Στο κενό της υποκρισίας και του δήθεν ανθρωπισμού των Ευρωπαίων … εταίρων πέφτει η κυβερνητική προσπάθεια για την προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων μετά την άρνηση, χθες, της Γερμανία να δεχθεί έστω και 1 από τα 5.000 περίπου ανήλικα που ζουν στην Ελλάδα.

Όπως είπε η εκπρόσωπος της καγκελαρίας Ουλρίκε Ντέμερ «η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να αναλάβει μεμονωμένα ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά, αλλά τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης και ενός νέου αλληλέγγυου και αποτελεσματικού συστήματος», προκαλώντας την οργή πλήθους πολιτικών αξιωματούχων του Βερολίνου.

Οι γενικότητες ώστε να αποφευχθεί η ανάληψη μεριδίου ευθύνης για τα παιδιά που ζουν απροστάτευτα και στοιβαγμένα σε Ελληνικές δομές, διαδέχονται η μια την άλλη. Για παράδειγμα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γκύντερ Κρινγκς, ανέφερε ότι «ο στόχος θα πρέπει να είναι η το συντομότερο δυνατόν βελτίωση των συνθηκών για όλους τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα», ενώ έτερος αξιωματούχος της Γερμανικής πλευράς προειδοποίησε για «ανυπολόγιστες συνέπειες» από μεμονωμένες ενέργειες ,όπως συνέβη το 2015. Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει τους Έλληνες επιτόπου και στηρίζει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για υποδοχή επιπλέον προσφύγων, αλλά όχι με τον μεμονωμένο τρόπο του 2015», δήλωσε.

Μητσοτάκης

Τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός είχε θέσει εαυτόν επικεφαλής της προσπάθειας να μεταφερθούν 2.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται σε καταυλισμούς όπως η Μόρια και 1.300 που αγωνίζονται να επιβιώσουν εκτός οργανωμένων κέντρων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, να μεταφερθούν σε ειδικά κέντρα για την πολύπλευρη παροχή της φροντίδας που απαιτούν τα παιδιά. Παράλληλα, έχει ζητήσει από τους ηγέτες της Ε.Ε. να συνδράμουν έμπρακτα στην προσπάθεια καθώς μόνον στην Ελλάδα, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, αγνοούνται 1.178 παιδιά τα τελευταία 4 χρόνια.

Σοκαριστικά στοιχεία

Τα στοιχεία του ΟΗΕ για το συνολικό μέγεθος του προβλήματος είναι συγκλονιστικά. Εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο από 127 χώρες του κόσμου πέφτουν θύματα του trafficking (διακίνησης ανθρώπων) με σκοπό την εξώθησή τους στην πορνεία ή την μαύρη εργασία σε 137 χώρες. Η ηλικία των θυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 11 και 14 ετών, ενώ ο μέσος όρος ζωής των είναι περίπου τα 7 έτη, καθώς βρίσκονται νεκρά από επιθέσεις ή χάνουν τη ζωή της από κακοποίηση, HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, υποσιτισμό, υπερβολική δόση ουσιών ή αυτοκτονία. Το 80% των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά που αγοράστηκαν, πουλήθηκαν και εγκλωβίστηκαν στην βιομηχανία του σεξ. Παγκοσμίως, το 2015, 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και 5,5 εκατομμύρια παιδιά ήταν θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση ή μαύρη εργασία.

Προορισμός

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια ενδιάμεση χώρα, αλλά χώρα προορισμού. Μιλάμε για τους πρόσφυγες από τον Νότο» τονίζει ο αν. καθηγητής Ιατρικής του παν. Θεσσαλονίκης Λουκάς Αθανασιάδης. Υπογραμμίζει δε ότι το αισχρό και εγκληματικό «εμπόριο» είναι προσοδοφόρο καθώς αυτοί που «πουλούν» παιδιά και εφήβους κερδίζουν πιο πολλά χρήματα από αυτούς που πουλούν όπλα, είναι επίσης δραστηριότητα χαμηλού κινδύνου, τα στοιχεία είναι ανεπαρκή, οι συλλήψεις λίγες και πιθανώς είναι ανεπαρκείς οι χειρισμοί από τις υπηρεσίες.