«Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, ο πρωθυπουργός άνοιξε όλο το πλέγμα της ατζέντας το οποίο ήθελε να συζητήσει με τον πρόεδρο Τραμπ» σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 για το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Σημειώθηκε βέβαια ότι αυτή την περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε μια από τις καλύτερες φάσεις τους αλλά τονίστηκε και από τους δύο, και ειδικά από τον πρόεδρο Τραμπ, και με βάση την εξαιρετική οικονομική ανάπτυξη που δείχνει το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα ότι μπορούν αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν ακόμα καλύτερα και σε αυτό το πλαίσιο είναι αυτό που ζήτησε ο πρωθυπουργός να βοηθήσει και η αμερικανική κυβέρνηση να έρθουν ακόμα περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα. Σαφώς μιλήσαμε και για τον αμυντικό τομέα και για το ποια είναι η συνεργασία μας στον τομέα αυτό αλλά βέβαια ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ανοιχτά για τα θέματα τα ελληνοτουρκικά. Οι ΗΠΑ όπως πάντα ήταν ένας παραδοσιακός μας σύμμαχος, αυτό συνεχίζει και είναι τώρα και είναι δίπλα μας ακόμα και σε αυτή την τουρκική προκλητικότητα η οποία ανοίγει θέματα εκ του μη όντος. Όλο το κλίμα ήταν πολύ καλό και μόνο κερδισμένοι είμαστε σαν Ελλάδα πάνω από όλα και κατά δεύτερον σαν κυβέρνηση.»

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: «Μας θυμίζει τον παλιό καλό ΣΥΡΙΖΑ των συνθημάτων που έκανε αντιπολίτευση μόνο για την αντιπολίτευση. Μιλάμε για το κόμμα το οποίο είχε ξεκινήσει κόντρα στις ΗΠΑ, κόντρα στο ΝΑΤΟ, κόντρα σε οτιδήποτε υπάρχει και παρόλα αυτά με την κυβερνησιμότητα, με τον πρωθυπουργό τότε τον κ. Τσίπρα έκανε μια στροφή 180ο , θυμάστε τη συνάντηση με τον κ. Τράμπ και τα πολύ καλά λόγια που είπε τότε για την Αμερική... Αυτά είναι λόγια μόνο επικοινωνιακά, προσπαθούν πάλι να δημιουργήσουν μια εικόνα αντιπολιτευόμενη χωρίς ουσιαστικά να έχουν να πουν τίποτα. Είναι ανάξιο λόγου να σχολιάζουμε τέτοιες ανακοινώσεις γιατί επί της ουσίας ότι βγήκε από αυτή τη συνάντηση είναι μόνο θετικό. Και η αμυντική συμφωνία είναι υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων και τα λόγια του κ. Τράμπ για τη βοήθεια που πρόκειται να παράσχει στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικά. Νομίζω ότι είναι μικρόψυχα (τα σχόλια) και καλό είναι να μη λέγονται τέτοιες κουβέντες σε μια περίοδο που έχουμε ανάγκη τους πάντες, σε μια περίοδο που θέλουμε να ενώσουμε τους Έλληνες καλό είναι και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπάρχει μια πιο υπεύθυνη στάση.»

Ερωτηθεις αν θα επιδιώξει η κυβέρνηση να υπάρξει κλίμα ομοψυχίας και κοινής γραμμής στα εθνικά θέματα από όλα τα κόμματα: «Ο πρωθυπουργός έχει στην ατζέντα του να ενημερώσει τους προέδρους των κομμάτων. Εμεις λειτουργούμε εθνικά, αυτά που λέγαμε προεκλογικά τα λέμε και τώρα. Εμείς φοράμε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Αυτό κάνουμε παντού, αυτό κάνω και εγώ στο πλαίσιο των αποδήμων ελλήνων και εμάς μας ενδιαφέρει να ενώνουμε τους έλληνες, να μη τους διχάζουμε. Ό,τι έγινε στο παρελθόν έχει γίνει, κοιτάμε μπροστά.»

Για τον απόδημο ελληνισμό: «Υπάρχει η Ελλάδα που ζει εντός των γεωγραφικών ορίων του κράτους μας, υπάρχει και μια δεύτερη Ελλάδα που είναι εκτός συνόρων, αυτός είναι ένας «κοιμώμενος γίγαντας». Μιλάμε για αστείρευτες δυνάμεις, μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν φύγει στο παρελθόν από την Ελλάδα, έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό στις δεύτερες πατρίδες τους, τρέφουν μεγάλη αγάπη για τη μητέρα πατρίδα, είναι δίπλα μας και το έχουν δείξει στο παρελθόν πολλάκις αλλά από εκεί και πέρα θεωρώ ότι δεν υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια τίποτα συντονισμένο. Πρέπει και εμείς να δείξουμε ότι τους αγκαλιάζουμε , και η ψήφος για τους απόδημους ήταν ένα δείγμα γραφής ότι εμείς σαν κυβέρνηση είμαστε δίπλα σας και σας θεωρούμε ισότιμους έλληνες με εμάς. Όλους αυτους τους Έλληνες πρέπει να τους έχουμε δίπλα μας γιατί αν όλοι μαζί οι Έλληνες συνεργαστούμε αποδεικνύεται ότι μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά. Η δική μου ενασχόληση με το κομμάτι του αποδήμου είναι να προσπαθήσω να ενώσω τον ελληνισμό, απανταχού τους Έλληνες στον κόσμο και να δούμε πως μπορούμε σαν μια γροθιά να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε το καλύτερο για την πατρίδα μας.»