Ως ώριμη για να δεχθεί την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου χαρακτήρισε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης την ελληνική κοινωνία, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, και τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι εχθρός της κυβέρνησης δεν είναι οι καπνιστές, εχθρός της είναι το κάπνισμα.

Συγκεκριμένα, η συνέντευξη του Βασίλη Κοντοζαμάνη έχει ως εξής:

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε τον Υφυπουργό Υγείας, τον κύριο Κοντοζαμάνη. Κύριε υπουργέ, καλημέρα.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυστηρά τα μέτρα για το τσιγάρο από χτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην υποκύψετε, μην υποκύψετε.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Καμία εξαίρεση, όπως τονίσαμε, και βεβαίως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε τίποτα. Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Και νομίζω ότι και ο κόσμος πλέον έχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου και θα είναι ο πρώτος που θα το αγκαλιάσει και θα ακολουθήσει τον νόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν αντιδράσεις πάντως, κύριε Υπουργέ, ήδη, από επιχειρηματίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από τους επαγγελματίες οι οποίοι θίγονται, μιλάνε και αυτοί οι οποίοι αποφασίζουν να καπνίζουν παρά τα μέτρα. Και λένε, κάτι πρέπει να γίνει και για μας. Υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Κατ’ αρχήν ο νόμος αυτός τοποθετεί ξεκάθαρα όρια μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού.

Ο εχθρός μας δεν είναι ο καπνιστής. Δίνουμε την μάχη κατά του καπνίσματος. Και πιστεύω ότι σε μια ευνομούμενη κοινωνία, ο σεβασμός στον μη καπνιστή είναι αυτονόητος. Βεβαίως, κάθε πολίτης μπορεί στον ιδιωτικό του χώρο να κάνει ό,τι θέλει.

Ο νόμος, όμως, έρχεται να προστατεύσει πρωτίστως όλους αυτούς τους εργαζόμενους στα καταστήματα, που υποχρεώνονται

μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχουν επιλογή, να πολιορκούνται από τον καπνό των καπνιστών για πολλές ώρες και τόσες άλλες περιπτώσεις σε άλλους χώρους που δεν θέλουν να καπνίζουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τα πρόστιμα είναι κλιμακωτά. Και για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου κλιμακώνεται το πρόστιμο και φτάνει μετά την πέμπτη παράβαση από το ίδιο κατάστημα στην αναστολή της λειτουργίας του. Αντιλαμβάνεστε τι πρόκειται να συμβεί σε καφενεία, σε ουζερί, σε ταβέρνες. Έχετε πάει σε αυτούς τους χώρους.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Νομίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, διότι και τα μέχρι σήμερα στοιχεία και οι ποιοτικές έρευνες οι οποίες έχουν γίνει, δείχνουν ότι ο κόσμος θα προσαρμοστεί στο μέτρο και θέλει την εφαρμογή του νόμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάποιοι διαμαρτύρονται και λένε ότι είναι αυστηρό το μέτρο του καρφώματος, ας μου επιτραπεί.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Δεν είναι «κάρφωμα». Πρόκειται για μια εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού της καθημερινότητας του πολίτη. Και εδώ, το είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες, συναντάται η ατομική ευθύνη με την κοινωνική, και η κοινωνική ευσυνειδησία με το κοινό συμφέρον.

Η Πολιτεία οφείλει πρωτίστως να διασφαλίζει την δημόσια υγεία και την υγεία των πολιτών. Και αυτό κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε, όμως, να πω, κύριε Υπουργέ, ότι, θα συμφωνήσετε μαζί μου, το τσιγάρο σκοτώνει ή δεν σκοτώνει; Σκοτώνει.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Βεβαίως σκοτώνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στοιχίζει η θεραπεία σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στο ελληνικό Δημόσιο; Ναι;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Στοιχίζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στοιχίζει στους ανθρώπους που είναι παθητικοί καπνιστές και αν εγώ είμαι καπνιστής δεν έχω δικαίωμα να είμαι η αφορμή για να βλάψω την υγεία του Γιώργου ή της Αλεξάνδρας; Και αυτό ισχύει.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω λύση. Απαγόρευση του τσιγάρου. Να σας πω γιατί; Τι έσοδα έχει το κράτος από τον φόρο καπνού; Από τα 4-4,5 ευρώ που στοιχίζει το πακέτο τα 3 ευρώ είναι φόρος. Ξέρετε τι μείωση εσόδων θα έχουμε; Δεν θα μπορέσουμε να

πιάσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα έτσι και απαγορέψουμε το τσιγάρο.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Δεν νομίζω ότι όλα γίνονται για τους φόρους επί του τσιγάρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό έχετε δίκιο, σε αυτό έχετε δίκιο.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Στον ιδιωτικό του χώρο μπορεί κάποιος να κάνει ό,τι θέλει. Όμως, ο στόχος της Πολιτείας είναι να προασπίζει την υγεία των πολιτών και να αποτρέπει τον κάθε πολίτη να ξεκινάει το κάπνισμα. Και αυτό οφείλουμε να κάνουμε.

Να προστατεύσουμε τους μη καπνιστές από το παθητικό κάπνισμα, διότι το παθητικό κάπνισμα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον πληθυσμό. Και τα ζούμε όλα αυτά, όντως, και στο σύστημα υγείας και οι δαπάνες υγείας σε ό,τι αφορά τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος, όλοι ξέρουμε ότι έχουν πάρα πολύ υψηλό κόστος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτι άλλο. Πως θα αντιμετωπίσετε τους ευρηματικούς Έλληνες; Μήπως έχετε τηλεόραση μπροστά σας;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Όχι, δεν έχω τηλεόραση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δούμε τώρα. Να το δούμε για να το δούνε και οι υπόλοιποι τι ακριβώς έκανε στις Σέρρες ένας ευρηματικός Έλληνας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ εφευρετικός. Είναι μέσα στο κατάστημα και καπνίζει. Το τσιγάρο είναι απέξω, το καλαμάκι είναι απ’ έξω.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Ναι, το έχω δει ήδη, γιατί κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Κοιτάξτε να δείτε, σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη, σε όλο τον πλανήτη συμβαίνει αυτό το πράγμα. Δεν γίνεται να μην γίνει και στην χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι είναι, έτσι είναι.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Και σας λέω, ούτως ή άλλως ο κόσμος έχει ήδη αγκαλιάσει το μέτρο και αυτό φαίνεται από τις έρευνες οι οποίες έχουν γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εμείς έχουμε ταξιδέψει στο εξωτερικό και έτσι ακριβώς όπως τα λέτε είναι.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση που αφορά την καθημερινότητα του κόσμου. Και το κράτος όλα αυτά τα χρόνια είχε αδρανήσει. Οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, η διοίκηση δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα και η κοινωνία ανέχτηκε.

Πλέον η ίδια η κοινωνία δεν ανέχεται το κάπνισμα και ότι το μέτρο θα είναι επιτυχές. Και για αυτό τον λόγο δεν προβλέπουμε καμία εξαίρεση και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχει τεράστια επιτυχία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάνε όλα καλά, κύριε Υπουργέ.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Πληρώνουμε πάρα πολλά, όπως είπατε και εσείς, σε ό,τι αφορά στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος γιατί ξέρουμε όλοι τις συνέπειες που έχει, κυρίως στον καρκίνο του πνεύμονα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι βλαβερές οι συνέπειες, δεν το συζητάμε και οφείλονται πολλοί θάνατοι στο κάπνισμα.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Θα πρέπει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει τις βλαβερές αυτές συνέπειες και για αυτό το Εθνικό Σχέδιο το οποίο έχουμε ήδη ανακοινώσει, έχει αυτούς τους τέσσερις άξονες, σε ό,τι αφορά την προαγωγή της υγείας, την προστασία των μη καπνιστών.

Να υποστηρίξουμε τον καπνιστή, έτσι ώστε να διακόψει το κάπνισμα. Ο εχθρός μας είναι το κάπνισμα, όχι ο καπνιστής. Και βεβαίως να ελέγξουμε και να ρυθμίσουμε την αγορά των καπνικών προϊόντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ».