Δύο μελανά σημεία έχει στο ενεργητικό του ο Αλέξης Τσίπρας στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία μάλιστα αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει. Τα δύο αυτά σημεία έρχονται ξανά στην επιφάνεια λόγω της έντασης που υπάρχει με την Τουρκία και την προκλητικότητα της γειτονικής χώρας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός τότε της Έλλάδας, επισκέφθηκε για πρώτη φορά στο «Λευκό Παλάτι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Το τετ α τετ που είχαν Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρόλο που δεν ήταν προγραμματισμένο να εξελιχθεί έτσι, κράτησε δυο ώρες. Μετά τη συνάντηση δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για το αντικείμενο των συζητήσεων και για τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι. Η μοναδική ενημέρωση προερχόταν από διπλωματικές πηγές. Κατά τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο διάλογος ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Τούρκο πρόεδρο ήταν ειλικρινής και με καθαρές κουβέντες για το σύνολο της ατζέντας, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Με την τουρκική προκλητικότητα να έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο, πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν μετ’ επιτάσεως από τον Αλέξη Τσίπρα, να δημοσιοποιήσει το αντικείμενο της δίωρης συνάντησης.

Η δεύτερη «πληγή» του Αλέξη Τσίπρα, αφορά την περίφημη επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Κι αν το μυαλό των περισσότερων πάει στην κόντρα του τελευταίου με τον Πάνο Καμμένο, ψυχραιμότεροι παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς ήταν στο Υπουργείο Εξωτερικών από το 2015, έχοντας χειριστεί υποθέσεις με την Τουρκία όπως η σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο, ενώ φέρεται να ήταν ο εμπνευστής της τελευταίας επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.