«Ο κ. Σημίτης έχει δίκιο. Η τότε κυβέρνηση Καραμανλή δεν αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν το 2004 και κυρίως την την επιθυμία του προέδρου Ερντογάν να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ-3 και την Ασπασία Βούζη. «Έκανε λάθος η κυβέρνηση. Αυτό συχνά οφείλεται στο ότι δεν έχουμε συνέχεια στην εξωτερική πολιτική και κάθε κόμμα όταν αναλαμβάνει ανακαλύπτει ξανά την Αμερική.

Από εκεί και πέρα ο κ. Σημίτης έχει επιλεκτική μνήμη, ή μάλλον δρα επιλεκτικά. Στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι γνώριζε πολύ καλά ότι ήταν προς το συμφέρον της χώρας, δεν πήρε θέση. Λειτούργησε κομματικά, όχι ως ηγέτης εθνικού διαμετρήματος και πρώην πρωθυπουργός».

«Πρέπει εμείς οι 'Ελληνες πρώτα να κινηθούμε πιο δραστήρια, με βάση τον πραγματικό συσχετισμό των δυνάμεων και με μία σαφέστατη στρατηγική», πρόσθεσε ο Σ. Κούλογλου. Νομίζω ότι ακόμα η κυβέρνηση ψάχνει τα βήματά της σε αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης έχει υιοθετήσει αυτήν τη παλιά τακτική που έχει μάθει τον πατέρα του, ότι οι καλές προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσουν και σε βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό ίσχυε ίσως παλιότερα, για μια άλλη γενιά πολιτικών όπως ήταν ο Ντεμιρέλ ή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σήμερα οι ηγέτες δεν είναι αντίστοιχης υφής και πολύ περισσότερο ο Ερντογάν. Δεν μπορεί μετά την συνάντηση μαζί του, ο Κ. Μητσοτάκης να δηλώνει ότι πρέπει και οι 2 πλευρές να δείξουν καλή θέληση, όταν μερικές ώρες πριν ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα κάνει εξορύξεις στα νότια της Κρήτης.

Θα πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια των διερευνητικών συνομιλιών για την Τουρκία για να φτάσουμε σε διμερή συμφωνία. Αν αποτύχουν μπορούμε να πάμε στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γιατί έχουμε το διεθνή νόμο με το μέρος μας. Από τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης μέχρι τις τουρκικές διεκδικήσεις για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Τουρκίας, πρόκειται για παράνομες διεκδικήσεις που δεν μπορούν να δικαιωθούν σε κανένα διεθνές δικαστήριο".

«Ο κ. Πολάκης έκανε λάθος, σχολίασε ο Σ. Κούλογλου τις επικριτικές δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας προς τον κ. Σημίτη, ότι «γκρίζαρε» το Αιγαίο με την υπόθεση των Ιμίων. Είναι μια κριτική που κυρίως προέρχεται από ακροδεξιούς κύκλους. Άλλωστε η αντιπαράθεση στα Ίμια σημειώθηκε μόλις είχε αναλάβει την πρωθυπουργία ο κ. Σημίτης. Προφανώς αυτοί που υποστηρίζουν ότι «γκρίζαρε» το Αιγαίο θα ήθελαν να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία. Και δυστυχώς ακούγονται και σήμερα φωνές που καλούν σε αύξηση των εξοπλισμών, αύξηση της στρατιωτικής θητείας και βλέπω πίσω από όλα αυτά εμπόρους όπλων να τρίβουν τα χέρια τους».