνίες, προγράμματα τα οποία έκαναν τις τοπικές κοινωνίες να αγκαλιάσουν τους πρόσφυγες και όχι αυτό το χάλι που βλέπουμε σήμερα.

Η ΝΔ μας κατηγορούσε τότε ότι φέρναμε πρόσφυγες και μετανάστες, τους καλούσαμε να έρθουν στην Ελλάδα για να αλλοιώσουν τον πληθυσμό, για να λιαστούν… Για τέσσερα χρόνια ακουγόταν σε κάθε πάνελ από όλα τα στελέχη της ΝΔ ότι το προσφυγικό δεν ήταν πραγματικό πρόβλημα. Η πρώτη φορά που το κατάλαβε ο κ. Μητσοτάκης ήταν όταν θα ήταν στις ΗΠΑ. Αναλαμβάνει λοιπόν πρωθυπουργός και σπάει ο διάολος το ποδάρι του και πράγματι υπάρχει ένταση, ανοίγει η κάνουλα και έρχονται πρόσφυγες περισσότεροι από τις πρώτες μέρες της δικιάς του πρωθυπουργίας και έχει καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Υπάρχει σφοδρή κριτική ότι δεν αντιμετωπίζεται ριζικά το θέμα των ΜΚΟ. Για το θέμα ακόμα και ο κ. Μουζάλας είπε, μιλώντας στο Radio North 98 ότι «υπάρχει σκοτεινό στη διαχείριση από τις ΜΚΟ». Υπάρχει θέμα;

Για να το λέει ο κ. Μουζάλας, σίγουρα ξέρει περισσότερα. Όμως δεν είναι αυτό το φλέγον θέμα. Για μένα θα έπρεπε τα χρήματα να πηγαίνουν απευθείας σε ένα υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και όχι μέσω διαμεσολαβητών όπως οι ΜΚΟ. Δυστυχώς δεν είναι αυτή η πολιτική της ΕΕ. Πράγματι και η ΕΕ πιάστηκε εντελώς απροετοίμαστη να διαχειριστεί μια προσφυγική κρίση.

Λέτε ότι η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού μέσω των ΜΚΟ δεν ήταν δική σας επιλογή αλλά γραμμή της ΕΕ; Δεν είχατε λόγο; Δεν είχατε ρόλο στη διαβάθμιση αυτής της πολιτικής;

Ήταν μία σαφέστατη πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ. Ναι έχεις λόγο, διαμορφώνεις, αλλά η χώρα μας ήταν σε όλες τις διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό ο αδύναμος κρίκος, αν και εμείς δεν κάναμε οπισθοχώρηση σε αυτά που πιστεύαμε, στην ανθρωπιστική προσέγγιση και πολιτική που προτείναμε.

Υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στον πρόσφυγα και τον οικονομικό μετανάστη. Γιατί είστε αντίθετοι με το νέο νόμο που αυστηροποιεί το πλαίσιο χορήγησης ασύλου;

Διότι κάνουν περιστολή των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ουσιαστικά στερούν από περισσότερους τη δυνατότητα να ενταχθούν σ αυτή τη διαδικασία.
Κατά τη γνώμη σας, που είναι το ταβάνι; Πόσους μπορούμε να φιλοξενήσουμε; Υπάρχει όριο αντοχής της ελληνικής κοινωνίας;
Δεν υπάρχει ταβάνι. Δεν μπορεί να υπάρχει για καμία χώρα. Υπάρχει η Μέση Ανατολή, υπάρχουν εμπόλεμες ζώνες. Υπάρχουν χώρες όπως η Συρία που έπεσαν θύματα των διεθνών συμφερόντων. Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος. Όσο δεν σταματάει ο πόλεμος κι όσο έχουμε προσφυγικές ροές, πρέπει να υπάρχει ισοκατανομή. Αυτό το βάρος πρέπει να μοιραστεί ισότιμα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Στο ερώτημα δεν υπάρχει απάντηση. Η χώρα μας οφείλει να διαχειριστεί την καθημερινότητα, την κρίση. Πώς να σταματήσεις τους ανθρώπους που έρχονται; Προφανώς και υπάρχει όριο αντοχής της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας, αλλά αυτό δεν ποσοτικοποιείται. Βάζεις όρια στα θαλάσσια σύνορα; Αυτά είναι ανοησίες. Ο ανθρωπισμός δεν σταματάει πουθενά, ούτε η αλληλεγγύη. Χρειάζεται υπεύθυνη πολιτική στάση, επιχειρησιακή ικανότητα.

Πολάκης, το αγαπημένο θέμα όλων μας. Τελικά τι θα γίνει; Θα προχωρήσει η εξεταστική ή θα δούμε τη φρουρά; Τι αίσθηση έχετε από τους συναδέλφους σας; Ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο έχει αρχίσει να το μαζεύει το θέμα, με το μέχρι που θα τραβήξει το σχοινί…

Δεν έχω την ίδια αίσθηση. Περιμένω από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί την κοινοβουλευτική διαδικασία, τον κοινοβουλευτικό κανονισμό, το Σύνταγμα και την νομιμότητα. Πολλές φορές μπορεί να διαφωνώ αισθητικά ή ρητορικά με τον τρόπο έκφρασης του κάθε ανθρώπου, νιώθω όμως ευγνωμοσύνη για τον Παύλο Πολάκη, για την πολιτική που άσκησε όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως για την τάξη που έφερε στη δημόσια υγεία. Νιώθω περήφανη που βρίσκομαι στον ίδιο πολιτικό χώρο. Κάποια στιγμή θα πρέπει η κοινωνία μας να μην είναι τόσο υποκριτική.

Θα έρθει ο Χάρης Καστανίδης στον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν γνωρίζω να υπάρχουν διεργασίες στο πλαίσιο ενός ανοίγματος στον προοδευτικού χώρο. Και δεν νομίζω να υπάρχουν. Ο Χάρης Καστανίδης διαχωρίζοντας τη θέση του, σώζει τη διαλυμένη τιμή του ΚΙΝΑΛ, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη σώζει την όποια αξιοπρέπεια της ΝΔ σε σχέση με το προσφυγικό.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Νοτοπούλου εδώ