«Στις 25 Νοεμβρίου θα παρουσιαστούν τα δύο  υπό κατάρτιση σχέδια διαχείρισης πλημμυρών και πυρκαγιών», όπως ανακοίνωσε σήμερα σε 38 δημάρχους ή εκπροσώπους δήμων, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, εκπέμποντας το μήνυμα ότι «θα αλλάξουν όλα όσα μας πλήγωσαν τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους βασικότερους βραχίονες πολιτικής προστασίας σε μια προσπάθεια να «θεραπευτούν» αρρυθμίες και παθογένειες ετών: "Η ΤΑ έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων εδώ και χρόνια όμως έχει αξία να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι μέσα από σχέδιο πρέπει να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Γενική Γραμματεία, πυροσβεστική, αστυνομία, εθελοντές, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού αποτελούν το μηχανισμό που τη δύσκολη ώρα πρέπει να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μια είναι η προτεραιότητα, ένα είναι το στοίχημα: η ζωή, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και η διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα από τις 30/10 έχουμε ολοκληρώσει το σχέδιο δράσης για τα αντιπλημμυρικά. Η εγκύκλιος έχει πάει σε όλους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, ώστε ο καθένας να ξέρει τι κάνει και πότε το κάνει. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και μπαλάκι των ευθυνών. Ευθύνη δική μας είναι να παρακολουθούμε ποιοι κάνουν αυτό που πρέπει ώστε ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας να μην καταρρεύσει.»

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι υπάρχουν «κόκκινες» περιοχές σε όλη  τη χώρα: «Όλοι οι περιφερειάρχες πλέον έχουν στα χέρια τους τους χάρτες που δυνητικά έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα σε πλημμύρες. Αξία έχουν αυτούς τους χάρτες να τους αναγνώσουν και να προτεραιοποιήσουν και να κατηγοριοποιήσουν τα έργα που πρέπει να γίνουν. Με το νέο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας που θα έρθει προς ψήφιση στο τέλος του μήνα, θα αλλάξουν τα πάντα και δίνεται η δυνατότητα μέσα από συγκεκριμένες δομές να μπορούμε και να τρέξουμε έργα πρόληψης μαζί με τους ΟΤΑ και να είμαστε αποτελεσματικοί.»

«Ένα σύγχρονο μοντέλο που θα καλύπτει τις παθογένειες του παρελθόντος και θα έχει την αυτοδιοίκηση πρωταγωνίστρια και συνομιλήτρια των σημαντικών πρωτοβουλιών ζητούν οι αυτοδιοικητικοί» υπογράμμισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη και νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενώ δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της κατάστασης στο δάσος Σέιχ Σου, με τα δέντρα που ξεραίνονται...