Από τη στιγμή που το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση MacDill της Φλόριντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει µονάχα την κρίσιµη συνάντηση µε τον Ντόναλντ Τραµπ κατά νου.

Η τετραήµερη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, έπειτα από πρόσκληση που έλαβε από τον Λευκό Οίκο, κρύβει πολλές επαφές µε σηµαίνοντες πολιτικούς, οικονοµικούς και επιχειρηµατικούς παράγοντες, µε ευρύτερες διαστάσεις. Εν αρχή ην η Φλόριντα.

Στο Τάρπον Σπρινγκς, όπου βρίσκεται η µεγαλύτερη ελληνική κοινότηΑτα της Αµερικής, ο κ. Μητσοτάκης παρακάθισε και απηύθυνε χαιρετισμό σε δείπνο που διοργάνωσε η ΑΧΕΠΑ, στο οποίο συμμετείχαν οι Ρεµπουµπλικανοί Γκας Μπιλιράκης και Μάρκο Ρούµπιο, ένθερµοι υποστηρικτές από την πρώτη στιγµή του EastMed Act, του νοµοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα και ουσιαστικά εναρµονίζει τα συµφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο µε εκείνα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Το επόµενο πρωί, µαζί µε τον Αρχιεπίσκοπο Αµερικής Ελπιδοφόρο, θα παραστεί στον εορτασµό των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς, όντας έτσι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται επίσηµα την πόλη, µετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1922.

Ακολουθεί η Ουάσινγκτον: Νωρίς το πρωί της 7ης Ιανουαρίου, πριν από τις συναντήσεις κορυφής που θα έχει στην αµερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το στίγµα του για το µέλλον των ελληνοαµερικανικών σχέσεων µε την οµιλία που θα πραγµατοποιήσει σε εκδήλωση του Atlantic Council, της επιφανούς δεξαµενής σκέψης (think tank).

mitsotakis-tramp

Αµέσως µετά, θα µεταβεί στην έδρα του ∆ΝΤ για µια ιδιαίτερης σηµασίας συνάντηση µε τη νέα επικεφαλής του Ταµείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. DRONES, F16 KAI F35 Στον Λευκό Οίκο, µετά την καθιερωµένη φωτογραφία µε τον Ντόναλντ Τραµπ παρουσία των συζύγων τους, ακολουθεί η κλειστή συνάντηση, µε τη συµµετοχή και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς. Στη συνέχεια θα γίνουν διευρυµένες συνοµιλίες, στις οποίες θα συµµετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος ∆ένδιας, Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, Εθνικής Αµυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Παιδείας, Νίκη Κεραµέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η ανάδειξη της Ελλάδας ως του βασικού παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ως του κέντρου της περιοχής και ως του πλέον αξιόπιστου συµµάχου των ΗΠΑ, είναι ο κεντρικός σκοπός των επαφών αυτών, αλλά όχι ο µόνος. Στην ατζέντα των συνοµιλιών βρίσκεται επίσης, σύµφωνα µε πληροφορίες, η ενίσχυση της ελληνικής αµυντικής βιοµηχανίας σε συνεργασία µε τις HΠΑ µέσω και της αναβάθµισης των F16, ενώ στο τραπέζι των συνοµιλιών θα τεθεί και η προοπτική αγοράς µαχητικών αεροσκαφών F35, καθώς και η συµπαραγωγή drones.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει στις συναντήσεις του στον Λευκό Οίκο και εν συνεχεία στο Κογκρέσο να αξιοποιήσει το γεγονός ότι η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, ανοίγοντας συνεχώς νέα µέτωπα, σε αντίθεση πολλές φορές µε τα συµφέροντα της ∆ύσης, γεγονός που καταγράφεται συχνά και σε δηλώσεις σηµαντικών Αµερικανών παραγόντων. ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ Σηµαντική είναι και η οικονοµική διάσταση της επίσκεψης στις ΗΠΑ, όχι µόνο λόγω των συνοµιλιών στο ∆ΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, θα έχει συνάντηση µε επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν ήδη την Ελλάδα µε άλλο µάτι και εκδηλώνουν αυξηµένο ενδιαφέρον για τη χώρα, ενώ κάποιοι (όπως η Blackstone) έχουν ήδη ξεκινήσει τις επενδύσεις στη χώρα µας. Την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί µε τα µέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, που είχε πρώτη ψηφίσει, τον περασµένο Ιούνιο, το EastMed Act, µε µεγάλη πλειοψηφία.

Ξεχωριστή συνάντηση προγραµµατίζεται να έχει ο πρωθυπουργός µε την ισχυρή κυρία του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος, Νάνσι Πελόζι, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ σχεδιάζει να δει και άλλους γερουσιαστές και βουλευτές. Το ίδιο βράδυ -και αφού θα έχει µεσολαβήσει γεύµα που παραθέτουν ελληνοαµερικανικές οργανώσεις- ο κ. Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ποµπέο, διοργανώνουν δείπνο στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ (στην αίθουσα δεξιώσεων «Benjamin Franklin Room») προς τιµήν του κ. Μητσοτάκη, στο οποίο έχουν προσκαλέσει περίπου 300 προσωπικότητες από τον χώρο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και των επιστηµών. Μετά την επιστροφή από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί ξεχωριστά µε τους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους ενηµερώσει σχετικά µε τις εξελίξεις στα εθνικά θέµατα.