Με φόντο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο με τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 17:30 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. 

Η συνάντηση γίνεται εν όψει και του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον στις αρχές Ιανουαρίου.

Με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις και το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, το οποίο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να έχει στο πλευρό του ισχυρούς συμμάχους.

Μάλιστα ο Τζέφρι Πάιατ την Παρασκευή μίλησε στην ημερίδα με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος. Η σημασία των πυλώνων σταθερότητας σε μια θάλασσα αστάθειας», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικάνικο Ινστιτούτο (American Hellenic Institute), καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη.

«Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρωθυπουργός θα θέσει τους κινδύνους που απορρέουν από την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναδείξει και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σταθερά στην ατζέντα του και το κομμάτι των επενδύσεων και πως το σημερινό επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μία συντριπτική υποστήριξη για τις ξένες επενδύσεις. 

«Μια νέα εποχή οικονομικών ευκαιριών ανατέλλει στην Ελλάδα. Η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσετε στην Ελλάδα είναι τώρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 21oυ «Annual Capital Link Invest in Greece Forum» στη Νέα Υόρκη απευθύνοντας κάλεσμα τους αμερικανούς επιχειρηματίες.