Τα ελληνοτουρκικά, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ.

«Εκτός κάθε λογικής» χαρακτήρισε ο υπουργός την προσπάθεια να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

«Θα πρέπει να σας πω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης» εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Συνέχισε λέγοντας ότι: «Είναι κρίσιμος πάντα ο ρόλος της Τουρκίας. Αναφέρομαι στις παράνομες ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει καταδικάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρύτερη στάση της ως προς τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Επίσης, επισήμανα τη γενικότερη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και στο Αιγαίο. Επιπλέον, υπογράμμισα στον ομόλογό μου την εργαλειοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας του μεταναστευτικού, μιας δηλαδή ανθρωπιστικής και πανευρωπαϊκής πρόκλησης, για την εξυπηρέτηση δικών της σκοπιμοτήτων.»

Οι δυο άνδρες συζήτησαν και για το μεταναστευτικό με τον Έλληνα υπουργό να επαναλαμβάνει: «Όπως η Ελλάδα εξαντλεί κάθε δυνατότητα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και οι εταίροι μας -και θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω, όλοι οι εταίροι μας- χρειάζεται να αναλάβουν τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα. Για αυτό η Ελλάδα υποστηρίζει την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών.»

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Η Τουρκία δε μπορεί να παραβαίνει τα συμπεφωνημένα και δε μπορεί να εργαλειοποεί το μεταναστευτικό. Δε μπορεί να χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές ως μέσο άσκησης πίεσης προς την ΕΕ».

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε: «Θεωρούμε, επαναλαμβάνω, ότι η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι και το δικό της συμφέρον είναι να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και να ενθαρρύνει για την επίλυση του Κυπριακού. Οτιδήποτε άλλο πράττει νομίζω είναι εις βλάβη των συμφερόντων και των δικών της και της τουρκικής κοινωνίας.»