Οι ώρες που πέρασαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τον χρόνο ανάδειξης του νέου προέδρου πιστοποίησαν τελικά ότι η πάλαι ποτέ παντοδύναμη τάση των προεδρικών σήμερα έχει πάψει να υφίσταται.

Η ομάδα του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται διχασμένη ακόμα και στα επιμέρους θέματα, όπως ο χρόνος εκλογής του νέου προέδρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ψηφοφορία υπήρξε επεισοδιακή, αφού έγινε τρεις φορές και στο τέλος τα στελέχη της ΚΕ αναγκάστηκαν να ψηφίσουν ονομαστικά. Υπήρξαν μάλιστα και φραστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα μέλη των δύο απόψεων, καθώς κάποιοι έλεγαν ότι ψήφισαν και στελέχη που δεν ανήκουν στην Κεντρική Επιτροπή. Αυτό άλλωστε προέκυψε χθες μετά την ψηφοφορία των μελών της ΚΕ.

Συγκεκριμένα, από τα 252 στελέχη που ψήφισαν υπέρ της εκλογής του νέου προέδρου στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου τάχθηκαν τα 160 μέλη, ενώ υπέρ της πρότασης Σπίρτζη, Τεμπονέρα, Πολάκη για εκλογή του νέου προέδρου τον Νοέμβριο ψήφισαν 88. Η πρόταση της πλειοψηφίας -που ήταν η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας με μία μικρή αλλαγή- στην πραγματικότητα πέρασε από ένα κομμάτι των προεδρικών και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (δηλαδή της Ομπρέλας), ενώ στη μειοψηφία βρίσκεται η ομάδα Παππά και οι ΠΑΣΟΚογενείς υπό τον Χρήστο Σπίρτζη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από εισήγηση της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου, ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί στις 16 Σεπτεμβρίου θα πάει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά μόνο για να εκφωνήσει ομιλία στους παραγωγικός φορείς, χωρίς να δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που είθισται να δίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η απόφαση αυτή έχει να κάνει προφανώς με τη διαχείριση της ήττας της μειοψηφίας (σε όποια ομάδα και αν ανήκει αυτή), αφού ο νέος πρόεδρος σε ενδεχόμενη συνέντευξη Τύπου θα καλούνταν να σχολιάσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Αν κάποιος επιχειρούσε να βγάλει κάποια συμπεράσματα από τη διήμερη διαδικασία της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα κατέληγε… στο εξής ένα: η απουσία του Αλέξη Τσίπρα έχει αποδιοργανώσει (άλλοι λένε απελευθερώσει) τα συστήματα τα οποία αναζητούν χώρο και έκφραση προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους, αποκτώντας έτσι κάποια πλεονεκτήματα που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν την επόμενη μέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προερχόμενος από την Ομπρέλα Νίκος Βούτσης εμφανίστηκε μέσα στην ΚΕ να στηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου, αν και όπως είναι γνωστό είναι στενός συνεργάτης του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ ο Νίκος Παππάς, ο οποίος είχε κάνει συμβιβαστική πρόταση για την εκλογή του νέου προέδρου στο τέλος Σεπτεμβρίου, τελικά ψήφισε την πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για εκλογές τον Νοέμβριο. Ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Κώστας Ζαχαριάδης επέμειναν ότι «μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι δύο ολόκληροι μήνες, που οι υποψήφιοι μπορούν να αναπτύξουν τις προτάσεις τους», ενώ την ίδια στιγμή ο Χρήστος Σπίρτζης από τους ΠΑΣΟΚογενείς διαφοροποιήθηκε και αυτός από τους μέχρι πρότινος συντρόφους του της ομάδας των προεδρικών.

Σε επίπεδο συμβολισμών η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε να έχει την πρώτη νίκη στα σημεία, αφού ήταν υπέρμαχος της γρήγορης εκλογικής αναμέτρησης. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ προφανώς ο χαμένος σε αυτή τη μάχη είναι ο Νίκος Παππάς. Ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος έκανε την έκπληξη και κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία, εμφανίζεται και αυτός να θέλει αργές διαδικασίες, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινίσει τι σημαίνει αυτό.

Πολιτικά η -εσωκομματική αντιπολίτευση - Ομπρέλα εμφανίστηκε να επικρίνει με σφοδρότητα τον Αλέξη Τσίπρα επιρρίπτοντάς του την ευθύνη για τη διεύρυνση. Σε επίπεδο συσχετισμών η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται να έχει κερδίσει αρκετούς υποστηρικτές απ’ όλες τις τάσεις (Νίκος Βούτσης, Όλγα Γεροβασίλη, Θεανώ Φωτίου, Δημήτρης Χατζησωκράτης), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σταθερά όλα τα στελέχη της Ομπρέλας, αλλά και κάποιους ανεξάρτητους (Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Ξανθός, Γιώργος Σταθάκης), ενώ ο Νίκος Παππάς στελέχη της προεδρικής ομάδας (Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης και Γιώργος Τσίπρας).

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ωστόσο ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες από τη στιγμή που η διαδικασία αυτή παραμείνει ανοικτή μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Συγκεκριμένα, έλεγαν ότι δεν αποκλείεται ο Διονύσης Τεμπονέρας αλλά και ο Σωκράτης Φάμελλος να αποτελέσουν τα πρόσωπα-έκπληξη αυτής της διαδικασίας. 

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 17/7