Με δύο ηχηρές παρεμβάσεις του τις επόμενες ημέρες θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του στην εγχώρια κεντρική πολιτική σκηνή ο απερχόμενος επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θητεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κομισιόν λήγει και τυπικά στο τέλος Νοεμβρίου, με τον ίδιο να στρέφει ήδη το ενδιαφέρον του προς τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Εξάλλου, ακόμα και ως κάτοικος Βρυξελλών, είχε πλήρη εικόνα όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα, όπως και των τεκταινομένων στην κεντροδεξιά παράταξη. «Εχω και λόγο και άποψη σε ό,τι αφορά την πατρίδα μας. Η καρδιά μου είναι εδώ», επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον του για την εγχώρια πολιτική κατάσταση.

Έτσι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, τόσο ο ίδιος όσο και το γραφείο του στην Αθήνα (στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου), που δεν σταμάτησε να λειτουργεί, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει «ζωντανέψει» εκ νέου, έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε δύο ημερομηνίες.

Την 21η Νοεμβρίου, οπότε προγραμματίζεται μεγάλη εκδήλωση με ομιλία του κ. Αβραμόπουλου στο Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος», και την 29η του ίδιου μήνα, ημέρα έναρξης του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Αρκάς πολιτικός θα απευθυνθεί στους «γαλάζιους» συνέδρους. Το περιεχόμενο της ομιλίας του στην πρώτη εκδήλωση θα αφορά έναν εκτενή απολογισμό της πενταετούς θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ στη συνέχεια θα δεχθεί ερωτήσεις.

Θα ακουστούν πράγματα που δεν έχουν ακουστεί μέχρι τώρα για τον ρόλο του σε δύσκολες περιόδους τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα.
«Θα ακουστούν πράγματα που δεν έχουν ακουστεί μέχρι τώρα για τον ρόλο του σε δύσκολες περιόδους τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα», αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει τις προθέσεις του. Αντίστοιχη εντύπωση αναμένεται να προκαλέσει και η παρέμβασή του στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. «Θα καταγράψει τη θέση του για τη μεσαία τάξη», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας ότι η ομιλία του θα είναι πολιτική και υποστηρικτική των πολιτικών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θα μιλήσει για τον πατριωτισμό σε σχέση με τον εθνικισμό. Για την Ευρώπη που ρέπει προς τον εθνικισμό», προσθέτουν τα ίδια πρόσωπα, επισημαίνοντας ότι μέρος της ομιλίας του θα αφορά και εκεί τα πεπραγμένα της θητείας του στην Ε.Ε.

Οι δύο αυτές παρεμβάσεις του θα «εγκαινιάσουν» ουσιαστικά την επιστροφή του στα πολιτικά πράγματα της χώρας, με τον ίδιο να έχει στο μυαλό του και άλλες στο μέλλον. «Θα εστιάζει τις παρεμβάσεις του στα διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα και στο Μεταναστευτικό», σχολιάζουν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά του. «Αν δεν ήταν ο Αβραμόπουλος, αυτά τα πέντε χρόνια, το προσφυγικό πρόβλημα της Ελλάδας θα ήταν ιδιαίτερα οξυμένο, σε μεγέθη μεγαλύτερα από τα σημερινά», σχολιάζουν ευρωπαϊκές πηγές, θυμίζοντας ότι βοήθησε καταλυτικά στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας. Οι καλά γνωρίζοντες τα τότε παρασκήνια αναφέρουν ότι έπαιξε τον δικό της ρόλο και η καλή επαφή που είχε ο κ. Αβραμόπουλος με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. «Δύο φορές ο κ. Αβραμόπουλος και σε συνεννόηση με τον κ. Γιούνκερ έκοψε πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν, το 2015 και το 2016», συμπληρώνουν. Ο ίδιος εμφανίζεται έτοιμος να δώσει ηχηρές απαντήσεις και για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis.

Οσον αφορά τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτές χαρακτηρίζονται εξαιρετικές. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη «γαλάζια» διακυβέρνηση επιβεβαιώνουν ότι οι δυο τους συνομιλούν συχνότατα. Εξάλλου, ο απερχόμενος επίτροπος είχε στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη στην κούρσα για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ τους δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί ο κ. Αβραμόπουλος σε κάποιο κυβερνητικό πόστο.

Ωστόσο, ο Αρκάς πολιτικός αναμένεται να αξιοποιήσει και μετά την αποχώρησή του από την Κομισιόν τις ισχυρές επαφές του στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, έχει πολύ καλή σχέση και συνομιλεί με ειλικρίνεια με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ καλή επαφή διατηρεί με τους Ματέο Σαλβίνι, Εντι Ράμα και Ταγίπ Ερντογάν. Παραδοσιακά καλές επαφές έχει και με τις ΗΠΑ, κυρίως με ισχυρά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το επόμενο διάστημα ο κ. Αβραμόπουλος, εκτός της πολιτικής επανενεργοποίησής του στην Αθήνα, θα μελετήσει και προτάσεις από πανεπιστήμια του εξωτερικού να τα επισκεφθεί συμμετέχοντας σε διαλέξεις. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο «γαλάζιος» πολιτικός δέχθηκε και τρεις σοβαρές προτάσεις από πολυεθνικούς οργανισμούς να ενταχθεί στο προσωπικό τους, αλλά ο ίδιος, όπως αποκαλύπτουν πρόσωπα του περιβάλλοντός του, αρνήθηκε.

Η έδρα του πλέον από τα τέλη Νοεμβρίου προβλέπεται να είναι στην Αθήνα, με τον ίδιο να έχει διατηρήσει πολύ καλές επαφές και σταθερές σχέσεις με πολιτικούς και πέραν των «γαλάζιων» συνόρων. Για παράδειγμα, συνομιλεί τακτικά, εκτός από τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Αντώνη Σαμαρά, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Πολύ καλή σχέση διατηρεί, ακόμα, με την Αννα Διαμαντοπούλου, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όπως και με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη (έχουν κοινή αρκαδική καταγωγή), με τον οποίο μάλιστα υπήρξαν συμφοιτητές