Η απλή αναλογική ήταν ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Μέχρι που ήρθε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ να τον ψηφίσει και να εφαρμοστεί στην πράξη στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής της απλής αναλογικής το ζήσαμε κατά την προεκλογική περίοδο και το βιώνουν σήμερα οι Δήμαρχοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ζητούν την αλλαγή της απλής αναλογικής γιατί δυσκολεύονται στην καθημερινή τους λειτουργία και στην άσκηση των καθηκόντων τους. Σήμερα έχουμε απτά τα αρνητικά αποτελέσματα εφαρμογής της απλής αναλογικής!

Κακά τα ψέματα! Όσον αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στόχο να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Κυβέρνησε για 4,5 χρόνια με ενισχυμένη αναλογική! Ψηφίζοντας την απλή αναλογική μοναδικό του στόχο είχε να παγιδεύσει το πολιτικό σύστημα και μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές. Η κουτοπονηριά υπερίσχυσε του άδολου αιτήματος της Αριστεράς!

Με την κατάργηση της απλής αναλογικής η Νέα Δημοκρατία υλοποιεί άλλη μια κεντρική πολιτική της δέσμευση. Βασικό γνώρισμα του νέου εκλογικού νόμου είναι η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα.

Με τον προηγούμενο νόμο το μπόνους των εδρών δινόταν σε κάθε περίπτωση στο πρώτο κόμμα ό,τι ποσοστό κι αν έπαιρνε. Ο νέος εκλογικός νόμος βάζει όρια στην πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω, θεσμοθετώντας, αφενός το πλαφόν του 25% και, αφετέρου, το ανώτατο όριο των 50 εδρών bonus. Συγκεκριμένα:

• Κανένα bonus στο πρώτο κόμμα που συγκέντρωσε λιγότερο από 25%.

• Εφόσον το πρώτο κόμμα, λάβει ποσοστό 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.

• Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους έναν βουλευτή, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Συνοπτικά, το πρώτο κόμμα:

Με ποσοστό 25% παίρνει bonus 20 έδρες

Με ποσοστό 35% παίρνει bonus 40 έδρες

Με ποσοστό 40% παίρνει bonus 50 έδρες

Ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζει υψηλή αναλογικότητα για όλα τα κόμματα. Συνεπώς, τα μικρά κόμματα ενισχύονται σε σχέση με τον προϊσχύσαντα εκλογικό νόμο.

Ο νέος εκλογικός νόμος, αφενός ενσωματώνει σημαντικά στοιχεία από προτάσεις άλλων κομμάτων, όπως το κλιμακωτό bonus και, αφετέρου, απεικονίζει καλύτερα τον συσχετισμό δυνάμεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει τον εκλογικό νόμο στη Βουλή σε έναν εκλογικά ουδέτερο χρόνο, ακριβώς για να αποσυνδεθεί από οποιαδήποτε υπόνοια εκλογικής σκοπιμότητας. Και, μάλιστα, φέρνει έναν νόμο, που με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, μάλλον αδικεί το κυβερνών κόμμα. Αυτό επιβεβαιώνει ότι μέλημά μας είναι να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατό τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν στη χώρα την πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται και θα μας επιτρέψουν να εντατικοποιήσουμε το έργο μας προς όφελος των πολιτών.

* Ο Βασίλης Φεύγας είναι Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας.