Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής.

Το υπουργείο Εξωτερικών δίνει σκληρή απάντηση στις σημερινές δηλώσεις τόσο του προέδρου όσο και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Εν το μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει απτόητος τις ενέργειες για την επιβολή και εφαρμογή της συμφωνίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο.

Αφού νωρίτερα έγινε γνωστό πως το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δυο χωρών έγινε νόμος του κράτους, ο Τούρκος πρόεδρος, στη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση του κόμματός του, τόνισε πως έχει ενημερωθεί, σχετικά, και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβή και τη στείλαμε στα Ηνωμένα Έθνη. Το παιχνίδι που είχε εγκαθιδρυθεί στη Μεσόγειο, χάλασε με αυτή τη συμφωνία. Βλέπουμε την πλευρά των ελληνοκυπριών να έρχεται κοντά κατά καιρούς με το Ισραήλ. Επίσης, η Ελλάδα έκανε μια σκανδαλώδη κίνηση με την απέλαση του Λίβυου πρέσβη. Συγνώμη, αλλά τι κερδίζει με αυτό; Πρόκειται για σκάνδαλα. Θα διατηρήσουμε την ίδια αποφασιστική στάση στο θέμα της Λιβύης» ανέφερε σχετικά ο Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Με τη συμφωνία αυτή, χτίζεται μια ενδιαφέρουσα γραμμή ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία. Σε αυτή την περιφέρεια, που εμείς αποκαλούμε αποκλειστική οικονομική ζώνη, έχουμε δικαιώματα σαν εγγυήτριες χώρες από το παρελθόν».

Υπενθυμίζεται ότι και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε αποφασισμένος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη, να συνεχίσει τις προκλήσεις λέγοντας ότι «Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι»