Σε μια πρωτοφανή κίνηση, για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα της πολιτικής πραγματικότητας της χώρας μας, προχώρησε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δεχόμενος πρόταση της αντιπολίτευσης για την αναθεώρηση. Μια κίνηση πολιτικού πολιτισμού και πλήρως ανταποκρινόμενος, στο κλίμα συναίνεσης που απαιτεί η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Κατά τη σημερινή του παρέμβαση, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, ανέφερε πως η Κ.Ο της ΝΔ, κινείται προς θετική κατεύθυνση ώστε να αποδεχθεί και να υιοθετήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Ωστόσο, αυτό θα γίνει με ορισμένους περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος των πολιτών να καταθέτουν προτάσεις νόμου με συλλογή υπογραφών, όπως τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο του διαβουλευτικού πνεύματος της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό της Επικρατείας, η πρόταση της ΝΔ, θα προβλέπει περιορισμούς σε σχέση με τον αριθμό των προτάσεων που θα μπορούν να υποβληθούν, καθώς και σε σχέση με τα ζητήματα που εξορισμού δεν θα μπορούν να εντάσσονται στη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, αναφέροντας ως παράδειγμα τα εθνικά θέματα και εκείνα της εξωτερικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, ο Υπουργός Επικρατείας, χαρακτήρισε λάθος την άμεση εκλογή από τοα λαό, για μία προεδρευόμενη Δημοκρατία, υποστηρίζοντας πως καθιστά τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα ως μέρος του πολιτικού παιχνιδιού.

Ενώ, ήταν και ιδιαίτερα επικριτικός, σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι στόχος της πρότασης είναι «να εκβιαστεί θεσμικά η συναίνεση», σχολιάζοντας πως τον άκουσε με φόβο και υπεραμυνόμενος της πρότασης της ΝΔ.