Την ικανοποίησή του από την ανταπόκριση που είχε το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης το οποίο και  έθεσε στο Συμβούλιο των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, εξέφρασε με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Λάβαμε ευρύτατη στήριξη, από την Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και επανέλαβε για άλλη μια φορά πως «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε με έμφαση ότι ζήτησε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την ρητή καταδίκη των μνημονίων Τουρκίας και κυβέρνησης Τρίπολης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την πλευρά της Λιβύης, ενώ χαρακτήρισε τα μνημόνια «άκυρα».

Σημείωσε ωστόσο ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την συμμετοχή των αρχηγών κρατών των κυβερνήσεων, όπου θα μετάσχει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ανέπτυξα σήμερα το Συμβούλιο των Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα που δημιουργούνται με την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat, την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια ανέφερε ότι ζήτησε την ρητή καταδίκη συγκεκριμένων μνημονίων, τα οποία χαρακτήρισε «άκυρα»:.

 «Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, την δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν. Και βεβαίως ζήτησα την στήριξη της Ελλάδος και της Κύπρου. Εξήγησα επίσης με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Πρέπει να πω με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη, από την Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία. Μάλιστα, με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών συνεννοηθήκαμε και για μια άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την συμμετοχή των αρχηγών κρατών των κυβερνήσεων, όπου θα μετάσχει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».