Ένα νέο μπαράζ διεθνών επαφών ξεκινά την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, να είναι η Ελλάδα στο κέντρο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων, ενεργητικός συνομιλητής για όλα τα μεγάλα θέματα και όχι παρατηρητής. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί πέντε ευρωπαϊκές πόλεις (Ζάγκρεμπ, Ρώμη, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη), με «πλούσιο» πρόγραμμα υψηλόβαθμων επαφών και διμερών συναντήσεων.

«Ο Μητσοτάκης έχει χτίσει την αξιοπιστία του και καθίσταται πόλος αναφοράς του ευρωπαϊκού νότου», σημειώνει συνεργάτης του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι είναι ο μόνος κεντροδεξιός πρωθυπουργός στη νότια Ευρώπη. Ήδη, χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είχε το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησαν θέματα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, από το Μεταναστευτικό μέχρι την ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων. Την επόμενη Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ζάγκρεμπ για την ετήσια Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου το μέλλον των κρατών των δυτικών Βαλκανίων και η κλιματική αλλαγή (με κεντρικό ομιλητή τον Κ. Μητσοτάκη) είναι δύο από τα κορυφαία θέματα της ατζέντας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει στο περιθώριο της Συνόδου κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Ανεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, πρόεδρο των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και υπουργό Άμυνας της χώρας, τον εκλεγμένο καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και την πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Ερνα Σόλμπεργκ.

Η ατζέντα με τα προσεχή ταξίδια το πρωθυπουργού: 20 Νοεμβρίου, Ζάγκρεμπ, Σύνοδος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος 26 Νοεμβρίου, Ρώμη, συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε 3 Δεκεμβρίου, Λονδίνο, Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ 12 Δεκεμβρίου, Βρυξέλλες, Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. 17 Δεκεμβρίου, Φρανκφούρτη, δείπνο που διοργανώνει ο Μπενουά Κερέ

Το αυξανόμενο κύρος και η αξιοπιστία που, όπως εκτιμούν με σιγουριά στο Μέγαρο Μαξίμου, οικοδομεί η ελληνική κυβέρνηση έχουν πολλαπλά οφέλη για τη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι πως, με βάση πληροφορίες των «Π», ένα κρίσιμο ζήτημα για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που αποτελούσε «αγκάθι» για την ολοκλήρωσή της, διευθετήθηκε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα ανταγωνισμού (και προσεχώς αντιπρόεδρο της Κομισιόν), Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Ο πρωθυπουργός και η επίτροπος της Δανίας έχουν αναπτύξει μια καλή προσωπική σχέση, που «επισφραγίστηκε» στο δείπνο που είχαν πριν από έναν μήνα περίπου σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας, όταν η κυρία Βεστάγκερ ήταν στη χώρα μας ως ομιλήτρια στο συνέδριο Athens Democracy Forum.

Οι επενδύσεις, βέβαια, παραμένουν στο επίκεντρο των διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις 26 Νοεμβρίου θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε. Στο επίκεντρο της συζήτησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα βρεθεί το ιταλικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης ανάπτυξης. Η προετοιμασία έχει ήδη γίνει από την περασμένη Παρασκευή, όταν ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα αυτό με αντιπροσωπία του ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (CDP) και της Τerna SpA, ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Ακολουθεί το Λονδίνο και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 3 και 4 Δεκεμβρίου -όπου θα γιορταστούν και τα 70 χρόνια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας- και η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 12-13 Δεκεμβρίου. Στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον προς τον Εμανουέλ Μακρόν για να συμμετάσχει στην (δικής του έμπνευσης) «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης», τον νέο, ενισχυμένο μηχανισμό ευρωπαϊκής συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας, στον οποίο προς το παρόν συμμετέχουν δέκα κράτη. Παράλληλα, ενόψει των νέων συζητήσεων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, η κυβέρνηση υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία τη στήριξή της στην προοπτική αυτή, με την προϋπόθεση της τήρησης συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων, όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί και τη Φρανκφούρτη στις 17 Δεκεμβρίου, για να παρευρεθεί στο αποχαιρετιστήριο δείπνο του Μπενουά Κερέ. Ο Γάλλος οικονομολόγος και απερχόμενο μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεχίσει την καριέρα του στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών με επιτελικό ρόλο. Στο δείπνο έχει καλέσει ορισμένες από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες από τον τραπεζικό χώρο στην Ευρώπη και ο μόνος πολιτικός στον οποίο έχει απευθύνει πρόσκληση είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός.

*** Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ