Διπλό μήνυμα ότι η Ελλάδα βγαίνει ξανά μπροστά και επανακτά τον στρατηγικό της ρόλο στα Βαλκάνια, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, και ότι το μέλλον των Βαλκανίων ανήκει στην Ευρώπη απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από το βήμα του 4ου Thessaloniki Summit, προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει Σύνοδο στη Θεσσαλονίκη το 2020 με τη συμμετοχή των Βαλκανικών χωρών. Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης συμμετείχε στις διμερείς συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Αναπτύσσοντας τις ελληνικές θέσεις για τις μελλοντικές προοπτικές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας κ. Kocho Angiushev και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Farul Kaymakci, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα μνημόνια και θέτει τις βάσεις, για να επανακάμψει στην περιοχή ως εμπορικός εταίρος και επενδυτής, τονώνοντας την εξωστρέφειά της και εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες στο πεδίο της συνδεσιμότητας, ιδίως στις υποδομές, την ενέργεια και την ψηφιακή οικονομία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καθήκον να πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής.

Ξεκαθάρισε ότι για τη χώρα μας δεν υπάρχει το δίλημμα «διεύρυνση ή εμβάθυνση»- υπάρχει μόνο περισσότερη Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε απτές πρωτοβουλίες που η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και, συγκεκριμένα, τη σύγκληση Τετραμερούς Σχήματος Ελλάδας- Βουλγαρίας- Βόρειας Μακεδονίας- Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη σύντομα, αλλά και τη διοργάνωση στις αρχές του επόμενου έτους μιας συνόδου των κρατών-μελών της ΕΕ που ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με τις πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και το Κόσσοβο, εκπέμποντας το μήνυμα ότι «το μέλλον των Βαλκανίων ανήκει στην Ευρώπη».

Ιδίως σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, επανέλαβε τη στήριξη της ελληνικής πλευράς υπό καθεστώς αιρεσιμότητας, υπό την προϋπόθεση δηλαδή οι δύο χώρες να εκπληρώσουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Χαρακτήρισε ως μη ικανοποιητική την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών – ιδίως σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα εξαρχαϊσμού, τον αναθεωρητισμό των σχολικών εγχειριδίων και ορισμένα διοικητικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει από την πλευρά της γειτονικής χώρας να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα - και τόνισε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και των περιουσιακών δικαιωμάτων της εκ μέρους της Αλβανίας.

Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Εφόσον σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, σταματήσει την παραβατική της συμπεριφορά και πάψει να λειτουργεί ως παράγοντας αστάθειας στην Νοτιανατολική Ευρώπη, οι δύο χώρες θα μπορέσουν να τονώσουν τη θετική τους ατζέντα και η γείτονα χώρα να επανέλθει στον ευρωπαϊκό της δρόμο. Στο ίδιο πνεύμα, τόνισε πως είναι αναγκαίο να καταβληθεί από κοινού προσπάθεια για να λειτουργήσει η Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και κάλεσε την γείτονα χώρα να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και στην από κοινού αντιμετώπιση των κυκλωμάτων των διακινητών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά στο μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, για το οποίο, όπως είπε, έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους ως χώρα.

Σημειώνεται ότι κεντρική θέση στην τοποθέτηση του κ. Βαρβιτσιώτη είχε η Θεσσαλονίκη, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της οποίας ανέδειξε αρκετές φορές ο Αναπληρωτής Υπουργός. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να αναδειχθεί κεντρικός εμπορικός κόμβος, ότι πρέπει να εγκαινιασθεί- επιτέλους- η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης- Σμύρνης, καθώς και ότι η διοργάνωση διακρατικών συνόδων στην πόλη αναδεικνύει τον κομβικό της ρόλο στα τεκταινόμενα της περιοχής.