Την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία κάνει λόγο για νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «τεχνάσματα» της Τουρκίας που δεν παράγουν διεθνώς έννομα αποτελέσματα.

Παράλληλα ο Αλέξανδρος Γεννηματάς σημειώνει ως «θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών» επισημαίνοντας, την ίδια στιγμή ότι «οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ καταλήγει στην απάντησή του ότι «αντί (σ.σ. η Τουρκία) να ομιλεί για τη θέση νησιών στη "λάθος πλευρά της μέσης γραμμής", την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.

Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών.

Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.

Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου.


Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία από ΕΕ

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία

«Ο,τι διαφορές κι αν υπάρχουν, θα πρέπει πάντα εστιάζουμε στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας και να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τις διαφορές που υπάρχουν με διάλογο και διαπραγματεύσεις». Με αυτό τον τρόπο σχολιάζει εκπρόσωπος της Κομισιόν το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων που παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Κληθείς, στο πλαίσιο του καθημερινού briefing της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος εκπρόσωπος να πάρει θέση για το ζήτημα, τόνισε πως «η ΕΕ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές».

«Στο σημείο αυτό» συνέχισε «να υπενθυμίσω ότι στις 15 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέστησε σαφή τη θέση του, ότι, δηλαδή, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτά επί του συγκεκριμένου ζητήματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και τις προηγούμενες ημέρες εκπρόσωπος της Κομισιόν, μιλώντας στο One Channel.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής λειτουργίας και να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση διαφορών».

Μητσοτάκης: Οι ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο υπονομεύουν τις προσπάθειες της ΕΕ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του κατά τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της ΕΕ.

«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο» επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, για συμπληρώσει: «Επομένως αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικού αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια».

Νέο «τελεσίγραφο» Δένδια

Για το «μπαράζ» των τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες ημέρες μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στέλνοντας αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα αλλά και τον Λίβυο πρέσβη.

Απαντώντας στις εμπρηστικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για το Καστελόριζο, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Άγκυρα επιδιώκει να γίνει δεκτή η αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Και αυτό επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου, που πολλά είναι και πολύ μεγάλα νησιά» είπε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε και νέο τελεσίγραφο στον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα, που έρχεται μετά από την αυστηρή προειδοποίηση της Παρασκευής.

«Εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί presona non grata και θα φύγει» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.

Τι αμφισβητεί η Τουρκία

Στη γραμμή της «Γαλάζιας Πατρίδας» κινείται η τουρκική κυβέρνηση. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε φωτογρφηθει στις αρχές Σεπτεμβρίου μπροστά σε έναν χάρτη όπου αποτυπωνόταν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. η Άγκυρα θεωρεί ότι η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη και όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων, δεν έχουν δικαιοδοσία σε θαλάσσιες ζώνες πέραν της χωρικής τους θάλασσας των 6 νμ.

Δηλαδή αμφισβητεί τις θαλάσσιες ζώνες των νησιών. Χθες, με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνεται ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν της ζώνης που προσδιορίζεται από τη χωρική τους θάλασσα. Δηλαδή, η Άγκυρα με την μορφή μανιφέστου επαναφέρει την θέση της ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο. Κατά την κυρίαρχη -πλέον και τυπικώς διατυπωθείσα με επίσημο τρόπο- τουρκική άποψη, η υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -για παράδειγμα στο Αιγαίο- θα πρέπει να οριοθετηθεί στο μέσον μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι θέλουν να εγκλωβίσουν τα νησιά του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού μέσα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα!



Η Τουρκία και η Λιβύη δεν θα δεχθούν τετελεσμένα, δήλωσε γραπτώς ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου μετά την γνωστοποίηση της συμφωνίας Ερντογάν–Σαράζ για τις θαλάσσιες ζώνες. Λίγα 24ωρα μετά την γνωστοποίηση συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας–Λιβύης, η Άγκυρα προέβη στο επόμενο σχεδιασμένο βήμα με το οποίο κλιμακώνει την απειλητική επίθεση σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας.

Νέος τουρκικός χάρτης

Τούρκος αξιωματούχος και συγκεκριμένα ο πρέσβης Çağatay Erciyes, Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, δημοσίευσε χάρτη με σημεία της «οριοθέτησης» μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη. Σύμφωνα με το Sigma Live,

Τα σημεία που αναφέρονται στον χάρτη του tweet ως «εξωτερικά όρια στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι τα εξής:

A-Β: «Συμφωνία Τουρκίας-ΤΔΒΚ 2011»
C-D-E: «Μέση γραμμή μεταξύ ενδοχώρας Αιγύπτου-Τουρκίας»
E-F: «Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».