Απάντηση στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» του Σαββάτου αναφορικά με το ενδεχόμενο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κεντροαριστερό υποψήφιο και συγκεκριμένα τον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου συνιστά η σημερινή παρέμβαση της Φώφης Γεννηματα για την Προεδρική εκλογή, όπου μεταξύ άλλων- και θέλοντας προφανώς να προλάβει μια τέτοια κίνηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ρίχνει στο τραπέζι των συζητήσεων τα ονόματα των Γ. Παπανδρέου, Κ. Σημίτη και Ε. Βενιζέλου. 

Συγκεριμένα η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, δήλωσε: «Έχω όμως πει πολλές φορές ότι υπάρχει η ανάγκη συναίνεσης στο πρόσωπο του ΠτΔ και για αυτό πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη. Και οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου πληρούν τις προϋποθέσεις γι αυτή την θέση γιατί έβαλαν πλάτη στα δύσκολα για τη χώρα».

Τι έγραφαν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εχοντας απολέσει αυτή τη φορά την κοινοβουλευτική δυνατότητα να υπονομεύσει τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όπως συνέβη τον χειμώνα του 2014, που η χώρα οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις για τον διάδοχο του Πρ. Παυλόπουλου -εφόσον η κυβερνητική πλειοψηφία δεν ανανεώσει τη θητεία του στην Ηρώδου Αττικού- με το βλέμμα στραμμένο στην Κεντροαριστερά και με κριτήριο την περαιτέ-ρω πρόκληση διαλυτικών φαινομένων στο ΚΙΝ.ΑΛ. Υπό το πρίσμα αυτό, της ενσωμάτωσης δηλαδή, της ονοματολογίας για την προεδρική εκλογή, στη στρατηγική της Κουμουνδούρου για διεύρυνση προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαία προοδευτική παράταξη εντάσσεται και το σενάριο που θέλει τον Αλ. Τσίπρα να προτείνει για Πρόε-δρο της ∆ημοκρατίας τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Ακόμη και αν μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους του Αλ. Τσίπρα έχει τα χαρακτηριστικά μιας μπλόφας ή ενός παραπλανητικού τακτικισμού, είναι βέ-βαιο πως θα προκαλέσει εσωτερική ανακατωσούρα στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής, όπου συμμετέχει ο κ. Γ. Παπανδρέου ως επικεφαλής του ΚΙ∆ΗΣΟ. Αλλωστε εδώ και καιρό η Χαριλάου Τρικούπη βιώνει μια ιδιότυπη περιφρόνηση από τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν παρέστη εσχάτως στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ενώ λίγα 24ωρα ύστερα από αυτήν τη σημαντική πολιτική εκδήλωση, η πρώην διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου, Ρ. Βάρτζελη, η οποία ήταν στον πυρήνα του στενού περιβάλλοντός του, ανακοίνωνε την προσχώρησή της στον ΣΥΡΙΖΑ ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Κουμουνδούρου με στόχο τη συγκρότηση μιας νέας πλουραλιστικής Κεντροαριστεράς και με την ίδια να εύχεται την επίτευξη ενός πλαισίου συνεννόησης ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και τον Γ. Παπανδρέου σε επίπεδο κοινωνικής βάσης.

Ο Γ. Παπανδρέου, που την περασμένη άνοιξη χαρακτήριζε συμπαθή και χαρισματικό τον Αλ. Τσίπρα σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, παρότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές ανακηρύχθηκε βουλευτής με το ΚΙΝ.ΑΛ., εν τούτοις το κόμμα που δη-μιούργησε, το ΚΙ∆ΗΣΟ, δεν το οδήγησε σε «πολιτική πτώχευση», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να διατηρεί ζώσα την ατομική πολιτική του αυτονομία και ανεξαρτησία και να μην ετεροκαθορίζεται το μέλλον του από τις αποφάσεις της Φ. Γεννηματά ή τις κρίσεις που διατυπώνονται από το περιβάλλον της απέναντι όχι μόνο σε γεγονότα, αλλά και σε πρόσωπα.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο μόνος που μέχρι σήμερα έβλεπε τον έναν μετά τον άλλον τους στενούς του συ-νεργάτες και συμβούλους να συναγελάζονται και στο τέλος να συνεργάζονται με τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ δίχως να τους αποδοκιμάζει με σκληρό τρόπο ή να επιδιώκει τον χλευασμό τους στη δημόσια σφαίρα. Και αυτοί δεν είναι λίγοι. Η αρχή έγινε πριν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, με τους Ν. Κοτζιά και Γ. Βαρουφάκη, οι οποίοι στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έγιναν γνωστοί ως προσωπικοί του σύμβουλοι, συνε-χίστηκε με τον Χ. Σπίρτζη, στον οποίο ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε αναθέσει τον τομέα οργανωτικού της Χαριλάου Τρικούπη, και άρχισε να κορυφώνεται σταδιακά με τις προσχωρήσεις και άλλων στελεχών στον χώρο της σημερι-νής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στην «πράσινη» ανθρωπογεωγραφία έφεραν τη «σφραγίδα» της «παπανδρεϊκής» σχολής, κάποιοι μάλιστα και τον τίτλο του «κηπουρού», όπως ο Γ. Ραγκούσης, που τον έκανε γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Θ. Μωραΐτης, η Θ. Τζάκρη, ο Α. Τόλκας, ο Μ. Μπόλαρης, ενώ εσχάτως με όχημα την Κίνηση «Πράττω» του Ν. Κοτζιά δρομολογείται η επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ του πρώην στενού του συνεργάτη Π. Γερουλάνου. Η επαφή του Γ. Παπανδρέου με τον Αλ. Τσίπρα διατηρήθηκε και με άλλα «παρένθετα» πρόσωπα, όπως τη Λ. Κατσέλη, με την οποία ποτέ δεν έπαψε να έχει προσωπική επικοινωνία.

Η εντύπωση πως ο Γ. Παπανδρέου λειτούργησε κατά καιρούς ως «∆ούρειος ίππος» στον χώρο της Κεντροαριστεράς υπέρ του Αλ. Τσίπρα δεν εξετάζεται μόνον υπό το πρίσμα των «μετακινήσεων» δικών του συνεργατών στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε περιπτώσεις πολιτικού ενδιαφέροντος με ιδεολογικό πρόσημο. Ο Γ. Παπανδρέου στηρίζει την άποψη της Κουμουνδούρου για καθιέρωση της απλής αναλογι-κής, ήταν επίσης υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ κράτησε αποστά-σεις διά του Χ. Καστανίδη στην υπόθεση Νovartis για τον αποκλεισμό από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής των ∆. Τζανακόπουλου και Π. Πο-λάκη. Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς ενθαρρύνει την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στις τάξεις του συγκεκριμένου πολιτικού οργανισμού με το αυξημένο κύρος, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη και μία ακόμη ενέργειά του, που διευκόλυνε εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. ∆ηλαδή, πως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 το ΚΙ∆ΗΣΟ, που είχε ιδρύσει στις αρχές του ίδιου έτους, ενώ είχε δυνατότητες εισόδου στη Βουλή, ακύρωσε την κάθοδό του σε αυτές.