Σε οικογενειακό περιβάλλον περνούν αυτές τις ημέρες οι βουλευτές και τα ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, αφού οι γιορτές αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ζήσουν κάποιες στιγμές ανάπαυλας, μακριά από τις υποχρεώσεις και το απαιτητικό τους πρόγραμμα.

Την ευκαιρία να απολαύσει μερικές στιγμές ξεκούρασης θα έχει και η Φώφη Γεννηματά, η οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία και το μέλλον του κόμματος της. Αισιοδοξία που εδράζεται σε δύο στοιχεία. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το Κίνημα Αλλαγής να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, καθώς και στην εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε μια φάση εσωστρέφειας από την οποία θα βγει πολύ δύσκολα.

Παράλληλα με την ολιγοήμερη ανάπαυλα της εορταστικής περιόδου, το βλέμμα της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είναι στραμμένο στα επόμενα βήματα και στους κρίσιμους σταθμούς που έχει μπροστά της, όπως η προγραμματική – ιδεολογική Συνδιάσκεψη, με αντικείμενο τη «σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα», η οποία θα διεξαχθεί το διήμερο 7- 8 Μαρτίου και θα έχει ως κεντρικό διακύβευμα να δημιουργηθεί κοινή αντίληψη για τη φυσιογνωμία και την πολιτική πρόταση του κόμματος, ώστε από την επομένη να υπάρξει μια και ενιαία γραμμή σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Θα είναι επικεντρωμένη αυστηρά σε έξι θεματικές συζητήσεις και ισάριθμα πάνελ, ενώ της Συνδιάσκεψης θα προηγηθούν εξορμήσεις στελεχών σε όλη τη χώρα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συνδιαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας κλιμακωτά από τα κάτω προς τα πάνω.

Με την προετοιμασία της Συνδιάσκεψης εργάζονται δεκάδες κεντρικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, που προέρχονται από όλες τις τάσεις και τις συνιστώσες του κόμματος, αξιοποιώντας παράλληλα την γνώση ακαδημαϊκών, ειδικών και ανθρώπων με λόγο στο δημόσιο βίο που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν συγκροτηθεί πολιτικές ομάδες δουλειάς, με βάση τους έξι θεματικούς κύκλους της Συνδιάσκεψης, προκειμένου να ετοιμαστούν τα βασικά κείμενα των εισηγήσεων.

Το «Κ» έψαξε και βρήκε τη λίστα των βουλευτών και στελεχών που είναι επιφορτισμένα με την προετοιμασία των προγραμματικών – πολιτικών θέσεων ανά θεματική ενότητα.

Στην πρώτη θεματική ενότητα, με τίτλο «Οι νέες πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις στον κόσμο και η θέση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», συντονιστής είναι το πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και νυν μέλος του ΕΓ του κόμματος Θόδωρος Μαργαρίτης. Την ομάδα εργασίας πλαισιώνουν οι βουλευτές Χρήστος Γκόκας, Χάρης Καστανίδης και Χαρά Κεφαλίδου, ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Ελενόπουλος, η αναπληρώτρια Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας Βάσια Αναστασίου, η Πωλίνα Λάμψια, ο Γιώργος Σιακαντάρης και ο Πασχάλης Αγανίδης.

Συντονίστρια στη θεματική, με τίτλο «Ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας σήμερα στην προοπτική της Ένωσης. Το μεταναστευτικό ζήτημα», είναι η πρώην ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη. Την ομάδα εργασίας στελεχώνουν ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Καμίνης, η Γραμματέας του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού Κατερίνα Αυξεντίου, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, η Ζέφη Δημαδάμα, η Σαμαρίνα Φρατζή, ο Γραμματέας του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος Βασίλης Χρονόπουλος, ο Κώστας Μποτόπουλος και ο Γραμματέας του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάννης Δαλμάς.

Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι ο συντονιστής της τρίτης θεματικής ενότητας, με τίτλο: «Η ελληνική οικονομία στην ψηφιακή εποχή». Η ομάδα εργασίας συγκροτείται από τους βουλευτές Αχμέτ Ιλχάν, Μιχάλη Κατρίνη και Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, τον Χρήστο Ασπιώτη (Συντονιστής Οργανώσεων Εργαζομένων), τον Σπύρο Βρεττό, τον Κώστα Γάτσιο, τον πρόεδρο της ΕΔΕΜ Απόστολο Πόντα, τον Στέφανο Κομνηνό, τους πρώην βουλευτές Γιάννη Κουτσούκο και Δημήτρη Κουσελά, τον Απόστολο Κρυωνίδη, τον Γιάννη Ράπτη, τον Φίλιππο Σαχινίδη, τον Παντελή Τζωρτζάκη και τον Νίκο Χριστοδουλάκη.

Στην τέταρτη θεματική ενότητα, με τίτλο «Πολιτικός φιλελευθερισμός ως βασικό στοιχείο της ταυτότητάς μας», ως συντονιστές έχουν οριστεί ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Πρωτόπαπας, το μέλος του ΕΓ του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος και η πρώην βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στην ομάδα εργασίας μετέχουν, επίσης, οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου και Κώστας Σκανδαλίδης, ο Νίκος Κανελλόπουλος, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, η Ράνια Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Πεταλωτής και η Έφη Στεφοπούλου.

Συντονίστρια στη θεματική ενότητα, με τίτλο «Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος», είναι το μέλος του ΕΓ του Κινήματος Αλλαγής Έφη Χαλάτση. Η ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί είναι πολυπληθής και αποτελείται από επτά βουλευτές, Γραμματείς Τομέων και κομματικά στελέχη. Ανάμεσα τους ο Βασίλης Κεγκέρογλου, η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Γιώργος Μουλκιώτης, ο Μπουρχάν Μπαράν, ο Δημήτρης Μπιάγκης, ο Ανδρέας Πουλάς, ο Γιώργος Φραγγίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, η Γραμματέας του Τομέα Εθελοντισμού του ΚΙΝΑΛ Μαρία Δημητρακοπούλου, η Μαρία Ζήση, ο Σταύρος Ζωγραφάκης, ο Γραμματέας του Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Μανώλης Κρητικός, η Ντάρια Λαζαρέσκου, ο Χρήστος Μέγας, ο Γραμματέας του Τομέα Υγείας Κώστας Μπαργιώτας, ο Νίκος Μπάρδης, η Έφη Μπέκου, το μέλος της Γραμματείας του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης Αθηνά Μπούτση, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, το μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας Αλεξάνδρα Σαγρή, ο Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος, ο Χριστόφορος Σκαμνάκης και η Μαρία Στρατηγάκη.

Τέλος, στη θεματική ενότητα με τίτλο, «Απάντηση στην κλιματική κρίση: μια νέα πράσινη συμφωνία (New green deal-Στοίχημα ζωής)», τον συντονισμό έχουν αναλάβει ο πρώην υπουργός Πάρης Κουκουλόπουλος και η πρώην βουλευτής Αφροδίτη Παπαθανάση, ενώ η ομάδα πλαισιώνεται από τους βουλευτές Γιώργο Αρβανιτίδη, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Απόστολο Πάνα, τον Γιώργο Αποστολόπουλο, τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, τον Χάρη Δούκα, την Μάρω Ευαγγελίδου, τον Αλέξανδρο Καρύδη, τον Μόσχο Κορασίδη, τον Κώστα Μαθιουδάκη και τον στενό συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά Λάμπρο Παλάτζα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί»