Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, συμπληρώνοντας 75 ημέρες στη θέση του περιφερειάρχη, μιλάει για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, αν έχει προλάβει να αλλάξει κάτι μέχρι στιγμής, αναλύοντας τους άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους του. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο «καυτό» θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων τονίζοντας ότι “Ξεκινάμε από τα αυτονόητα. Η Αττική δεν αντέχει άλλο «να θάβει» σκουπίδια. Κι είμαι αποφασισμένος να «σπάσω αυγά», προκειμένου να σταματήσουμε να τα θάβουμε . Δεν θα παίξω πολιτικά με το χρόνο, όπως έπραξαν άλλοι.”

Διαβάστε ολόκληρη τη συνένντευξη:

Κύριε Πατούλη, συμπληρώθηκαν ήδη 75 μέρες από την 1η Σεπτεμβρίου που αναλάβατε τη θέση του Περιφερειάρχη. Προλάβατε να αλλάξετε κάτι στην Περιφέρεια Αττικής αυτούς τους 2,5 μήνες;

Tο διάστημα που αναφέρετε αν και είναι μικρό, ήταν αρκετό για να αναδείξουμε τις προτεραιότητες της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Παράλληλα με την αναγκαία ενημέρωση μας, πάνω στα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής, αναδείξαμε αυτές τις προτεραιότητες με συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Τονίσαμε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην ξαναζήσουμε στην Αττική τραγωδίες όπως αυτή στη Μάνδρα. Προχωρήσαμε άμεσα σε καθαρισμό των ρεμάτων. Συνεργαζόμαστε στενά με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Υποβάλλαμε λίστα μελετών για χρηματοδότηση προς το Υπουργείο Υποδομών, για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην υλοποίηση αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, ενώ δημιουργήσαμε και παρατηρητήριο ρεμάτων , ώστε να γνωρίζουμε διαρκώς που υπάρχει ανάγκη παρέμβασης από την πλευρά μας .

Καταστήσαμε σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε να βρωμίζει κανένας την Αττική. Το ξήλωμα όλων των παράνομα αναρτημένων αφισών και πανό από όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες , που είναι στην αρμοδιότητά μας, είναι η αρχή. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή σε όσους ρυπαίνουν τις πόλεις και τις ζωές μας.

Ανοίξαμε από την πρώτη μέρα, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεσή μας να δώσουμε μια μόνιμη και ρεαλιστική λύση σε ένα πρόβλημα που απειλεί την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών του Λεκανοπεδίου.

Για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και την ασφάλεια των μετακινούμενων, υλοποιούμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και νέων διαγραμμίσεων.

Τέλος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας “ξεκολλήσαμε” την αξιοποίηση των κονδυλίων που αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας. Ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή τροφίμων μέσω του ΤΕΒΑ για 13.000 ωφελούμενους του Νότιου Τομέα. Και συνεχίζουμε.

Αυτές είναι μερικές μόνον από τις μεγάλες ή μικρές παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν το πρώτο αυτό διάστημα από τη διοίκησή μας.

Είστε έτοιμοι να δώσετε τη λύση που υπόσχεστε για το ζήτημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί γι’ αυτό;

Καταρχήν χρειάζονται λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Ξεκινάμε από τα αυτονόητα. Η Αττική δεν αντέχει άλλο «να θάβει» σκουπίδια. Κι είμαι αποφασισμένος «να σπάσω αυγά», προκειμένου να σταματήσουμε να τα θάβουμε . Δεν θα παίξω πολιτικά με το χρόνο, όπως έπραξαν άλλοι.

Σας λέω με ειλικρίνεια, οτι αν μπορούσα να κλείσω σήμερα κιόλας τη Φυλή, θα το είχα ήδη κάνει. Όμως η Αττική δεν είναι έτοιμη ακόμη να κλείσει τη Φυλή. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος , αφού δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που παράγονται καθημερινά στο Λεκανοπέδιο. Κάθε χρόνο διαχειριζόμαστε περίπου 1,9 εκ. τ’ονυς σκουπιδιών. Που θα πάνε αύριο αυτά τα σκουπίδια αν κλείσει η Φυλή; Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, που σήμερα δεν υπάρχουν, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε ένα άλλο, σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής.

Το μοντέλο αυτό για να λειτουργήσει απαιτεί χρόνο , δεν είναι ζήτημα 12-24 μηνών, αλλά πολύ περισσότερο. Στόχος μας όμως είναι στο τέλος της πρώτης μας θητείας, να έχει μπει στην τελική ευθεία η λύση που δρομολογούμε και να αποτελέσει παρελθόν η σημερινή ντροπή που ζούμε.

Ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο σας για τα σκουπίδια της Αττικής;

Το τελικό μας σχέδιο θα είμαστε σε θέση να το παρουσιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες, ώστε από τις αρχές του 2020 να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε σταδιακά την υλοποίησή του.

Όμως μπορώ να αναφερθώ στους 8 βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε και πιο συγκεκριμένα :

  • Εφαρμογή αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ σύμφωνα με τις πρόσφατες Ευρωπαϊκές Οδηγίες , αφού προηγηθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Υλοποίηση σχεδίου για άμεση ανακύκλωση και κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή. Έχουμε κηρύξει το 2020, έτος ανακύκλωσης για την Αττική. Μεταξύ άλλων θα ενισχυθεί ο εξοπλισμός των δήμων με νέους κάδους και απορριμματοφόρα. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να δοθούν περίπου 10.000 καφέ κάδοι και 66 απορριμματοφόρα σε Δήμους με σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας.
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ιδρυθεί Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης και θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα για Πράσινα Σημεία, Γωνιές Ανακύκλωσης, Δίκτυα Συλλογής Βιοαποβλήτων, Οικιακή Κομποστοποίηση.
  • Οι δήμοι θα υποστηριχθούν με Τεχνική Βοήθεια μέσω του ΠΕΠ στην αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, ενώ θα λειτουργήσει και HelpDesk στον ΕΔΣΝΑ.
  • Σταδιακά το 2020-2021 θα δημιουργηθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία (Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες). Το ίδιο διάστημα θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την επεξεργασία των χωριστών ρευμάτων από τη Διαλογή στην Πηγή.
  • Μετά τη διάθεση των καφέ κάδων και των απορριμματοφόρων, το ΕΜΑΚ θα δέχεται αποκλειστικά χωριστά ρεύματα από καφέ κάδο, υπολειμματικά σύμμεικτα προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το υπόλειμμα της επεξεργασίας.
  • Ως τις αρχές του 2020 και μετά τη διαβούλευση που θα γίνει, θα προχωρήσει η κατασκευή των απαραίτητων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, καθώς και η αναζήτηση συμπληρωματικών λύσεων για ΜΕΒΑ, ΜΕΑ, ΧΥΤΥ, σύμφωνα με τον ισχύοντα και το μελλοντικά αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ.
  • Όλο το διάστημα αυτό, θα υλοποιούνται στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής, η συμμετοχή των οποίων στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη.


Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος σας;

Στόχος της Περιφέρειας είναι να έχει καταργηθεί ο πράσινος κάδος και να υπάρχουν μόνο χωριστά ρεύματα από Διαλογή στην Πηγή. Να μην θάβουμε σκουπίδια χωρίς επεξεργασία, όπως γίνεται σήμερα. Αυτός ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί έναν χρόνο πριν από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για χωριστή συλλογή όλων των βιοαποβλήτων , που είναι η 31-12-2023.

Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά ο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπορεί να σταματήσει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα..



Θεωρείτε ότι θα πετύχετε την αναγκαία συναίνεση για να εφαρμόσετε το σχέδιο σας;

Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με τον αυτοδιοικητικό θεσμό, έχω καταφέρει να πάρω αποφάσεις σε μεγάλα ζητήματα, επιτυγχάνοντας συναινέσεις και ευρύτερες συνεργασίες. Θα επιδιώξουμε λοιπόν η λύση που θα προκρίνουμε αφενός να έχει γίνει αντικείμενο ευρύτερης διαβούλευσης και διαλόγου. Αφετέρου, να είναι ρεαλιστική κι εφαρμόσιμη.

Πιστεύω ότι αυτά με τα οποία όλοι συμφωνούμε, είναι περισσότερα από όσα διαφωνούμε. Συμφωνούμε ότι είναι αδιανόητο η Αττική, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, να διαχειρίζεται με τόσο παρωχημένο και επιβλαβή τρόπο τα απορρίμματά της. Είναι αδιανόητο να μην ανακυκλώνουμε. Ποιος θα διαφωνήσει ότι πρέπει να υιοθετήσουμε επιτέλους ένα σχέδιο που θα δίνει βάρος στην πρόληψη, την ελαχιστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων που παράγουμε; Ποιος διαφωνεί πως είναι ντροπή να ζούμε στον 21ο αιώνα και να θάβουμε ακόμη και σήμερα τα σκουπίδια μας.

Ασφαλώς αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν κάποιοι που αντιμετωπίζουν το ζήτημα με κομματικές παρωπίδες, δεν προτείνουν καμία ρεαλιστική λύση , αλλά αντίθετα επενδύουν στο ψέμα και το λαϊκισμό, εντάσσοντας αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα στην κομματική τους φαρέτρα. Θεωρώ όμως ότι στο τέλος η υπευθυνότητα θα νικήσει το λαϊκισμό.


Πρόσφατα επισκεφθήκατε τον Πειραιά και τις εγκαταστάσεις της Cosco, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας στη χώρα μας. Υπάρχει κάποιο μεγάλο έργο που δρομολογεί η Περιφέρεια Αττικής στην πόλη που φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της πατρίδας μας;

Ασφαλώς και υπάρχει και μάλιστα είχα την ευκαιρία, στο περιθώριο της επίσκεψης αυτής να συνομιλήσω με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς Α. Γεωργιάδη και Ι. Πλακιωτάκη, για το μεγάλο έργο που δρομολογεί η Περιφέρεια στο λιμάνι του Πειραιά, επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 95 εκατ . ευρώ περίπου. Το έργο αφορά στην επέκταση του λιμένος για την εξυπηρέτηση της Κρουαζιέρας.Ειδικότερα προβλέπεται η επέκταση και διαπλάτυνση του μόλου Θεμιστοκλέους και η κατασκευή νέου Προβλήτα στην Νότια πλευρά του κεντρικού λιμένος, με στόχο να δημιουργηθούν δύο νέες θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς.

Θέλω με την ευκαιρία της ερώτησής σας να επισημάνω ότι πιστεύω πραγματικά πως η Ελλάδα χρειάζεται άμεσες επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις δουλειάς, θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες, θα αυξήσουν τα τοπικά εισοδήματα και θα αναβαθμίσουν τη γεωπολιτική θέση της Πατρίδας μας. Επενδύσεις όμως που θα σέβονται το περιβάλλον και θα υπηρετούν πέραν από το συμφέρον των επενδυτών και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Αυτά τα δύο πρέπει να πηγαίνουν μαζί.

Τονίζω πως για τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί προτεραιότητα ο Πειραιάς. Στους στόχους μας είναι να στηρίξουμε έμπρακτα την ευόδωση των επενδυτικών σχεδίων στο λιμάνι του, τα οποία θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση όλης της Αττικής. Θα εργαστούμε για να κάνουμε τον Πειραιά, «πρώτο λιμάνι της Ευρώπης»



Πριν λίγες μέρες βρεθήκατε σ το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου παραδόθηκε ένας νέος ψηφιακός αγγειογράφος – στεφανιογράφος, για τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Θα συνεχίσετε να στηρίζετε με πόρους της Περιφέρειας τις δημόσιες δομές υγείας;

Είναι αυτονόητη υποχρέωση του Κεντρικού Κράτους, κι όχι της αυτοδιοίκησης, να διασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Η στήριξη αυτή πρέπει να γίνεται με σχέδιο, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Η απόφαση που πήρε η προηγούμενη ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής να διαθέσει πόρους για τον εξοπλισμό δημόσιων νοσοκομείων δεν αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου, αλλά αποσπασματικό μέτρο το οποίο μάλιστα, δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, αφού ενώ τα χρήματα έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια , κάποιοι διαγωνισμοί δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ενώ υπάρχουν νοσοκομεία που δεν μπορούν για διάφορους λόγους να παραλάβουν τα μηχανήματά αυτά. Είτε γιατί δεν έχουν τον κατάλληλο χώρο, είτε γιατί δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Αν πραγματικά θέλουμε να στηριχθεί η δημόσια υγεία, η αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη και την ενημέρωση των πολιτών, πάνω στα ζητήματα που αφορούν την υγεία. Δεν είναι ευθύνη μας να αγοράζουμε νοσοκομειακό εξοπλισμό, ευθύνη μας είναι να αναλαμβάνουμε στοχευμένες εκστρατείες και να υλοποιούμε δράσεις που στόχο έχουν την πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, την ενημέρωση των πολιτών, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δική μας ευθύνη είναι να εξασφαλίσουμε τα μέσα και το προσωπικό για να ελέγχουμε την ασφάλεια των νερών και των τροφίμων, που είναι αρμοδιότητά μας. Κι όχι να αγοράζουμε αξονικούς τομογράφους. Εμείς σε αυτόν τον τομέα θα επικεντρωθούμε και τις επόμενες μέρες μάλιστα θα παρουσιάσουμε τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας πάνω στα ζητήματα της δημόσιας υγείας.



Ένα απο τα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, είναι το μεταναστευτικό. Θεωρείτε ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές, γι αυτό αντιδρούν στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα;

Ο ελληνικός λαός απέδειξε με πράξεις την αλληλεγγύη του όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν από την Πατρίδα μας πάνω απο 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών μας, έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς κι αξίζουν το σεβασμό και τα συγχαρητήρια όλων μας και κυρίως των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που γύρισαν την πλάτη στο πρόβλημα, λες και δεν τους αφορά. Κανένας δεν μπορεί να μας κουνήσει το δάκτυλο, όταν άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκλεισαν τα σύνορά τους κι άφησαν τη χώρα μας κι άλλες χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ιταλία και η Ισπανία, να σηκώσουν το βάρος.

Εγώ πιστεύω ότι δεν μπορούμε να σηκώσουμε μόνοι μας το βάρος αυτό, ούτε να ζούμε καθημερινά με την απειλή της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα στείλει μέσω της Ελλάδος 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή λύση κι όσο αυτή δεν υπάρχει, τόσο ενισχύονται οι φόβοι ότι η παρουσία χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα θα καταστεί μόνιμη κατάσταση. Όταν οι τοπικές κοινωνίες αιφνιδιάζονται, δίνουμε χώρο και υπόσταση στις ξενοφοβικές δυνάμεις του ακραίου λαϊκισμού και αναδεικνύουμε τη γραφικότητα σε καθημερινή πολιτική πρακτική. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή λύση γατί αν δεν δοθεί, φοβάμαι μακροπρόθεσμα, σε συνδυασμό με τις δημογραφικές εξελίξεις στη χώρα μας, το μεταναστευτικό θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα. Δεν έχουμε ούτε τη δημογραφική δυναμική, αλλά ούτε και το οικονομικό status, να σηκώσουμε το βάρος αυτό.



Ένας κύκλος έκλεισε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ένας νέος ανοίγει στην ένωση Περιφερειών;

Παραμένω στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αναβάθμιση του κύρους του θεσμού της Αυτοδιοίκησης , προς όφελος των πολιτών. Δώσαμε με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια μέσα απο την ΚΕΔΕ μεγάλους αγώνες για να αναδείξουμε την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους με αποκέντρωση, πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και λιγότερη γραφειοκρατία. Η προσπάθεια συνεχίζεται και τώρα μέσα απο την ΕΝΠΕ θα αγωνιστούμε για να έχει η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Πατρίδας μας.

Πηγή: e-ota.gr