Η συνετή και συγκρατημένη διαχείριση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το 2020, παράλληλα με το άμεσα προωθούμενο νομοθετικό έργο για τη νέα δημόσια υγεία και σε συνδυασμό με την τριμηνιαία αξιολόγηση τόσο των διοικήσεων όσο και των ιδίων των ιδρυμάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει χαρακτηριστικά στα parapolitika.gr ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, η άρτια εκτέλεση των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων για το 2020 θα επιβραβεύεται ενδεχομένως με παροχή πρόσθετων οικονομικών πόρων σε συγκεκριμένους κωδικούς των προϋπολογισμών των νοσοκομείων του ΕΣΥ εκείνων, τα οποία θα σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις.

Στα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι οι πρόσθετοι οικονομικοί πόροι να αφορούν μεταξύ άλλων τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών, την ταχύτερη ανανέωση του εξοπλισμού των ιδρυμάτων, την ενίσχυση των υποστηρικτικών του ΕΣΥ υπηρεσιών κ.λπ.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχει ήδη δώσει εντολή, προκειμένου να περιληφθούν σχετικές με την αξιολόγηση νομοθετικές διατάξεις στο άμεσα προωθούμενο για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος της δημόσιας υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, οι οποίες θα αξιολογηθούν αρνητικά στους δείκτες οι οποίοι αφορούν μεταξύ άλλων την άρτια διαλογή των περιστατικών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), τη δραστική μείωση του χρόνου αναμονής των προσερχομένων ασθενών στα ΤΕΠ, τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, κ.λπ. θα απομακρύνονται πάραυτα από τις θέσεις τους και, μάλιστα, αζημίως για το Δημόσιο.

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον από το ερχόμενο καλοκαίρι του 2020 προγραμματίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να θέσει σε πιλοτική εφαρμογή ένα νέο σύστημα γενικών εφημεριών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αρμοδιότητας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, αλλά και για μέρος των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αρμοδιότητας της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.

Λεπτομέρειες για το νέο σύστημα γενικής εφημερίας του Λεκανοπεδίου δεν έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Υγείας, ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, όμως, ξεκαθαρίζει χαρακτηριστικά στα parapolitika.gr ότι «εν μέσω του επιδημικού κύματος της γρίπης στη χώρα μας δεν μπορεί κανείς να αγγίξει τις γενικές εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο μετά τον Μάιο του 2020».

Μέσα στις πρώτες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, πάντως, παραμένει η αποσυμφόρηση και ο εξορθολογισμός της προσέλευσης των ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και η καθιέρωση συστήματος για την πιο λειτουργική διαλογή των περιστατικών στα ΤΕΠ των ιδρυμάτων, στόχοι οι οποίοι θα επικυρωθούν από το νέο σύστημα γενικής εφημερίας για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής.

ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ

Εξάλλου, το πιο σοβαρό από τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ – «Δαφνί) αποκάλυψαν ανήμερα των Χριστουγέννων οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ιδρύματος στον υπουργό Υγείας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στο «Δαφνί».

Σύμφωνα με τους ιδίους τους εργαζόμενους του ιδρύματος, λοιπόν, το πιο σοβαρό πρόβλημα στο νοσοκομείο είναι η μεγάλη έλλειψη νοσηλευτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με τους ιδίους, το «Δαφνί» διέθετε το 2011 περίπου 1.050 νοσηλευτές, για να φθάσει το 2019 στους περίπου… 650, με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, να μην έχει πραγματοποιήσει ούτε μία πρόσληψη νοσηλευτή για το «Δαφνί», κατά το χρονικό διάστημα 2015 – 2019!

Δεν είναι τυχαία, συνεπώς, η πολύ πρόσφατη ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων στο «Δαφνί», η οποία αναφέρει ότι λιγότερες από το 50% του συνόλου των οργανικών θέσεων προσωπικού πάσης φύσεως είναι πληρωμένες στο ίδρυμα…

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο ίδιος ο Βασίλης Κικίλιας στα parapolitika.gr, στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι «η πραγματοποίηση στοχευμένων προσλήψεων γιατρών, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, για τα ψυχιατρικά νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, καθώς και η ενίσχυση αυτών των τόσο ευαίσθητων ιδρυμάτων σε νοσηλευτές».