Τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα κάλεσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για να του εκφράσει την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε περιθώριο έως την ερχόμενη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου να κάνει γνωστό στην ελληνική πλευρά το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κων/πολη.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο Λίβυος πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα απελαθεί.

Σε εξέλιξη διπλωματικός πυρετός

Στα ύψη βρίσκεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έπειτα από την τουρκολιβυκή συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων και τις εξόχως προκλητικές απαιτήσεις της Άγκυρας.

Τις τελευταίες ώρες και αφού έγινε γνωστό το περιεχόμενο της εν λόγω συμφωνίας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διπλωματικός πυρετός. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να ζητήσει τη στήριξη τόσο της Γαλλίας, όσο και συνολικά της Ευρώπης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός έθεσε υπόψη του κ. Μακρόν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, και ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Κατά τα άλλα, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Γαλλίας για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από χθες έχουν ξεκινήσει πυρετώδεις διπλωματικές επαφές για να σχηματιστεί ένα μέτωπο απέναντι στις προκλητικές αξιώσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φ. Μογκερίνι.

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις, αναφορικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία.