Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία-Λιβύη, την διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα, την κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα με τα επεισόδια αλλά και την αστυνομική αυθαιρεσία, σχολίασε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στην εκπομπή One Talk Weekend και την Αθηναϊδα Νέγκα.

«Tο βασικό μας πρόβλημα είναι το μεταναστευτικό το οποίο έγινε εργαλείο στα χέρια του Ερντογάν. Όσον αφορά τη συμφωνία με τη Λιβύη, πιστεύω ότι δεν θα εφαρμοστεί. Η Λιβύη είναι μια χώρα που διοικείται από φυλάρχους, έχει εμφύλιο κλπ. Η Τουρκία προσπαθεί να βρει διέξοδο στη Μεσόγειο. Πάντοτε βρίσκει ως εμπόδιο το Καστελόριζο, το οποίο και ενώνει τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Προσπαθεί έτσι να παρακάμψει Κρήτη και Κύπρο για να ενώσει την ΑΟΖ της με την ΑΟΖ της Λιβύης. Από το 2011 έφτιαξαν χάρτες και μιλούν για τη Μεσόγειο οι Τούρκοι. Εκτιμώ ότι πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στην μετά Ερντογάν εποχή. Αλλά δε ξέρουμε μήπως έρθει κάτι χειρότερα υπάρξει μετά Ερντογάν εποχή».


Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα, η κ. Βούλτεψη εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ. «Τόσα χρόνια η στάση της Τουρκίας είναι ίδια. Η στάση ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα δεν ήταν ίδια. Δεν ασχολούνταν με τα εθνικά θέματα. Τώρα ενδιαφέρονται πολύ και τολμάνε να μιλάνε για κατευνασμό. Πότε πρόλαβε ο Μητσοτάκης να κάνει κατευνασμό; Πέντε μήνες είναι κυβέρνηση. Επί ΣΥΡΙΖΑ ως χώρα ήμασταν η επιτομή του κατευνασμού» σημειώνει. «Η Ελλάδα ποτέ δεν επιδίωξε τον πόλεμο. Γίνονται τα πάντα για να αποφευχθεί και όχι γιατί φοβόμαστε. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίσταση. Ως δύναμη ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, η Ελλάδα δε θέλει να δημιουργούνται προβλήματα. Αλλά αν χρειαστεί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι θα πράξουν το καθήκον τους» τόνισε αναφορικά με το ρόλο της χώρας μας στη διελκυστίνδα με την Τουρκία.

Για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας μετά την πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο αλλά και για τα κρούσματα υπέρμετρης αστυνομικής βίας, η κ. Βούλτεψη υποστήριξε ότι πρέπει «να σταματήσει εντελώς η παραβατικότητα στο κέντρο της Αθήνας. Βία είναι και αυτό που όλοι να έτρεχαν να φύγουν από το κέντρο γιατί κάτι θα συνέβαινε. Δε γίνεται να μη μπορείς να περπατήσεις στην Αθήνα, είτε είναι Πολυτεχνείο είτε επέτειος του Γρηγορόπουλου. Οι αστυνομικοί παίρνουν εντολές. Εάν υπάρχει κατάχρηση βίας αυτό ελέγχεται. Τα περιστατικά πήγαν ήδη στο Συνήγορο του Πολίτη. Εάν υπάρχει κατάχρηση, θα φανεί». «Δεν πρέπει να υπάρχει υπέρμετρη βία. Δεν πρέπει οι αστυνομικοί να ξεφεύγουν καθόλου από το πρωτόκολλο. Από την άλλη δε γίνεται να μη μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στην Αθήνα» κατέληξε η βουλευτής της ΝΔ.