Ως απάντηση στην περιθωριοποίηση της Άγκυρας από τις υπόλοιπες δυνάμεις της ανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει το Μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή αγνοούνται από την Ελλάδα.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα» που θα προβληθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο κ. Μποράκ Οζουγκεργκίν αναφέρει ότι είναι σημαντικό το πώς φτάσαμε στην υπογραφή -και την επικύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση- του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

«Η Τουρκία είναι αυτή που αγνοείται, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αγνοούνται από τους Ελληνοκυπρίους και με την υποστήριξη της Ελλάδας», σημειώνει ο Τούρκος διπλωμάτης και καλεί την Αθήνα να συζητήσει με την Άγκυρα για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ερώτηση για το αν μπορούν να αγνοούνται η Ρόδος και η Κρήτη από την επίμαχη συμφωνία, ο κ. Οζουγκεργκίν αναφέρει ότι το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Ναυτικό Δίκαιο είναι πολύ περίπλοκα ζητήματα. «Πολλοί σχετικοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψιν όταν φτάνουμε στην τελική γραμμή, όπως η κατεύθυνση των ακτών, το μήκος της σχετικής ακτής, το αν ένα νησί έχει καθοριστική σημασία σε μια ηπειρωτική ακτογραμμη και πολλά άλλα και γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο…».

Ο Τούρκος πρέσβης επαναλαμβάνει την πρόσκληση για ελληνοτουρκικό διάλογο, επισημαίνοντας ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε μια ήρεμη κατάσταση και να συζητάμε μεταξύ μας...» και προσθέτει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοεί τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου.