Υπερψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο που περιέχει πέραν των φοροελαφρύνσεων και τις ρυθμίσεις για το κοινωνικό μέρισμα των 175 εκατ. ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει 10 άξονες τους οποίους περιέγραψε αναλυτικά ο Χρήστος Σταϊκούρας: Την μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, τον εξορθολογισμό του τρόπου φορολόγησης των εργαζομένων, την  προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας, την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, την ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της διαφάνειας, καθώς και τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου.

Κατά την συζήτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο υλοποιεί μια ακόμα δέσμη μέτρων που είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά και τόνισε «το είπαμε, το κάναμε και έτσι θα συνεχίσουμε».

Υπενθυμίζεται, ότι όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η κυβέρνηση παρέλαβε τα δημόσια ταμεία από τον ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούλιο με δημοσιονομικό κενό άνω των 300 εκατ. ευρώ. Σημείωσε δε ότι τότε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έσπευσε να μοιράσει περίπου 700 εκατ ευρώ ως μέρισμα του 2019. Στο εξάμηνο που ακολούθησε το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να υπερκαλύψει το κενό και να συγκεντρώσει άλλα 1,2 δις ευρώ που τα διένειμε ως μείωση του ΕΝΦΙΑ, πληρωμή ΥΚΩ της ΔΕΗ και φοροελαφρύνσεις.

Να σημειωθεί ότι με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων:

1. Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα. Με τη μείωση αυτή αναμένεται να ευνοηθούν όχι μόνο όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά. Επιπλέον, μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.

2. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών.

3. Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των ανωτέρω στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και το ποσό της διατροφής διαζευγμένου συζύγου ή τέκνου. Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το 30% στο 20% του πραγματικού τους εισοδήματος. Στον φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται στις 5.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται εξαιρέσεις για φορολογούμενους που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

4. Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

5. Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.

6. Θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.

7. Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

8. Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα.

9. Προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.

10. Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.

11. Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

12. Μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

13. Αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.

14. Αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24 και σε ειδικές περιπτώσεις έκτακτων οφειλών από 24 σε 48. Παρέχεται η δυνατότητα ένταξης των ίδιων οφειλών από τον ίδιο οφειλέτη για δεύτερη φορά εάν η ρύθμιση απολεσθεί για οποιοδήποτε λόγο που αφορά σε υπαιτιότητά του.

15. Γίνεται εφάπαξ διαγραφή οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων συνολικής αξίας έως 10 ευρώ ανά φορολογούμενο. Με αυτό τον τρόπο, αφενός αποφορτίζεται η φορολογική διοίκηση από το γραφειοκρατικό κόστος για την παρακολούθηση των οφειλών αυτών, ενώ πάνω από 500.000 φορολογούμενοι θα αποκτήσουν και πάλι τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για την οικονομική δραστηριότητά τους.

Επίσης με τροπολογίες που κατατέθηκαν μειώνεται ο ΦΠΑ σε φάρμακα και εμβόλια ειδικής κατηγορίας στο 6% από 13% που ισχύει ενώ καταργείται ο φόρος πολυτελείας για τα ΙΧ πολύτεκνων οικογενειών.

Καθορίστηκαν οι δικαιούχοι του εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος

Συγκεκριμένα, θα λάβουν μεσοσταθμικά 700 ευρώ, 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη.

Αναλυτικά δικαιούχοι είναι:

-Οικογένειες με 4 και άνω τέκνα με φορολογητέο εισόδημα έτους 2019 έως 20 χιλ ευρώ. Αφορά 19.140 νοικοκυριά

-Οικογένειες που τουλάχιστον ένας γονέας είναι μακροχρόνιος άνεργος με ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο εισόδημα εως 15 χιλ. Αφορά και μονογονεϊκές. Συνολικά ωφελούνται 163.778 οικογένειες.

-Οικογένειες που και οι 2 γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι με ένα εξαρτώμενο τέκνο και εισόδημα εως 15 χιλ ευρώ. Συνολικά 40.927 οικογένειες

-Οικογένειες με μέλη ΑμΕΑ. Αφορά 25.632 οικογένειες»

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να επωφεληθούν΄ ακόμα 50 χιλ συμπολίτες.

Παράλληλα οι παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων θα πρέπει να πληρούν και τα εξής κριτήρια «Ένας από τους δύο γονείς θα πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη όπως προκύπτει από την φορολογία εισοδήματος. Και οι δύο γονείς θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Επίσης το άθροισμα των καταθέσεων του νοικοκυριού αλλά και η τρέχουσα αξία μετοχών να μην υπερβαίνει τις 20 χιλ. ευρώ».