Είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι η εξέλιξη του προσφυγικού/µεταναστευτικού φαινοµένου είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε γεωπολιτικά δεδοµένα και εξελίξεις. Η διασύνδεση αυτή, που εξ αρχής υποστήριξα, ξένισε κάποιους, ωστόσο η εξέλιξη των γεγονότων δικαίωσε εκείνη την, προφανή, παραδοχή.

Οι γεωπολιτικοί λόγοι που οδήγησαν στο δεύτερο εξάµηνο του 2019 σε κατακόρυφη έξαρση των ροών και της πίεσης που δέχεται η χώρα µας από την ανατολή και έναν δύσκολο γείτονα θα είναι παρόντες και στη χρονιά που άρχισε. Μαζί µε τη διευρυνόµενη περιφερειακή αστάθεια, τις συγκρούσεις, τη διατήρηση των οικονοµικών ανισοτήτων, τα δηµογραφικά δεδοµένα και τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής συνθέτουν αυτή την πολυπαραγοντική εξίσωση που καλούµαστε να λύσουµε... Οχι µόνον εµείς, αλλά και η Ευρώπη µαζί µε εµάς.

Το ενθαρρυντικό για το 2020 είναι ότι οι διαπιστώσεις του 2019 αποτελούν τη βάση για να µετασχηµατισθούν -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- σε νέες πολιτικές συντονισµένης αντιµετώπισης των κοινών προκλήσεων. Ηδη έχει ξεκινήσει ο διάλογος για το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστηµα Ασύλου. Η προσπάθεια αυτή θα κορυφωθεί τους επόµενους µήνες µε έντονη και πολύπλοκη διαπραγµάτευση, προκειµένου η Ε.Ε. να αποκτήσει µέσα στο 2020 µια αποτελεσµατική κοινή πολιτική, που θα ανταποκρίνεται στις σηµερινές αλλά και τις διαφαινόµενες διαστάσεις της µεταναστευτικής πρόκλησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα καταθέτει, τις επόµενες ηµέρες, τις δικές της τεκµηριωµένες θέσεις, µε συγκεκριµένες προτάσεις. Είναι το αποτέλεσµα σοβαρής προεργασίας, χαµηλών τόνων, αλλά υψηλής ποιότητας, που έγινε στη βάση της γνώσης των ευρωπαϊκών δεδοµένων και συσχετισµών και σε συνδυασµό µε την εµπειρία από τη διαχείριση στο πεδίο που έχουµε ως χώραευρωπαϊκό σύνορο. Με αυτήν την ειδική τεχνογνωσία µαζί µε άξιους συνεργάτες µου έχουµε διαµορφώσει ένα πλέγµα προτάσεων και για την αντιµετώπιση των δικτύων των διακινητών, που αποτελούν πραγµατική µάστιγα για όλη την Ευρώπη.

Προτάσεις που θα κατατεθούν στο επόµενο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ∆ικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Ταυτόχρονα, στην αρχή της χρονιάς κάνουµε πράξη τη συµφωνία έδρας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO) στην Ελλάδα, έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων, ενώ προωθούµε αντίστοιχες συµφωνίες µε τον ∆ιεθνή Οργανισµό Μετανάστευσης και την Υπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στο µεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται ελληνική πρωτοβουλία µε σκοπό τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για το µείζον ζήτηµα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Πέρα από τις διµερείς µας συνεργασίες και τη διαµόρφωση της τριµερούς µε την Κύπρο και τη Βουλγαρία, προωθούµε και τη συνεννόηση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης γραµµής µε τις οποίες έχουµε συναντίληψη για το ζήτηµα του νέου ευρωπαϊκού Συµφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το 2020 η Ελλάδα θα αντιµετωπίσει τις προκλήσεις του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού από ισχυρότερη θέση σε σχέση µε το παρελθόν. Τόσο στο εσωτερικό, όπου αναµένεται να αποδώσουν καρπούς οι θεσµικές µεταρρυθµίσεις και η νέα αντίληψη διαχείρισης και µε τη συµβολή του εθνικού συντονιστή, όσο και στο διεθνές πεδίο, όπου η χώρα µας υλοποιεί επεξεργασµένη στρατηγική διεθνοποίησης του ζητήµατος για την επίτευξη των εθνικών στόχων.

*Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είναι αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρµόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική