4930622
Πολιτική

Τα έξι σημεία της ελληνικής πρότασης για τη λύση του μεταναστευτικού

Το ελληνικό σχέδιο προκειμένου να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσης, κατέθεσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα ανέλαβε την σχετική πρωτοβουλία καθώς η ελληνική κυβέρνηση εδώ και καιρό αναζήτησε συμμάχους, διεθνοποιώντας το θέμα του μεταναστευτικού, προκειμένου κάθε χώρα να αναλάβει τις ευθύνες της και να επωμιστεί το βάρος που της αναλογεί απέναντι στο θέμα των προσφύγων.

 Το έγγραφο που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, για τις επιστροφές των μεταναστών έχει έξι σημεία, μεταξύ των οποίων η παροχή κινήτρων και αντικινήτρων σε τρίτες χώρες, προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές και η αποχή επιστροφών. Ακόμη, προτείνεται η αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων επιστροφών, με βάση την οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί η απόφαση, χωρίς να προβλέπεται η επιστροφή στη χώρα εισόδου και μετά στη χώρα προέλευσης, όπως ισχύει τώρα.

 Τα 6 σημεία της πρότασης της Ελλάδας για τις επιστροφές μεταναστών

Το σχετικό έγγραφο που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, για την επιστροφή μεταναστών, προβλέπει τα εξής:

 1) Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα των επιστροφών με τον επαυξημένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και στόχο τη δημιουργία ευέλικτων και αποτελεσματικών διαδικασιών και τον περιορισμό του διοικητικού κόστους μέσω του συντονισμού των επιστροφών.

 2) Η αξιοποίηση των μεταναστευτικών συνδέσμων (Immigration Liaison Officers) στις χώρες προέλευσης προκειμένου να υλοποιούνται απρόσκοπτα οι επιστροφές και να διευκολύνονται οι εκεί σχετικές διαδικασίες, υπερβαίνοντας τυχόν εμπόδια.

 3) Η παροχή κινήτρων και αντικινήτρων στις τρίτες χώρες για να επιτευχθεί συνεργασία ως προς τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και την αποχή επιστροφών. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορεί να αξιοποιηθούν οι εμπορικές πολιτικές με τις τρίτες χώρες, η αναπτυξιακή βοήθεια, η δημιουργία οδών νόμιμης μετανάστευσης ή το καθεστώς visa.

 4) Η ενίσχυση του νομικού πλαισίου (οδηγία επιστροφών, αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων επιστροφών, πληροφοριακό σύστημα Σένγκεν). Η αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων επιστροφών θα δίνει τη δυνατότητα οι αποφάσεις να εφαρμόζονται άμεσα από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ανεξάρτητα από το σε ποιο κράτος μέλος εκδόθηκε η απόφαση (έναντι του υφιστάμενου συστήματος που προβλέπει επιστροφή στη χώρα εισόδου και μετά στην χώρα προέλευσης). Η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την Οδηγία Επιστροφών θα διευκολύνει την επιτάχυνση των εσωτερικών διαδικασιών των κρατών μελών για τη διαχείριση υποθέσεων επιστροφών.

 5) Η ενίσχυση πολιτικών επανενσωμάτωσης πολιτών που επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκ νέου απόπειρας μετανάστευσης μέσω παράνομων οδών.

 6) Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στη διαχείριση του μεταναστευτικού με τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

 

Κουμουτσάκος: Ρεαλιστικές προτάσεις

 Η ελληνική πρόταση για τις επιστροφές μεταναστών απέσπασε θετικές αντιδράσεις από τα μέλη του Συμβουλίου και οι σχετικές θέσεις θα συζητηθούν περαιτέρω, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε για ρεαλιστικές προτάσεις, που μπορούν να οδηγήσουν στη βελτίωση των επιστροφών προς την Τουρκία- όπως προβλέπει η συμφωνία με την ΕΕ- αλλά κυρίως προς τις χώρες καταγωγής των μεταναστών.

 «Υλοποιώντας τη στρατηγική διεθνοποίησης του μεταναστευτικού/προσφυγικού που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης του ζητήματος των κοινών ευρωπαϊκών επιστροφών που είναι κλειδί για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος. «Χρειαζόμαστε έναν νέο τρόπο σκέψης που θα ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και θα υπερβαίνει τα εμπόδια που μας έχουν οδηγήσει στην υφιστάμενη κατάσταση», συμπλήρωσε.

 «Το περιεχόμενο της ελληνικής πρωτοβουλίας θα έχουμε την ευκαιρία να το αναπτύξουμε και σε διμερές επίπεδο, σε μια σειρά συναντήσεων το επόμενο διάστημα και στην Επιτροπή η οποία διαμορφώνει αυτή την περίοδο την πρόταση για τη μεταναστευτική πολιτική», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος, που στο περιθώριο του Συμβουλίου πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Ελβετίας, Μάριο Γκάτικερ και τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Νουνέζ.

 Στις συναντήσεις του, ο κ. Κουμουτσάκος συζήτησε την ανάγκη παροχής έμπρακτης αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος. Τόνισε πως είναι αναγκαία η έμπρακτη στήριξη της υπόλοιπης Ευρώπης προς τις χώρες-σύνορο, όπως η Ελλάδα, καθώς πρόκειται για την προστασία των συνόρων και την ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι συνεχείς απειλητικές δηλώσεις της Τουρκίας, περί ανοίγματος των πυλών, αποτελεί παράγοντα προσέλκυσης, αφού ομάδες προσφύγων και μεταναστών μετακινούνται προς τα παράλια και προκαλούν, επίσης, τα κυκλώματα των διακινητών να εντείνουν τη δράση τους.