Τη ρητή διαβεβαίωσή του, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος σκοπεύει να ενημερωθεί αναλυτικά για τον Κώδικα Δεοντολογίας Ψυχολόγων και, στη συνέχεια, να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, παρείχε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), κατά τη διάρκεια της πολύ πρόσφατης, προγραμματισμένης συνάντησης των δύο μερών στο υπουργείο Υγείας.

«Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο κ. Κικίλιας άνοιξε τις πόρτες του υπουργείου Υγείας στο Σύλλογό μας», τονίζει χαρακτηριστικά στα parapolitika.gr νομικός σύμβουλος του ΣΕΨ, Λουκάς Αποστολίδης.

Όλα ξεκίνησαν πολύ λίγες ημέρες πριν από τις πρόωρες εθνικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. «Φωτιές» στις σχέσεις μεταξύ της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΣΕΨ είχε ανάψει η υπουργική απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ο Κώδικας Δεοντολογίας Ψυχολόγων, η οποία δημοσιεύθηκε αιφνιδιαστικά την… Τρίτη 18 Ιουνίου στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), με αριθμό Γ5β/Γ.Π.οικ.42984/ΦΕΚ 2344/18-6-2019!

Είχε προηγηθεί εγκαίρως η αποστολή εξωδίκου από τον ΣΕΨ προς τον τότε υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, με το οποίο ο Σύλλογος ζητούσε η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να απέχει κατά την προεκλογική περίοδο από την υπογραφή και την έκδοση υπουργικής απόφασης, με την οποία θα τροποποιούνται τα εργασιακά δικαιώματα για τους περίπου 6.000 ψυχολόγους της χώρας μας.

Για «προκλητική παρέμβαση της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία εκδηλώθηκε σε πλήρη προεκλογική περίοδο και με κλειστή τη Βουλή, αγνόησε κατάφωρα τον ΣΕΨ και καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα των περίπου 6.000 ψυχολόγων της χώρας μας», κάνει μεταξύ άλλων λόγο σήμερα στα parapolitika.gr η πρόεδρος του ΣΕΨ, Βάσω Μπουκουβάλα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Τον Δεκέμβριο του 2018 η Ολομέλεια του πλήρως ελεγχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), εν αγνοία του ΣΕΨ, υιοθέτησε πρόταση της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Συμβουλίου για το Έργο και τα Προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου.

Αυτή η Επιτροπή, υπό την προεδρία του καθηγητή Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Πλουμπίδη, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και υποψηφίου ευρωβουλευτή του κόμματος, διαμόρφωσε την εν λόγω πρόταση, με τη συνεργασία ορισμένων πανεπιστημιακών καθηγητών Κλινικής Ψυχολογίας, καθώς και άλλων πανεπιστημιακών από τα Τμήματα Ψυχολογίας της χώρας μας, χωρίς να κληθούν ποτέ σε ακρόαση, όπως προκύπτει επίσης από τα σχετικά πρακτικά, οι αρμόδιοι συλλογικοί φορείς της Ψυχολογίας στη χώρα μας, δηλαδή ο ΣΕΨ και Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία (ΕΛΨΕ)…

Μάλιστα, ο Σύλλογος καταγγέλλει όχι μόνον ότι ούτε στην Επιτροπή Ψυχικής Υγείας ούτε στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ προσκλήθηκε ποτέ ο ΣΕΨ, αλλά και ότι στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο γιατροί, οι οποίοι αποφάσισαν για το επάγγελμα του… ψυχολόγου, με τη Βάσω Μπουκουβάλα να κάνει με ιδιαίτερη έμφαση λόγο στα «Π» για «αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του επαγγέλματος του ψυχολόγου, λίγο πριν από τις εκλογές».

ΔΙΑΦΩΝΙΑ

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στα parapolitika.gr η Βάσω Μπουκουβάλα, τα σημεία στα οποία εστιάζεται κυρίως η αντίθεση του ΣΕΨ στην υπουργική απόφαση του Παύλου Πολάκη για τον Κώδικα Δεοντολογίας Ψυχολόγων έχουν ως εξής:

- Πρόκειται για συνοθύλευμα Κωδίκων άλλων επαγγελμάτων, ενώ αυτός ο Κώδικας του Παύλου Πολάκη δεν περιλαμβάνει τον Κώδικα Δεοντολογίας της EFPA, τον οποίον όλοι οι εθνικοί σύλλογοι ψυχολόγων έχουν την υποχρέωση να υιοθετήσουν και να εφαρμόζουν,

- Ο Κώδικας του Παύλου Πολάκη αντιλαμβάνεται το επάγγελμα του ψυχολόγου ως παραϊατρικό επάγγελμα, γι’ αυτό χρησιμοποιεί διαρκώς τον όρος «ασθενής». Ωστόσο, το επάγγελμα του ψυχολόγου δεν είναι, διεθνώς, παραϊατρικό,

- Ο Κώδικας βρίθει απαγορεύσεων και, έτσι, δίνει την εντύπωση ότι οι επαγγελματίες ψυχολόγοι είναι συστηματικώς παραβάτες του δικαίου και των δεοντολογικών κανόνων και αρχών,

- Δεν προβλέπει διαδικασία κατάθεσης παραπόνων από τους πολίτες, αλλά ούτε σύσταση επιτροπών κρίσεων και απονομής ευθυνών.

- Ο Κώδικας του Παύλου Πολάκη συνετάχθη από… διοικητικό υπάλληλο του υπουργείου Υγείας.

Η Βάσω Μπουκουβάλα σημειώνει, τέλος, στα parapolitika.gr ότι «ο ΣΕΨ και η EFPA διαθέτουν Κώδικα Δεοντολογίας και οι ψυχολόγοι – μέλη του ΣΕΨ δηλώνουν υπευθύνως ότι ακολουθούν αυτούς τους Κώδικες στην επαγγελματική πρακτική τους», ενώ ο Λουκάς Αποστολίδης υπογραμμίζει με έμφαση ότι «στο άρθρο 3, μάλιστα, αυτός ο Κώδικας του κ. Πολάκη θεσμοθετεί και το… επάγγελμα του ‘ρουφιάνου’, του ‘καταδότη’ για τη δήθεν αποτροπή της παράνομης άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου»!