Κατά την κεντρική του ομιλία στο 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και κυρίως όσον αφορά στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών: «Θα μας βρουν απέναντι όσοι βιάζονται να μας αμφισβητήσουν», τόνισε και σημείωσε: «Θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε  διπλωματικό μέσο, προκριμένου η Άγκυρα να λάβει το μήνυμα  ότι δεν θα ανεχθεί την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τις προκλήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

«Για την επιθετική στάση της Τουρκίας, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την προώθηση διεθνών ενεργειακών σχημάτων. Στα μέτωπα αυτά, πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό.Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

 Συνάντηση με Τραμπ

Το θέμα αναμένεται να συζητήσει και με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στο γεύμα που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις 4 Δεκεμβρίου. Η συνάντηση έχει οριστικοποιηθεί και ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να εκθέσει στον κ. Τραμπ τους κινδύνους που απορρέουν από την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες «κλείδωσε», η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ενός αξιόπιστου συμμάχου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και συμβάλει στην ανάπτυξη και την ειρήνη. Αρμόδιες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο στη συνάντηση των δύο ηγετών να οριστικοποιηθεί μια επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα δώσει το παρών και ο Ταγίπ Ερντογάν χωρίς όμως να έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξει ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ στο περιθώριο των εργασιών της,

Την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει επίσης σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.

Τηλεφώνημα με Μακρόν 
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, που μοιράζεται της ανησυχίες της ελληνικής πλευράς, με την Αθήνα να προσδοκά σε στήριξη σε όλα τα διεθνή φόρα όπου έχει ισχυρή παρουσία το Παρίσι και ειδικότερα στον ΟΗΕ.