O bουλευτής Α΄ Πειραιώς & Νήσων,  Χριστόφορος Μπουτσικάκης και ο Βουλευτής Β΄ Πειραιώς, κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος κατέθεσαν σήμερα από κοινού αίτημα ενώπιον του υφυπουργού Υγείας, κ. Βασίλειου Κοντοζαμάνη, προκειμένου να δοθεί δυνατότητα λειτουργίας μονάδων αιμοκάθαρσης στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής.

Εξαιτίας του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου καθίσταται αδύνατη η λειτουργία μονάδων αιμοκάθαρσης στα νησιά αυτά (νησιά του Αργοσαρωνικού και Κύθηρα / Αντικύθηρα), λόγω της προϋπόθεσης της χιλιομετρικής απόστασης, καθόσον δηλαδή δεν υφίσταται όμοια μονάδα σε περιφερειακό ή νομαρχιακό Νοσοκομείο εντός είκοσι χιλιομέτρων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι χρόνια νεφροπαθείς συμπολίτες που έχουν ανάγκη από αιμοκάθαρση και κατοικούν στα νησιά, να αναγκάζονται να διανύουν σε τακτική βάση εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις, με θαλάσσιες διαδρομές, συχνά υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες ή με αδυναμία μετάβασής τους λόγω των συχνών απεργιακών κινητοποιήσεων, με συνέπεια την υπερβολική ταλαιπωρία και τη σημαντική οικονομική τους επιβάρυνση, και με κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της ήδη βεβαρημένης κατάστασης της υγείας τους.

Για τους λόγους αυτούς, οι βουλευτές ζήτησαν την απάλειψη αυτής της προϋπόθεσης, ή έστω την αύξηση της επιτρεπόμενης απόστασης, στο μέτρο που να καλύπτει τη δυνατότητα ίδρυσης μονάδων αιμοκάθαρσης στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής.

Η επιστολή των βουλευτών