Με ομιλίες εκπροσώπων κομμάτων άρχισαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ το πρωί του Σαββάτου.

Από το ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε χαιρετισμό η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, από το Κίνημα Αλλαγής ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, από το ΚΚΕ ο βουλευτής και υπεύθυνος του γραφείου τύπου, Γιάννης Γκιόκας και από το ΜΕΡΑ25 η βουλευτής, Σοφία Σακοράφα.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Όλγα Γεροβασίλη – ΣΥΡΙΖΑ
«Πρώτα από όλα να ευχηθώ καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας, ένα συνέδριο που διεξάγεται σε μία συγκυρία, σε μία συγκυρία μετά την έξοδο από τα προγράμματα επιτήρησης, αυτό έχει συμβεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, και καλούμαστε να σχεδιάσουμε το μέλλον της νέας δεκαετίας που ξεκινάει που ξεκινάει σε ένα μήνα.

Διαφωνούμε βέβαια στα αίτια της κρίσης, διαφωνούμε στο κατά πόσο ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε ήταν ο ενδεδειγμένος, διαφωνούμε, αυτό είναι σημαντικότερο ότι στο σχέδιο που θα έχει η χώρα από εδώ και πέρα, προκειμένου να μην ξαναζήσει ο ελληνικός λαός καταστάσεις που έζησε τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν συνεχεία η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε: «Ωστόσο, μέσα σε αυτή την αντιπαράθεση πιστεύουμε πως πάντα εμφανίζονται ζητήματα που θα μπορούμε, και σε κάποιες φορές θα επιβάλλεται, να συμπλεύσουμε και πάντα θα είναι αυτονόητη η συνεννόηση. Έτσι, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε θέματα όπου μπορεί να υπάρχει συναίνεση.
Είναι αυτονόητο πως υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων για το εθνικό συμφέρον, στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την βελτίωση των πολιτικών, την αναθεώρηση συνθηκών, την ασφάλεια, την άμυνα και το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Είναι αυτονόητο πως μπορούμε να συζητήσουμε για τις περιβαλλοντολογικές προκλήσεις που μας αφορούν εξίσου όλους. Αυτονόητο, τέλος, ότι μπορούμε να καταδικάσουμε από κοινού φαινόμενα φασισμού, ρατσισμού και φίμωσης της διαφορετικής άποψης.

Κυρίες και κύριοι, τα κόμματα στη δημοκρατία είναι ο πυρήνας του πολιτικού συστήματος. Επομένως θεωρούμε ότι οι διεργασίες που θα λάβουν χώρα στο συνέδριό σας θα επηρεάσουν στο μέλλον και τις αντιπαραθέσεις και τις συγκλίσεις μας, θα επηρεάσουν τελικά το μέλλον της χώρας», κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Παύλος Χρηστίδης – Κίνημα Αλλαγής
«Σε αντίθεση με αυτό το οποίο κάποιοι πριν από αρκετές δεκαετίες είπαν, το τέλος της ιστορίας δεν ήρθε όπως δεν ήρθε και το τέλος των ιδεολογιών. Και τα πολιτικά κόμματα υπάρχουν για να εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον και να βλέπουν τους πολίτες της χώρας τους να πηγαίνουν μπροστά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παύλος Χρηστίδης.
Έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε πίσω τους πολιτικούς συναισθηματισμούς και τον οπαδισμό στην πολιτική και το ανάθεμα γενικώς και αορίστως.

Να δουλέψουμε για τον πολίτη, τη μεσαία τάξη, τους πιο αδύναμους, τους νέους που έχουν μια σειρά από εμπόδια στην κανονική καθημερινή τους ζωή και η ενασχόληση με την πολιτική τους μοιάζει κάτι το οποίο είναι ξένο», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

«Είναι προφανές ότι μπορούμε να βρούμε πολλά τα οποία μας ενώνουν. Και είναι προφανές ότι και αυτά τα οποία μας χωρίζουν είναι πάντοτε στοιχεία τα οποία πρέπει να τα κρατάμε για να βοηθάμε με σύνθεση και ομόνοια την Ελλάδα να πηγαίνει μπροστά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Παύλος Χρηστίδης.

Γιάννης Γκιόκας - ΚΚΕ
«Το συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο, σε μία περίοδο που κυοφορούνται πολύ σοβαρές αλλά και πολύ απρόβλεπτες εξελίξεις τόσο σε διεθνές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήσουν τη χώρα μας ανεπηρέαστη», ανέφερε στην ομιλία του ο Γιάννης Γκιόκας.

«Η Ελλάδα είναι από όλες τις απόψεις στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων. Ο ξεριζωμός ανθρώπων, οι προσφυγικές ροές, τα αδιέξοδα στη διαχείρισή τους είναι ένα δείγμα μόνο. Αύριο οι κίνδυνοι μπορεί να είναι μεγαλύτεροι.
Θεωρούμε ότι η κυρίαρχη πολιτική, τη σκυτάλη της οποίας έχει πάρει η δική σας κυβέρνηση, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα αδιέξοδα που γεννά για τον ελληνικό λαό η πορεία αυτών των εξελίξεων», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ.

Σοφία Σακοράφα – Μέρα25

«Εμείς στο ΜΕΡΑ 25 θεωρούμε ότι το συνέδριο ενός δημοκρατικού κόμματος είναι και πρέπει να είναι η απόδειξη της λειτουργίας της δημοκρατίας στην πράξη. Η διαδικασία που επιβεβαιώνει την ενεργή και εναργή διασύνδεση ενός δημοκρατικού κόμματος με την κοινωνική του βάση.

Το συνέδριό σας βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση και πράγματι είναι ένα στοίχημα να μην ακυρώσει η Κυβέρνηση το κόμμα και να μην αλλοτριωθεί το κόμμα από την κυβερνητική εξουσία», επεσήμανε στην ομιλία της η Σοφία Σκοράφα.

«Στο ΜΕΡΑ 25 πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μόνη εγγύηση για τη δημοκρατία είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας του πολίτη να ελέγχει άμεσα και αποφασιστικά την εκάστοτε εξουσία ώστε αφενός να νιώθει και να είναι ρυθμιστής της ζωής του και αφετέρου να αντιλαμβάνεται το βάρος αυτής της ευθύνης και να την αναλαμβάνει», κατέληξε η βουλευτής του Μέρα25.