Με διευκρινίσεις επί της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης (904/2019) χαιρέτισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, την έναρξη της σχετικής ημερίδας διαβούλευσης, η οποία διεξάγεται σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου.

«Με την ευρωπαϊκή οδηγία επιχειρείται η υιοθέτηση μίας νέας κουλτούρας στην παραγωγή και κατανάλωση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης», ανέφερε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως δεν καταργείται συνολικά το πλαστικό, αλλά μόνον εκείνο των προϊόντων μιας χρήσης. Παράλληλα, επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τον αιφνιδιασμό των εμπόρων, αλλά την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση τόσο των ιδίων όσο και των πολιτών, προκειμένου μέχρι τον Ιούλιο του 2021, οπότε η οδηγία θα τεθεί σε εφαρμογή, το σχετικό πλαίσιο στην Ελλάδα να είναι ξεκάθαρο και οικείο. Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως είπε, εντάσσονται και οι ημερίδες διαβούλευσης με ομάδες φορέων και πολιτών.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο υπουργός ανέφερε πως «Απόφασή μας είναι να προωθήσουμε την κυκλική οικονομία μέσα από καινοτόμα προϊόντα, που σέβονται το περιβάλλον», ενώ υπενθύμισε ότι πρόσφατα ανέλαβε, εκ της θέσεώς του, να συμμετάσχει στη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού συνασπισμού, προκειμένου, όπως τόνισε, να επιτευχθούν οι αλλαγές υπέρ του περιβάλλοντος με έναν μεθοδικό και συντονισμένο τρόπο. «Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για το θέμα, να ενημερωθούν όπως πρέπει, να γνωρίσουν εντέλει πώς να χρησιμοποιούν το πλαστικό και πού να το πετούν» ανέφερε καταληκτικά ο υπουργός