«Με μια φωνή έγινε δεκτό αυτό που ζητήσαμε. Προφανώς και η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων θα γίνει στο σταθμό Βενιζέλου. Όπως πρέπει να γίνει και στο σταθμό Αγ.Σοφίας, που τόσα χρόνια… δεν έγινε. Καλώ όλους εκείνους που θέλουν να γίνει το Μετρό να συνταχθούν στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2023. Θα είμαι εκεί για να βοηθήσω και για να επιβλέπω και ουαί και αλίμονο εάν δω αβελτηρίες από αυτούς που πρέπει να κάνουν την δουλειά».

Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωσταντίνος Ζέρβας στο Radio North 98 και την εκπομπή «Bόρειος Αντίκτυπος» με τον Βαγγέλη Μωυσή σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για το Μετρό Θεσσαλονίκης και τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου.

Ο κ.Ζέρβας αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν από μια μειοψηφιά Θεσσαλονικέων υπογράμμισε: «Αυτοί που βρίσκονται στα “κάγκελα”, είναι τα ίδια άτομα που αντιδρούσαν στον Περιφερειακό δρόμο, το Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο και την Νέα Παραλία. Είναι μια δύναμη συνήθειας να αντιδρούμε για να αντιδρούμε. Θα τους χαρακτήριζα επαγγελματίες ευαίσθητους».

Για το ίδιο θέμα και την ταύτισή του στην ίδια πλευρά με τον προ μηνών αντίπαλό του και νυν πρόεδρο της «Αττικό Μετρό» κ. Νίκο Ταχιάο συμπλήρωσε: «Οι εκλογές είναι εκλογές. Ο κ.Ταχιάος είναι ένας εξαιρετικός μηχανικός ο οποίος έχει αναλάβει αυτό το αντικείμενο που είναι πολύ βαρύ και πολύ σοβαρό. Το Μετρό και η πόλη δεν είναι “Monopoly” να παίζουμε και να ρίχνουμε ζαριές που θα πάμε.»

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στις συγκοινωνίες της πόλης και τον ΟΑΣΘ, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι: «Μίλησα με τον Υπουργό Μεταφορών κ.Κ.Καραμανλή, υπάρχει η δέσμευση για τα λεωφορεία που θα χρησιμοποιηθούν στον αστικό ιστό μετά τη συμφωνία μεταφοράς συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και σύντομα μάλιστα, τον Ιανουάριο, ενώ με leasing 100 λεωφορείων θα φτάσουμε σε έναν αριθμό γύρω στα πεντακόσια. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση, δεν γίνεται π.χ. να έχουμε κλείσιμο του ΟΑΣΘ. Πρέπει να εξυπηρετηθεί η κατάσταση μέχρι το 2022 και στο μεσοδιάστημα να αποφασίσουμε τι ΟΑΣΘ θέλουμε. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια έτσι ώστε να γίνουν πιο αξιοπρεπείς οι μεταφορές και να μην στοιχίζουν και ένα κάρο λεφτά στο Δημόσιο.»

Ο ίδιος προανήγγειλε πρωτοβουλίες του Δήμου, που τελούν… υπό κατάρτιση: «Δεν θέλω να προαναγγέλλω πράγματα, όπως ο προκάτοχος μου, όταν είναι ακόμα σε επίπεδο ιδέας, αλλά να ανακοινώνω συγκεκριμένα πράγματα. Υπάρχει κάτι σε επεξεργασία, ένα σχέδιο, με στόχο πάντα μια πόλη ελκυστική και προσπελάσιμη».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ασφάλειας και τις καταλήψεις κτιρίων στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ζέρβας μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Είμαι σαφώς υπέρ της ευταξίας και κατά των καταλήψεων…{..} Θα πρέπει να υπάρξει τάξη και θα πρέπει ο πολίτης να αισθάνεται την αίσθηση της ασφάλειας. Σήμερα υπάρχουν επτα κτίρια υπό κατάληψη στο Δ. Θεσσαλονίκης, συχνά υπό συνθήκες που δημιουργούν κίνδυνο και για αυτούς που τα έχουν καταλάβει».

Και πρόσθεσε: «Είμαι Δήμαρχος της πόλης και βλέπω ότι πολλά από αυτά τα κτίρια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με κοινωνικό πρόσημο, η ΥΦΑΝΕΤ, το 12ο Δημοτικό, και άλλα, φέρνοντας και υπεραξία και στις περιοχές που γίνονται. Δεν έχω σχετική επικοινωνία ειδικά για το θέμα αυτό με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ξέρω όμως πως ό,τι λέει το εννοεί και υποθέτω, ότι θα γίνει ότι έχει πει και εδώ στη Θεσσαλονίκη.»

Απαντώντας στην κριτική που διατυπώνεται από την κ. Κατερίνα Νοτοπούλου και άλλες πλευρές, περί ραγδαίας μετακίνησής του προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε: «Τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν χρώμα, δεν έχω καμιά διάθεση να συζητάω πολιτικά, συζητάω για τα θέματα της πόλης. Δεν είμαι εκείνος που ιδεολογοποιώ τα προβλήματα και πολιτικοποιώ τις λύσεις. Προφανώς η κ. Νοτοπούλου είναι ενεργό στέλεχος και βουλευτής και αρχηγός παράταξης και δημοτικός σύμβουλος και κατηγορεί εμένα ότι κάνω μετακινήσεις από εδώ προς τα εκεί και πολιτικοποιώ τα θέματα.»

Τέλος σχετικά με το Europride που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι, ο Ζέρβας επισήμανε, πως το στηρίζει, αλλά διαφωνεί με τις ακρότητες που ενίοτε λαμβάνουν χώρα σε αντίστοιχες εκδηλώσεις: «Δεν έχει ευθύνη ο Δήμος. Αγκαλιάζουμε τη διοργάνωση που με καλή και σωστή προετοιμασία μπορεί να φέρει όφελος για την πόλη. Αντιλαμβάνομαι τη διάθεση από πολλές τέτοιες ομάδες για διεκδίκηση δικαιωμάτων που θεωρούν ότι στερούνται. Από την άλλη όλα έχουν να κάνουν με μια συνολική αισθητική που πρέπει να υπηρετείται.»

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη