Το στίγμα του για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, κάνοντας λόγο για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση.

Ειδικότερα, κατά την τοποθέτησή του, σήμερα στη Βουλή, κατά τη ψήφιση της Αναθεώρησης του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο τρόπο επιλογής του προσώπου, κάνοντας μία αναφορά – γρίφο, η οποία, ωστόσο, δείχνει τη γενικότερη διάθεση της παρούσας κυβέρνησης να επιτυγχάνει συναινέσεις σε προτάσεις, όπως για παράδειγμα με τη ψήφο των αποδήμων.

«Κοιτάξτε. Πιστεύετε πραγματικά κ. Τσίπρα ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία που θα εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία και θα αντέξει εδώ μέσα; Η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη που μπορεί να απεμπλέξει τη διαδικασία με την πρόωρη διάλυση της Βουλής», είπε αρχικά.

Μάλιστα, προσέθεσε ο νέος τρόπος εκλογής «δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση». Με λίγα λόγια, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «κομματικού» υποψηφίου ή διαδικασία εκλογής προέδρου ΔΕΚΟ αποτελεί ένα πυροτέχνημα, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε από νωρίς να… αποδομήσει.