Δεν διερευνήθηκε ποτέ το ενδεχόμενο η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, να είχαν τοποθετήσει με αμιγώς κομματικά κριτήρια διοικητές και αναπληρωτές διοικητές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας.

Εκείνο το οποίο γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι οι δύο πρώην υπουργοί Υγείας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχαν εκδιώξει κακήν – κακώς και με κομματικά κριτήρια μία μεγάλη σειρά διοικητών και αναπληρωτών διοικητών από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας. Είχαν, μάλιστα, διατηρήσει στις θέσεις τους μόλις… 12!
«Χαστούκι» επεφύλαξε, αρχικώς, τότε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις καρατομήσεις 11 διοικητών και αναπληρωτών κρατικών νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Με 11 αποφάσεις του, το Γ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε κρίνει ως μη νόμιμες τις απολύσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, οι οποίες διενεργήθηκαν με αποφάσεις του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη.
Ειδικότερα, μετά από μία λίαν περίεργη «αξιολόγηση» 71 διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, οι 59 παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων και αιτιάσεις για πολιτικές απομακρύνσεις.

Πολλοί από τους διοικητές προσέφυγαν στο ΣτΕ για να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι επίμαχες αποφάσεις.
Για τος Συμβούλους Επικρατείας του Γ’ τμήματος, οι υπουργικές αποφάσεις είχαν πλημμελή αιτιολογία, καθώς δεν περιγράφονται και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά για τους απολυμένους, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ η νομιμότητα της απομάκρυνσής τους.

Ποιοι είχαν δικαιωθεί

Οι εν λόγω αποφάσεις του Γ’ τμήματος του ΣτΕ αφορούσαν τους εξής διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων

1) Γεώργιος Ραγκούσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Σάμου Άγιος Παντελεήμων και Κέντρου Υγείας Ικαρίας,

2) Άγγελος Λιόσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο, και

3) Δέσποινα Τσαγδή, διοικήτρια γενικού νοσοκομείου Αθηνών Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης,

4) Ευαγγελία Γιαννακάκου, διοικήτρια πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αττικόν,

5) Παύλος Θεοδωράκης, διοικητής ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής και ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής -Δρομοκαίτειο,

6) Παναγιώτης Παντελιάδης, Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης,

7) Απόστολος Λέτσιος, διοικητής γενικού νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας,

8) Αριστείδης Ζούμπος, αναπληρωτής διοικητής γενικού παίδων Πεντέλης (διασυνδεμένου με τα νοσοκομείο Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ,

9) Μιλτιάδης Παπασταματίου, διοικητής γενικού νοσοκομείου θώρακος Αθηνων «Η Σωτηρία» και

10) Μάριος Τίγκας, αναπληρωτής διοικητής γενικού νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.