«Είναι γεγονός ότι συνδικαλιστικές ενώσεις, ειδικά στο Δημόσιο, έχουν αναπτύξει ιδιοκτησιακά σύνδρομα με τις επιχειρήσεις που εργάζονται και το φαινόμενο αυτό το ανέχεται η ελληνική κοινωνία. Εντάσσεται δε σε ένα γενικότερο κλίμα νοσηρής κοινωνικής νοοτροπίας. Δεν υπάρχει επαρκής αίσθηση κοινωνικής ευθύνης!»

Αυτό τόνισε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου, πρώην ευρωβουλευτής κ. Κώστας Χρυσόγονος, φιλοξενούμενος στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» του Βαγγέλη Μωυσή, κληθείς να σχολιάσει το ξαφνικό «λουκέτο» στο Μετρό της Αθήνας σε ένδειξη αντίδρασης για την εσωτερική επανατοποθέτηση 21 εργαζομένων και την αντίδραση του Πρωθυπουργού.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στον ΟΑΣΘ, σημείωσε ότι με τον τρόπο που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ η μετάβαση από το ιδιωτικό στο κρατικό σχήμα, «οι μικρομέτοχοι υπέστησαν ένα βαρύ πλήγμα στην περιουσία τους, αλλά επειδή εμπλέκομαι και δικηγορικά δεν θα ήθελα να επεκταθώ», ωστόσο πρόσθεσε: «Είναι γεγονός πως το ελληνικό κράτος διαχρονικά δεν δείχνει σεβασμό στο δικαίωμα της περιουσίας και η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τέτοιες υποθέσεις!» Πρόσθεσε δε, ότι «αξιοπρεπής εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα υπάρξει μόνο με την παράλληλη λειτουργία μέσου σταθερής τροχιάς», αν και χαρακτήρισε «λάθος επιλογή για τη Θεσσαλονίκη την κατασκευή μετρό, αντί ενός ελαφρύτερου μέσου τύπου τραμ».

Σε ό,τι αφορά το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για… «επιφανειακή ομοιότητα» με τον μετασχηματισμό των ευρωκουμουνιστών της Ιταλίας σε σοσιαλιστική παράταξη τη δεκατία του 1990, και πρόσθεσε ότι «ενώ οι “μετανάστες” από το ΠΑΣΟΚ είναι 9-10 στον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο ψηφοφόρων, σε επίπεδο κομματικής στελέχωσης ο σκληρός πηρύνας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άβατο στο οποίο πρόκειται να διεισδύσουν ποτέ οι “απ` έξω” και αν το κάνουν θα το πράξουν σε προσωπική πελατειακή βάση, και όχι σε πολιτική βάση για να δημιουργηθεί κάτι πραγματικά καινούργιο για το πολιτικό σύστημα».

Τέλος, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν έχει διάθεση συμμετοχής στο παρόν πολιτικό σκηνικό, παρά τις όποιες βολιδοσκοπήσεις που έχουν ύπαρξει προς την πλευρά του.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστας Χρυσόγονου