Την Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, ως μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Η βουλευτής συναντήθηκε με τον τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο και σημαντικούς Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά τη συνάντησή της με τον Οικουμενικό Πατριάρχη η Μαρία Απατζίδη δήλωσε: «Ο θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου προωθεί με πληθώρα συνεδρίων, εκδηλώσεων και δράσεων την οικολογία και τον οικολογικό τρόπο ζωής. Προβάλλει μια ερμηνεία του Χριστιανικού Ευαγγελίου κατά την οποία ένα από τα σημαντικότερα σημεία όπου κρίνεται η ζωή του Χριστιανού είναι ο σεβασμός προς τη Δημιουργία του Θεού.

Κατά την ερμηνεία αυτή η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό δεν είναι άσχετη προς το φυσικό περιβάλλον αλλά περνάει μέσα από την επιβίωσή του στο μέλλον στην προοπτική μιας κοινής σωτηρίας ανθρώπου και φύσης.

Για εμάς στο ΜέΡΑ25 η βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος είναι ο κύριος άξονας της πολιτικής μας δράσης, συνδεόμενος με τη βιωσιμότητα της δημοκρατίας και οικονομικών συστημάτων που να είναι συμβατά με αυτήν. Ο διάλογος, λοιπόν, με τον σημαντικό θρησκευτικό θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου πάνω στο θέμα του τι μπορούμε να κάνουμε για να εμπεδωθεί στις ανθρώπινες συνειδήσεις η απόλυτη προτεραιότητα της επιβίωσης του φυσικού περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ σημαντικός». 

Και συμπλήρωσε: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρεσβεύει την οικουμενικότητα και καθολικότητα της Ορθοδοξίας. Ενώ φέρει ελληνικές πολιτισμικές αξίες, τις ερμηνεύει με έναν τρόπο που να απευθύνεται στο σύνολο της ανθρωπότητας του παγκοσμιοποιημένου κόσμου μας. Στο πλαίσιο αυτό το Οικουμενικό Πατριαρχείο στηρίζει τον προοδευτισμό και τη δημοκρατία ως αξίες που συμφωνούν κατά βάθος με το Χριστιανικό Ευαγγέλιο της ελευθερίας, της αγάπης και της διάκρισης Θεού και κόσμου, η οποία αντιστοιχεί στη διάκριση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας». 
Η Μαρία Απατζίδη επισκέφθηκε το Ζωγράφειο Λύκειο και τη Σχολή της Χάλκης. 

Η ίδια δήλωσε: «Στην Κωνσταντινούπολη ζουν αυτή τη στιγμή Ρωμιοί Πολίτες που συνεχίζουν τη μακραίωνα παράδοση του Ελληνισμού στην Πόλη. Υπάρχουν, όμως, και Έλληνες που ανήκουν στον απόδημο Ελληνισμό και μάλιστα νέοι μετανάστες των χρόνων της κρίσης, λόγου χάρη εκπαιδευτικοί, φοιτητές και ερευνητές, επιστήμονες, επαγγελματίες, επιχειρηματίες και άλλοι, οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες σε μια δυναμική οικονομία.

Η συνύπαρξη ανάμεσα στις δύο ομάδες παρουσιάζει ενδιαφέρον και ως Πολιτεία οφείλουμε να ενδιαφερθούμε και για τις δύο. Η σοφία των Ρωμιών της Πόλης μπορεί να μάθει πολλά στους δυναμικούς απόδημους της Ελλάδας. Ως ΜέΡΑ25 ενδιαφερόμαστε κυρίως για τις διεθνείς πολιτικές ζυμώσεις που μπορούν να γίνουν από τα κάτω μεταξύ λαών, όπως ο ελληνικός και ο τουρκικός, στον ορίζοντα της γνήσιας δημοκρατικής συνύπαρξης. Στο πλαίσιο αυτό ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης είναι ένας πολύτιμος πρεσβευτής μας με οικουμενική προοπτική.»